Qui és Roman Protassévitx, el periodista bielorús que fa por a Lukaixenko

El règim de Bielorússia va enviar un avió de guerra per fer canviar la ruta d'un vol civil i detenir un passatger, un opositor de 26 anys

Lluís CaellesActualitzat

Quan el pilot del Boeing 737 de Ryanair que cobria el trajecte Atenes-Vílnius va anunciar, diumenge, que l'aparell faria un aterratge d'emergència a la capital de Bielorússia, Minsk, un dels passatgers va quedar glaçat. El noi es va aixecar i es va adreçar a la tripulació, desencaixat: "No ho feu! Si baixem, em mataran. Sóc un refugiat!" Després es va girar cap al passatge: "Estic condemnat a mort. Em mataran."

La tripulació i els passatgers relaten que el jove no va cridar ni es va resistir. Però la seva cara era de pànic absolut. "Si s'hagués pogut tirar per la finestra, ho hauria fet", explicava una viatgera grega.

Si hagués mirat per la finestra, Roman Protassévitx hauria vist el MiG 29 de les forces aèries bielorusses "convidant" l'avió de passatgers a desviar-se de la ruta i aterrar a Minsk. Ras i curt: el règim de Bielorússia va aprofitar que el vol Atenes-Vílnius creuava el seu espai aeri per enviar un avió de guerra, canviar la ruta d'un vol civil i detenir un passatger. Una línia vermella darrrere l'altra, traspassada pel règim d'Aleksandr Lukaixenko, l'anomenat "últim dictador" d'Europa.

 

Roman Protassévitx, de 26 anys, és un opositor jove, que no només té la força de la joventut: té els codis d'un món que ni les divisions cuirassades de Lukaixenko poden governar. Protassévitx va posar en marxa el canal de Telegram Nexta ("Algú", en bielorús). Amb més de 2 milions de seguidors, es va convertir en el sistema nerviós de l'oposició. Les protestes que van seguir les darreres eleccions presidencials, davant de les sospites de frau generalitzat, van tenir en Nexta un element galvanitzador determinant.

Protassévitx, però, ja no era a Bielorússia. Va començar a protestar a l'institut d'ensenyament secundari, d'on va ser expulsat. A la universitat va tornar a ser expulsat. Sempre per manifestar la seva opinió. Després de ser torturat, va fugir a Polònia i a Lituània. I des de Vílnius ha fet sentir la veu de l'oposició a Lukaixenko. El règim l'ha acusat formalment de terrorisme. La condemna pot ser la pena de mort.

Probablement, ell és el primer sorprès del moviment de Lukaixenko: violentar un vol ple de civils és posar en qüestió tots els principis de l'aviació comercial. L'argument de l'amenaça de Hamas és tan pobre que sembla formulat expressament per desafiar la comunitat internacional. Protassévitx potser no sospitava que feia tanta por al règim.

L'angoixa dins l'avió forçat a aterrar per detenir el periodista bielorús perseguit
Lukaixenko, de 66 anys, en fa 27 que ostenta el poder a Bielorússia (Reuters/Sputnik/Alexander Astafyev)

El jove era a Atenes, des d'on va relatar per un nou canal de Telegram, Belamova, la visita de l'opositora Svetlana Tikhanóvskaia. Protassévitx en va fer les cròniques i les fotos; algunes, penjades a les seves xarxes socials. Des de la capital grega, va volar cap a Lituània, on havia trobat refugi. Un vol amb origen i destí a la Unió Europea, amb una companyia aèria de la Unió Europea, i emparat per totes les normes de l'aviació internacional.

Tot i això, però, Bielorússia s'exposa a dures crítiques i sancions. Per què? Potser Roman Protassévitx és massa fort per a Lukaixenko. O Lukaixenko massa feble. O potser algú vol llançar més confusió i més conflictes al tauler de les relacions entre el vell món soviètic i Europa.

ARXIVAT A:
Bielorússia
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut