Qui és qui a la partida d'ERC: les dues candidatures es posicionen de cara al congrés

La possibilitat d'una candidatura conjunta és pràcticament impossible: Nova Esquerra es mostra oberta a parlar, però sense Junqueras com a presidenciable

Judith Batlle Frigola

A hores d'ara, una candidatura conjunta per presidir Esquerra Republicana sembla inviable: la condició de la nova candidatura alternativa és sacrificar Oriol Junqueras, després d'haver liderat el partit durant tretze anys.

Un Junqueras que va anunciar al mateix moment la dimissió com a president d'Esquerra i la intenció de tornar-s'hi a presentar:

"Jo em vull sotmetre a l'aval de la militància per saber què és el que esperen de mi, si és que esperen alguna cosa; potser no n'esperen res."

El fins fa uns mesos president d'Esquerra va deixar el càrrec l'endemà de les eleccions europees i va començar a fer territori, per tenir converses --va dir-- amb la militància i sobretot per escoltar. Ho ha fet des d'aleshores, sense competència ni rival.

Però aquesta setmana s'ha presentat públicament una candidatura que els seus representants defineixen com a coral, plural i alternativa. En diuen Nova Esquerra Nacional. Tenen ganes de tancar un cicle i volen fer un pas endavant per dirigir la formació republicana d'una manera diferent, com assenyala Marc Aloy:

"És hora d'encarar el nou cicle polític, i per fer-ho creiem que és imprescindible una renovació de la direcció nacional d'Esquerra Republicana de Catalunya. Ens calen noves mirades, persones que portin aire fresc i noves maneres de fer."

Així, comencen a dibuixar-se dues candidatures que, si no s'avança la data del congrés, optaran a la direcció d'Esquerra el 30 de novembre.

La de Junqueras, Militància Decidim, amb el suport de Raül Romeva, Diana Riba, Juli Fernández o Joan Ignasi Elena, entre altres cares conegudes.

 

A l'altra hi ha Teresa Jordà, Marc Aloy, Alba Camps i Raquel Sans. Són només alguns noms entre una cinquantena de militants. Ara bé, no tenen líder.

 

No han triat, encara, qui serà el candidat o candidata a la presidència del partit i ho han fet servir per marcar distàncies amb la candidatura d'Oriol Junqueras:

Alba Camps: "Al final el que volem és que els lideratges estiguin al servei de l'organització, no l'organització al servei d'uns lideratges."

Teresa Jordà: "No som un projecte, en cap cas, al voltant d'una persona; som un projecte al voltant d'unes idees."

Precisament la candidatura de Nova Esquerra Nacional reivindica una altra manera de prendre decisions: menys jeràrquica i més conjunta, i rebutgen etiquetes com la de "roviristes" o "junqueristes".

"No som ni els junqueristes ni els roviristes; hem estat tan junqueristes com roviristes, però volem que el company Oriol Junqueras i la companya Marta Rovira continuïn aportant en aquest projecte des d'un rol diferent", assegura Teresa Jordà.

Oriol Junqueras, durant un míting
Oriol Junqueras, durant un míting (Europa Press/Kike Rincón)

Haurem d'esperar que es presenti la candidatura d'Oriol Junqueras, Militància Decidim, el 21 de setembre a Olesa de Montserrat, per saber quins són els pròxims passos d'aquesta nova candidatura. Tot i això, en l'àmbit polític les diferències són mínimes. Per exemple, de partidaris del pacte per la investidura de Salvador Illa n'hi ha tants en una opció com en l'altra, i els objectius nacionals són pràcticament els mateixos.

Els de Nova Esquerra diuen que estan oberts a parlar. Però a l'altre costat no hi trobaran ningú. Els de Junqueras diuen que no negociaran als despatxos el que ha de decidir la militància. I, de moment, a la presidència no té contrincant. La partida a Esquerra tot just comença.

 

ARXIVAT A:
ERCOriol Junqueras
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut