Feijóo es prepara per encarar una legislatura a l'oposició a Sánchez

Qui és qui a la nova cúpula del PP, dissenyada per Feijóo per no deixar respirar Sánchez

Miguel Tellado és el nou portaveu al Congrés i Cuca Gamarra es dedicarà en exclusiva a la secretaria general del PP
Deidré Dalmau Actualitzat
TEMA:
PP

Un any i mig després d'arribar a la presidència del PP, de guanyar les eleccions al Congrés i de perdre un debat d'investidura, Alberto Núñez Feijóo es prepara per encarar una legislatura a l'oposició. Amb l'amnistia i els pactes amb els partits independentistes de fons, el president dels populars ha dissenyat un equip per no donar treva a Pedro Sánchez.

La cara més visible d'aquesta oposició al Congrés serà Miguel Tellado. El nou portaveu, que substitueix Cuca Gamarra, forma part del nucli gallec i és un home de total confiança de Feijóo. Secretari general del PP de Galícia quan Núñez Feijóo era president de la Xunta, ha estat vicesecretari d'Organització dels populars des que Feijóo va assumir el lideratge del partit.

Miguel Tellado és el nou portaveu del PP al Congrés (Europa Press/Carlos Luján)

De la seva etapa com a portaveu del PP a Galícia, se'n recorda la seva oratòria dura i combativa. Un estil que en l'any i mig que porta a Madrid s'ha reflectit en declaracions que han estat polèmiques. La més recent, quan va dir que Pedro Sánchez hauria de marxar del país amagat en un maleter d'un cotxe --en referència a Puigdemont--, o quan va acusar el socialista Óscar Puente de ser el responsable de l'incident que va patir en un AVE.

Des de les files populars, defensen que serà un bon portaveu perquè és un home d'idees clares que "muntarà un equip per no deixar respirar Sánchez", asseguren.

A més, l'acompanyaran com a adjunts dues cares ben conegudes: Cayetana Álvarez de Toledo, que els últims temps havia actuat gairebé al marge del grup parlamentari, i Rafael Hernando. Tant l'una com l'altre havien estat portaveus del partit a la cambra.
 

Un exèrcit de 137 persones

El grup parlamentari serà la principal eina d'oposició al govern de Pedro Sánchez i, en aquest sentit, vaticinen que Tellado serà "capaç d'organitzar un exèrcit de 137 persones perquè sigui eficaç en aquesta tasca".

Una elecció que no ha agradat gens al PSOE que, dimarts, quan es va saber que Miguel Tellado seria el nou portaveu, afirmava que Feijóo alimentava la política amb "fruita podrida" amb aquesta decisió. Tot i això, Pilar Alegría va dir que desitjava que fos un portaveu amb actitud constructiva. 

Carmen Fúnez, vicesecretària d'Organització del PP (Europa Press/Eduardo Parra)

Per substituir Miguel Tellado a la vicesecretaria d'Organització l'escollida és Carmen Fúnez. La que serà la número tres del partit està vinculada al PP des de molt jove. Va ser presidenta de Noves Generacions, senadora, diputada a les Corts de Castella i Lleó i diputada al Congrés.

Fins ara ocupava la vicesecretaria de Polítiques Socials i Repte Democràtic. Ara encara el repte de millorar i dinamitzar l'estructura interna del partit.

El president del PP també aposta per un canvi de portaveu al Senat. Alicia Garcia dirigirà el grup popular a la cambra alta, on el PP té majoria absoluta, i serà clau per fer de contrapès i frenar o dilatar iniciatives legislatives del govern de Sánchez, com per exemple la llei d'amnistia.

Alicia Garcia, portaveu del PP al Senat (Europa Press/Rafael Bastante)

Un dels primers noms que Feijóo va confirmar en el degoteig d'informació d'aquesta setmana sobre els canvis a Génova va ser el de Cuca Gamarra. La fins ara també portaveu del partit continuarà exercint exclusivament com a secretària general del PP.

Segons el líder popular, "ha estat una magnífica secretària general a temps parcial i ara serà una excel·lent secretària general a temps complet", assegurava quan va anunciar la seva continuïtat.

Cuca Gamarra continuarà exercint exclusivament com a secretària general del PP (Europa Press/Eduardo Parra)

Qui també continua al comitè de direcció, però amb atribucions diferents, és Elías Bendodo. Feijóo elimina la figura del coordinador general, que ell mateix havia creat quan va ser nomenat president del partit el 2022. 

Bendodo passa a ser vicesecretari de Política Autonòmica i Municipal i Anàlisi Electoral. L'andalús, un dels principals artífexs de l'arribada de Juanma Moreno a la presidència de la Junta d'Andalusia, perd pes en l'estructura de la direcció on fins ara era el número 3.

Segons fonts del PP, les funcions del coordinador no estaven molt clares, però neguen que se l'hagi relegat i asseguren que "sobre el paper baixa, però guanya en poder".

Bendodo haurà de coordinar l'acció política dels ajuntaments i comunitats autònomes on governa el PP, "ell s'encarregarà de tota aquesta força que té el partit", expliquen els populars.

Elías Bendodo passa a ser vicesecretari de Política Autonòmica i Municipal i Anàlisi Electoral (Europa Press/Eduardo Parra)

 

Més dones que homes i quatre noves vicesecretàries

Diumenge, quan Feijóo va anunciar que en el comitè executiu d'aquest dijous es donaria a conèixer la nova direcció del partit, va parlar d'un equip que seria "rejovenit i amb noves idees". El president popular incorporarà a la cúpula quatre dones, dues d'elles menors de 40 anys. Es tracta de Paloma Martín, Noelia Núñez, Ester Muñoz i Ana Alós.

Serà un equip, doncs, amb més presència de dones que d'homes. Aquestes quatre incorporacions completen un comitè de direcció de setze persones --deu dones i sis homes-- en què Feijóo substitueix els vicesecretaris que han assumit responsabilitats en els òrgans de govern al Congrés i Senat.

La remodelació inclou la creació de noves àrees per, segons Génova, adaptar el país a la realitat social. És el cas de la vicesecretaria d'Igualtat i Conciliació, que també inclourà serveis socials i inclusió, de la qual s'encarregarà Ana Alós.

El PP també crea una vicesecretaria de Sanitat i Educació, que dirigirà Ester Muñoz
 

La quota d'Ayuso

Feijóo ha escollit dues dones molt properes a Isabel Díaz Ayuso per al nou executiu que l'ha d'acompanyar en aquesta nova legislatura.  

Es tracta de Noelia Núñez, exviceportaveu a l'Assamblea de Madrid, que assumeix la vicesecretaria de Mobilització i Repte Digital, i Paloma Martín, exconsellera de Medi Ambient, Habitatge i Agricultura de la Comunitat de Madrid, que serà la vicesecretària de Desenvolupament Sostenible.
 

Sémper continua com a portaveu nacional

En el nou organigrama, Esteban González-Pons continua com a vicesecretari institucional i Juan Bravo, com a vicesecretari d'Economia. També Borja Sémper, com a vicesecretari de Cultura i Societat Oberta. Alberto Núñez Feijóo també el manté com a portaveu, una tasca a la qual es va incorporar en la campanya de les eleccions del mes de maig i que ha fet fins ara.

Borja Sémper segueix de portaveu nacional (Europa Press/Fernando Sánchez)

 

Carmen Navarro i Pedro Rollán, fora del comitè executiu

Els qui queden fora de la cúpula de Génova són el president del Senat, Pedro Rollán, i Carmen Navarro. Les funcions de Rollán, vicesecretari de Coordinació Autonòmica i Local, les assumeix ara Elías Bendodo. Carmen Navarro, fins ara vicesecretària d'Estudis, se centrarà en la seva feina a la Mesa del Congrés, on és secretària quarta. 

Un equip que haurà d'acompanyar Alberto Núñez Feijóo en aquesta legislatura a l'oposició al Congrés, però que també té l'objectiu, segons els populars, d'estar preparats per afrontar les properes eleccions europees, previstes per al mes de maig.

ARXIVAT A:
PP Alberto Núñez Feijóo
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut