Una imatge de la família reial britànica durant el jubileu del 2018 (Reuters)

El qui és qui a la família reial britànica després de la mort de la reina Elisabet II

Amb 73 anys, Carles III, que ha succeït la seva mare, Elisabet II, és l'hereu de més edat que ha accedit al tron

Actualitzat

Carles III ja és el nou rei del Regne Unit. Fins ara encapçalava la línia de successió al tron, un lloc que ara ocupa el seu fill, el príncep Guillem.

La reina Elisabet II era la monarca més longeva de la història britànica. Es va casar amb el príncep Felip, duc d'Edimburg, l'any 1947, cinc anys abans de convertir-se en reina.


Quatre fills, vuit nets i dotze besnets

Alguns dels membres de la família reial són força coneguts i altres s'han fet més mediàtics després de les nombroses pel·lícules i sèries que han explicat la vida de la reialesa britànica.

Aquests són els principals membres de la família reial del Regne Unit i la seva línia de successió, començant ara ja amb Carles III al capdavant:

 

La reina Elisabet II i el duc d'Edimburg

La reina Elisabeth i el príncep Felip, l'abril del 2011 (Reuters)

Elisabet II va néixer a Londres el 21 d'abril del 1926. Va convertir-se en hereva quan el seu oncle, Eduard VIII, va abdicar el desembre del 1936, i el seu pare es va convertir en el rei Jordi VI. Ella tenia 10 anys, i als 25, va morir el seu pare i es va convertir en reina.

Es va casar amb el tinent de la marina Felip Mountbatten el 20 de novembre del 1947. Van tenir quatre fills: el príncep Carles --nascut el 1948--, la princesa Anna --1950--, el príncep Andreu --1960-- i el príncep Eduard --1964--.

El duc d'Edimburg va morir l'abril del 2021, als 99 anys.

Elisabet II ha estat la monarca britànica que més temps ha estat com a cap d'estat en la història del Regne Unit --la seva rebesàvia Victòria va morir als 81 anys, després de 63 anys al tron-- i la segona en la història mundial --al darrere de Lluís XIV, que va regnar durant 72 anys a França.

El febrer de 2022 es va celebrar el seu jubileu de platí. 70 anys de regnat on ha coincidit amb 15 primers ministres diferents, l'última, Liz Truss, a qui la reina va rebre al mateix castell de Balmoral aquest dimarts, per formalitzar el relleu a Downing Street.

 

Carles III, el successor d'Elisabet II

El rei Carles III (Reuters)

El rei Carles III, nascut el 1948, és el fill gran de la reina Elisabet II.

Té dos fills, Guillem i Enric, fills del seu primer matrimoni amb Diana Spencer, que va ser princesa de Gal·les. Es van divorciar l'any 1996. L'any següent, el 31 d'agost del 1997, Lady Di perdia la vida en un accident de cotxe a París, ara fa 25 anys.

Actualment, està casat amb Camil·la Parker Bowles, duquessa de Cornualla, des del 2005. A diferència del marit de la reina Elisabet II, el duc d'Edimburg, Camil·la serà reconeguda com a reina consort, després que Elisabet II ho expressés així el febrer del 2022. Aquesta va ser la manera com la reina va voler trencar distàncies amb la dona del seu fill, acceptar-la i consolidar la línia de successió.


1. El príncep Guillem, nou príncep de Gal·les

Els prínceps de Gal·les amb els seus tres fills: Jordi, Carlota i Lluís (Reuters)

El príncep Guillem (1982) és el fill gran del príncep Carles i Diana Spencer, princesa de Gal·les. Des de la mort de la seva àvia, és el primer en la línia de successió al tron. Tenia 15 anys quan la seva mare va morir. Va estudiar a la Universitat St. Andrews, on va coincidir amb la seva futura dona, Kate Middleton. La parella es va casar l'any 2011.

Quan tenia 21 anys, va ser nomenat conseller d'estat, i va substituir la reina en ocasions oficials.

Jordi és el seu primer fill, qui va néixer el 2013. L'any 2015 va arribar Carlota, i el tercer, Lluís, ho va fer el 2018.

Guillem es va entrenar amb l'exèrcit, la Royal Navy i la RAF abans de passar tres anys com a pilot de recerca i rescat i ser copilot durant dos anys de l'East Anglian Air Ambulance. Va deixar aquestes tasques el juliol del 2017 per assumir més funcions reials en nom de la reina i el duc d'Edimburg.

Fins la mort de la reina, havia ostentat el títol de duc de Cambridge. Però des d'aquest divendres 9 de setembre de 2022, que el seu pare ho ha fet oficial en el seu primer discurs a la nació com a rei Carles III, ha confirmat que li traspassava el títol de príncep de Gal·les i duc de Cornualla. Kate Middleton és ara la princesa de Gal·les. 


2. El príncep Jordi de Gal·les

Nascut el 22 de juliol de 2013 a l'Hospital St. Mary de Londres, el príncep Jordi és el segon en la línia al tron, després del seu pare. Actualment té 9 anys i cursa primària.


3. La princesa Carlota de Gal·les

La segona filla del príncep Guillem i Kate Middleton és una nena, la Carlota, que va néixer a l'Hospital St. Mary de Londres el 2 de maig del 2015. El seu nom complet és Carlota Elisabet Diana. És la tercera en la línia del tron.


4. El príncep Lluís de Gal·les

El fill petit dels prínceps de Gal·les és Lluís, nascut el 23 d'abril del 2018. Aquest any 2022 va ser un dels protagonistes del jubileu de platí de la seva àvia, on va mostrar la seva espontaneïtat fent ganyotes, badallant i saludant durant la desfilada militar.


5. El príncep Enric, duc de Sussex

Els prínceps de Sussex, Enric i Megan

El príncep Enric és el segon fill del príncep Carles i Diana. Va néixer el 1984.

Es va entrenar a la Reial Acadèmia Militar de Sandhurst i es va convertir en tinent de l'exèrcit, on va servir com a pilot d'helicòpter. Va treballar durant 10 anys per les Forces Armades, on se'l coneixia com el capità Wales. El 2015 va deixar l'exèrcit i des de llavors se centra en treballs benèfics.

Com el seu germà gran, va ser nomenat conseller d'estat des del seu vigèsim primer aniversari, fita que li permetia substituir la reina en funcions oficials.

Es va casar amb l'actriu nord-americana Meghan Markle el 19 de maig del 2018, al castell de Windsor, als afores de Londres.

L'any 2020 la parella reial va anunciar que deixarien de formar part de la família reial i que dividirien la seva vida entre el Regne Unit i els Estats Units. Volien "treballar per independitzar-se econòmicament".

Poc més d'un any després, el palau de Buckingham va confirmar que la parella no tornaria a les funcions reials i que renunciaria als seus nomenaments militars honorífics i patronatges reials.

La reina Elisabet II i part de la família reial britànica, al juny (Reuters)


6. Archie Harrison Mountbatten-Windsord

Archie és el primer fill dels ducs de Sussex, nascut el 6 de maig del 2019.

Tot i ser el primogènit, la parella va optar per no posar-li un nom tradicional reial, com seria costum. Alguns mitjans britànics ja van interpretar la decisió com un fort indici que la parella no volia criar-lo com a membre d'una família reial.


7. Lilibet Diana Mountbatten-Windsor

Nascuda el 4 de juny del 2021, la segona filla dels ducs de Sussex va néixer a Santa Bárbara, Califòrnia.

Coneguda com a Lili, rep el nom del sobrenom amb què es refereixen a la reina Elisabet II en el seu entorn familiar. És la seva 11a besneta. El nom de Diana ser li va posar en honor a la mare del príncep Enric.


8. El duc de York

El princep Andreu, apartat de la vida pública per l'escàndol sexual vinculat a Jeffrey Epstein (Reuters/Chris Jackson)

El príncep Andreu, el vuitè en la línia de successió, és el tercer fill de la reina i el duc d'Edimburg. Va néixer el 1960.

Es va casar amb Sara Ferguson, el 1986, i des de llavors tenen el títol de duc i duquessa de York. Van tenir dues filles, Beatriu --1988-- i Eugènia --1990--. L'any 1996 es van divorciar. El duc ha servit durant 22 anys la Royal Navy. A part dels compromisos reials, ha servit com a representant comercial especial del govern fins al 2011.

El príncep Andreu va deixar les funcions reials el 2019, després que se l'acusés d'abús sexual i donés explicacions per la seva relació amb Jeffrey Epstein.
 

9. La Princesa Beatriu

Nascuda el 1988 és la filla gran del príncep Andreu i Sarah, duquesa de York. El seu títol complet és sa altesa reial la princesa Beatriu de York. No té cognom oficial, per això utilitza el nom de York.

Es va casar amb el magnat immobiliari Edoardo Mapelli Mozzi, el juliol del 2020. La parella s'havia de casar al maig, però la pandèmia del coronavirus els va fer retardar la cita. Té una filla, Sienna Elisabet, i també és madrastra del fill del seu marit, Christopher Woolf, de la seva anterior relació amb Dara Huang.
 

10. Sienna Elizabet Mapelli Mozzi

Nascuda el 2021, és la filla de la princesa Beatriu la 10a en la línia del tron i la 12a besneta de la reina. 
 

11. Princesa Eugènia

És la filla petita dels ducs de York. Va nèixer el 1990. Com la seva germana, no té cognom i utilitza el títol sa altesa reial la princesa Eugènia de York. Es va casar amb Jack Brooksband el 12 d'octubre del 2018, al castell de Windsor.
 

12. August Philip Hawke Brooksbank

És el fill de la princesa Eugènia i Jack Broksbank. Va nèixer el 9 de febrer del 2021.
 

13. El comte de Wessex

El príncep Eduard i la seva dona Sophie Rhys-Jones (Reuters/Yiannis Kourtoglou)

Va néixer el 1964. És el fill petit de la reina Elisabet II.

El príncep Eduard va rebre el títol de comte de Wessex i vescomte de Severn quan es va casar amb Sophie Rhys-Jones el 1999. La parella té dos fills, Lady Louise, nascuda el 2003 i Jaume, vescomte Severn, nascut el 2007.

Després d'un breu període amb els Royal Marines, el príncep va formar la seva pròpia companyia de producció de televisió. Ara dóna suport a la reina en els seus deures oficials i porta a terme compromisos públics amb organitzacions benèfiques.

El naixement de la filla de la seva neboda, la princesa Beatriu, el va fer baixar un lloc en la línia de successió.
 

14. Jaume, vescomte de Severn

Jaume va néixer el 2007. És el fill petit del comte i la comtessa de Wessex.

La parella va decidir donar als seus fils els títols de cortesia com a fills de comte. Es creu que aquesta decisió es va prendre per evitar algunes de les càrregues dels títols reials.
 

15. Lady Lluïsa

Nascuda el 2003, Lluïsa és la filla gran dels comtes de Wessex.
 

16. La princesa reial

Princesa Anna amb el seu germà, el rei Carles III, i la seva cunyada, la reina consort Camil·la (Reuters/Russell Cheyne)

La princesa Anna, la princesa reial, és l'única filla de la reina. Va ser la segona a néixer, després del rei Carles III.

En la línia de successió, quan va néixer, era la tercera al tron, però ara és la 17a. Va rebre el títol de princesa reial el juny de 1987.

La princesa Anna s'ha casat dues vegades; el seu primer marit, el capità Mark Phillips, és el pare dels seus dos fills, Peter i Zara, mentre que el seu segon és el vicealmirall Timothy Laurence.

És la primera de la casa reial que utilitza el seu cognom, Mountbatten-Windsor, en un document oficial, al registre de matrimonis després del seu casament amb el capità Phillips.

Aficionada a l'equitació, Anna va competir en esdeveniments eqüestres per a la Gran Bretanya als Jocs Olímpics de Mont-real de 1976 i participa en diverses organitzacions benèfiques, inclosa Save the Children, de la qual és presidenta des del 1970.
 

17. Peter Phillips

Nascut el 1977, Peter Phillips és el més gran dels néts de la reina. És fill de la princesa Anna.

Els fills de la princesa reial no tenen títols reials, ja que són descendents de la línia femenina. Peter Phillips va rebutjar l'oferta d'un comte quan es va casar perquè els seus fills no tinguessin títols de cortesia.

Es va casar amb la canadenca Autumn Kelly el 2008 i junts tenen dues filles, Savannah, nascuda el 2010, i Isla, nascuda el 2012. Peter Phillips i la seva dona van anunciar que es divorciarien el febrer del 2020.
 

18. Savannah Phillips

Savannah, nascuda el 2010, és la filla gran de Peter i Autumn Phillips i el primer besnét de la reina.
 

19. Isla Phillips

Isla, nascuda el 2012, és la segona filla de Peter i Autumn Phillips.
 

20. Zara Tindall

Va nèixer el 1981. Zara Tindall va seguir la seva mare, la princesa Anna, i el seu pare amb una carrera d'equitació molt exitosa, inclosa una medalla de plata als Jocs Olímpics de Londres 2012.

Es va casar amb l'exjugador de rugbi d'Anglaterra Mike Tindall el 2011 i la parella va tenir el seu primer fill, Mia Grace, el 2014. Com el seu germà, Peter Phillips, Zara tampoc té títol reial perquè els fills de la princesa reial no en tenen al ser descendents de la línia femenina.
 

21. Mia Grace Tindall

La néta de la reina Zara Tindall va donar a llum la seva primera filla, Mia Grace, el gener de 2014.
 

22. Lena Elizabeth Tindall

El segon fill de la parella, el setè besnét de la reina, va néixer el 18 de juny de 2018. Lena Elizabeth va rebre el seu nom en honor de la seva besàvia.

Igual que la seva germana, Lena Elizabeth no té un títol reial i, per tant, també serà coneguda com a Miss Tindall.
 

23. Lucas Phillip Tindall

El 2021 va néixer el tercer fill de Zara Tindall.

Elisabet II i el seu fill, l'ara rei Carles III, a l'octubre del 2019 (Reuters)

 

ARXIVAT A:
Reina Elisabet IIRegne UnitMonarquia
Anar al contingut