Qui és qui en les eleccions a l'Equador, amb 16 candidats i marcades per la coronacrisi
L'Equador es troba en una cruïlla de camins que la pandèmia, aquí també, acabarà definint. Canvi de rumb? Continuïtat? Retorn al correisme? Les enquestes no en perfilen cap de clar; només que entre el 23% i el 35% dels ciutadans no saben a qui votar.
La preocupació principal dels equatorians és la feina i la pèrdua de capacitat adquisitiva arran de les restriccions de la pandèmia. Així que el líder opositor, l'exbanquer Guillermo Lasso, s'ha atrevit a prometre un augment del salari mínim de fins a 500 dòlars, progressivament, en quatre anys. Va segon en les enquestes.
La irrupció del jove Andrés Arauz com a representant de l'esquerra populista ha fet tornar la cara de l'expresident Rafael Correa als carrers, després de quatre anys de govern durant els quals Lenín Moreno ha mantingut un pols incessant amb el seu antic mentor. Arauz recupera el correisme, promet entregar mil dòlars a un milió de ciutadans la primera setmana de mandat i assegura que renegociarà les condicions imposades al país pel Fons Monetari Internacional. Les enquestes el situen com a guanyador.
Només podria fer-li perdre vots el candidat indigenista, Yaku Pérez, un històric dirigent de la Confederació de Pobles de la Nacionalitat Quítxua de l'Equador. Es presenta ara pel Moviment per la Unitat Plurinacional Pachakutik i, també via xarxes i un missatge fresc i ecologista, s'ha colat al tercer lloc en les enquestes.
La Covid també ha fet atípica la campanya, en un país on els mítings eren multitudinaris i aglutinadors. Només s'han reactivat aquesta última setmana. Hi ha en total 16 candidats a la primera volta, entre ells la successora de l'actual president Lenín Moreno i candidata d'Aliança País, Ximena Peña. Les enquestes la situen lluny de tenir opcions a passar a la segona volta, que es farà l'11 d'abril, sempre que aquest diumenge cap candidat aconsegueixi el 50% dels vots o una diferència amb el segon de més de 10 punts percentuals.