Qui és "querellator", l'home que ha denunciat Luis Rubiales i el seu entorn per corrupció
Part del mèrit que s'investigui l'expresident de la RFEF és de Miguel Galán, president d'una acadèmia espanyola d'entrenadors que també ha denunciat l'actual president de l'entitat, Pedro Rocha
Luis Rubiales ha arribat aquest dilluns al matí, puntual, als jutjats de Majadahonda (Madrid), on la jutge que instrueix el cas l'ha citat a declarar per primera vegada. La Guàrdia Civil investiga l'expresident de la Federació Espanyola de Futbol per delictes de corrupció, blanqueig de capitals, administració deslleial i organització criminal després de la primera denúncia a la Fiscalia que es va rebre contra ell, la primavera del 2022.
Rubiales ha negat qualsevol irregularitat en el contracte pel trasllat de la Supercopa de futbol a l'Aràbia Saudita i també que hagi pagat comissions a Gerard Piqué o l'empresa Kosmos amb diners públics o que ell mateix n'hagi cobrat cap mentre estava al capdavant de la RFEF.
Que l'anomenat cas Brody contra Luis Rubiales hagi arribat als jutjats és, entre altres motius, gràcies a la insistència d'un home, Miguel Galán, president d'una acadèmia espanyola d'entrenadors que va decidir enfrontar-s'hi:
"Davant la corrupció de la Federació Espanyola de Futbol i d'altres federacions territorials, com la catalana de futbol, en comptes de doblegar-me, vaig decidir lluitar."
Qui és "querellator"?
El cas contra Rubiales arrenca de la denúncia que va interposar contra ell Miguel Galán, president de la Cenafe, l'acadèmia d'entrenadors de futbol. Galán també havia denunciat l'expresident de l'RFEF Miguel Ángel Villar, que va haver de deixar el càrrec després de 30 anys i l'exvicepresident econòmic i actual president de l'entitat, Pedro Rocha.
Això li ha valgut el malnom de "querellator", com ell mateix ha explicat a TV3:
"Em diuen 'querellator'. És el nom que m'han posat. Per mi no és un terme pejoratiu, més aviat un reconeixement, perquè si no fos per Miguel Galán tot això no hauria passat."
Rubiales és el quart de la dotzena d'investigats en aquest cas que va a declarar. Abans que ell, ja ho van fer Pedro Rocha, que hi va entrar com a testimoni i en va sortir com a investigat, Tomás González Cueto --que va ser l'assessor jurídic extern de Rubiales-- i Ángel González Segura, vinculat a l'empresa que va fer les obres de l'estadi de La Cartuja sota sospita.
Un entramat d'empreses sospitós
El sumari del cas destapa un entramat d'empreses que hauria servit per desviar diners públics de la Federació Espanyola de Futbol quan Rubiales n'era president.
S'havien de fer obres a l'estadi de La Cartuja a Sevilla perquè acollís les finals de la Copa del Rei i partits de la selecció. I les va fer la constructora "amiga" Gruconsa amb aportacions de la Junta d'Andalusia.
La constructora, que va rebre prop de 4 milions d'euros, hauria pagat a Dismatec, empresa de l'amic de Rubiales Javier Martín Alcaide, conegut com "Nene", i alhora també s'hauria pagat a GC Legal, l'empresa de Tomás González Cueto, advocat i assessor de l'expresident de la federació.
Tots ells estan investigats per la Guàrdia Civil, que els ha intervingut els telèfons i els ha bloquejat els comptes bancaris.
La Supercopa, a l'Aràbia Saudita
També s'investiguen els acords amb l'Aràbia Saudita per portar-hi la Supercopa d'Espanya, des del 2019 fins al 2029. Les negociacions de Luis Rubiales amb països del Pròxim Orient van acabar amb un acord: que es jugarien els partits i la final d'aquesta competició espanyola a l'Aràbia, en estadis de ciutats com Jidda o Riad, a la capital.
La magistrada de Majadahonda que porta el cas també investiga quina implicació ha pogut tenir com a comissionista l'exjugador del Barça Gerard Piqué en totes aquestes negociacions.
Per això, la jutgessa ha demanat una comissió rogatòria a Andorra per poder investigar els comptes de Piqué en aquest país. I la setmana passada la magistrada també va bloquejar un compte bancari de Kosmos, l'empresa de Gerard Piqué, pel cobrament de comissions de la intermediació.
Miguel Galán alerta que la Supercopa no és una competició privada i que s'hauria d'haver gestionat amb un contracte públic:
"Les competicions públiques han de sortir a concurs públic i s'hi han de presentar ofertes. No es poden donar a un amiguet com Gerard Piqué, jugador en actiu del FC Barcelona per 24 milions d'euros, perquè la Supercopa d'Espanya és de tots els espanyols, no és una competició privada."
Segons el sumari, la Supercopa hauria obert la porta a la trama del cas Rubiales a firmar més acords amb l'Aràbia Saudita, com un macroprojecte que faria la constructora "amiga" Gruconsa, que inclou un estadi amb una ciutat esportiva i un hotel, una obra de 400.000 metres quadrats.
Detenció a Barajas
Luis Rubiales va ser detingut el 3 d'abril a l'aeroport de Barajas, just quan baixava de l'avió procedent de la República Dominicana. La Guàrdia Civil li va prendre declaració a les instal·lacions aeroportuàries i el va deixar en llibertat a l'espera que la jutge el citi a declarar.
Feia dos mesos que era al país caribeny amb el Nene, Javier Martín Alcaide, amb la intenció de fer-hi negocis immobiliaris o hotelers. Allà és on va concedir una entrevista televisiva en què es va queixar que no podia fer cap mena de transacció econòmica:
"Tinc tots els comptes d'aquí i els d'Espanya bloquejats. No puc ni pagar una coca-cola."
- ARXIVAT A:
- Luis RubialesJudicial