Qui és Félix Alfonso Guevara, el polèmic jutge del 17A?
En el judici pels atemptats de l'agost del 2017 a Barcelona i Cambrils, que va començar dimarts a l'Audiència Nacional, part de l'interés ha anat cap al jutge Félix Alfonso Guevara, ben considerat professionalment, però amb un caràcter difícil.
Li agrada deixar clar que és ell qui presideix la sala, com també ha demostrat en aquest cas. Per exemple, quan cridava un contundent "no té la paraula" a una advocada que intentava intervenir, o amb la resposta a Jaume Alonso Cuevillas amb aquell "la ironia a una altra banda. A mi no se'm contesta d'aquest manera", entre d'altres episodis.
Casat i amb tres filles, és fill únic d'un altre jutge, Bienvenido Guevara, que va portar el cas del crim dels marquesos d'Urquijo, i que hauria preferit que es fes notari, perquè es guanyen més diners.
Va néixer a Salamanca el 1956, i als 22 anys es va convertir en el jutge més jove de la seva promoció. Va estudiar a la Universitat privada San Pablo CEU de Madrid i, abans d'acabar la carrera, ja preparava les oposicions, amb l'ajuda del professor Cándido Conde-Pumpido Ferreiro, pare del magistrat del Suprem Cándido Conde-Pumpido Tourón. El seu primer destí va ser Talavera de la Reina.
Lola Flores i Pilar Miró
El 1985 va començar com a titular del Jutjat d'Instrucció número 22 de Madrid i 18 anys més tard va passar a l'Audiència Nacional.
Félix Alfonso Guevara forma part de l'Associació Professional de la Magistratura i és de tarannà conservador.
Des de l'Audiència Provincial de Madrid, va presidir el tribunal del judici a Lola Flores pels deutes amb Hisenda (el primer que es va transmetre per televisió), a Pilar Miró per la compra de roba a càrrec de RTVE, al periodista Jesús María Amilibia per un homicidi, i el segon judici del cas dels Urquijo a Mauricio López Roberts.
En un curriculum de 42 anys, també ha jutjat els autors de l'atemptat de la T4 i el membre d'ETA Txapote, i va formar part del tribunal de l'11M.
Se'l recorda també perquè va enviar Pedro J. Ramírez al calabós, durant una hora i mitja, per un article que Jimmy Jiménez Arnau va publicar a Diario16, o per haver posat en llibertat la màfia xinesa de l'operació Emperador, perquè feia més hores del compte que estaven detinguts.
Perforació de pulmó
Fa sis anys, el magistrat va passar gairebé dos mesos a l'UCI, segons va explicar en una entrevista a Confilegal:
"Em vaig anar deteriorant sense gairebé adonar-me'n. Vaig arribar als 28 quilos. Un dia vaig caure, em vaig trencar el colze i ni vaig saber que m'havia perforat el pulmó. No ho vaig notar perquè jo respirava abans malament. He fumat molt, encara que ho havia deixat feia poc."
Aquella nit, va anar a sopar amb la seva dona i uns amics i va acabar ingressat a l'Hospital Universitari Madrid, on es va despertar 55 dies després a l'UCI. Li va caler una recuperació llarga.
- ARXIVAT A:
- Atemptats Barcelona Cambrils