Santos Cerdán a Brussel·les, aquest dijous, en anunciar l'acord amb Junts (Europa Press)

Qui és Santos Cerdán, el "lampista" que ha lligat el sí de Junts a la investidura de Sánchez

Se'l considera un dels homes més lleials a Pedro Sánchez dins el PSOE, un "lampista" capaç de tapar tota mena de forats, també dins del partit
Virgínia Arqué Nueno Actualitzat
TEMA:
PSOE

El secretari d'organització del PSOE, Santos Cerdán, fa més de 20 anys que ocupa càrrecs de responsabilitat al partit, però mai havia tingut tant de protagonisme mediàtic com les últimes setmanes, en què ha encapçalat les negociacions i l'acord final amb Junts per a la investidura de Sánchez.

Se'l considera un polític dialogant i molt lleial a Pedro Sánchez, poc avesat a ser l'objectiu de les càmeres que l'han enfocat dia i nit l'última setmana, com es pot veure en aquestes imatges, gravades dins de l'hotel de Brussel·les on s'ha allotjat mentre negociava els últims esculls de l'acord amb Junts:


Especialista a teixir complicitats i llimar diferències, també dins del partit

Ell és més de treballar a l'ombra i aconseguir pactes teixint complicitats i aliances de forma discreta, asseguren des del PSOE, on se'l considera "el lampista" del partit per la seva capacitat de tapar forats i llimar diferències, també entre les diverses federacions socialistes.

L'actual número tres del PSOE va ser l'encarregat de donar la cara en les negociacions amb Junts per a un acord d'investidura que inclogués una llei d'amnistia. Ell va ser la figura designada pel partit per fer-se la foto amb Carles Puigdemont, el 30 d'octubre passat, que atorgava al president de la Generalitat a l'exili la categoria de màxim interlocutor en aquest acord.

Santos Cerdán amb Carles Puigdemont, Jordi Turull i dirigents del PSOE, el 30 d'octubre, a Brussel·les (ACN/PSOE)

De fet, el comunicat d'aquella trobada explicitava la reunió de Santos Cerdán "amb el president Carles Puigdemont". I anava acompanyat d'una fotografia de la trobada feta al despatx de Junts al Parlament Europeu i presidida per una imatge gegant dels votants de l'1-O sostenint una urna. Una foto incòmoda per a bona part dels dirigents socialistes, que Cerdán va acceptar com a peatge per continuar avançant en les negociacions.

També ha estat Santos Cerdán qui ha firmat el pacte d'acord d'investidura davant les càmeres, amb el secretari general de Junts, Jordi Turull. I qui després va atendre els mitjans de comunicació, en una compareixença que sí que acceptava preguntes dels periodistes --cosa que no va fer, per exemple, Puigdemont--, per explicar el contingut d'aquest pacte, que encara no es coneix amb detall.

El diputat socialista va destacar, en la seva intervenció, que l'objectiu dels socialistes era donar pas a una legislatura que torni al camí de la política com a eina per dirimir els conflictes entre Catalunya i Espanya:

"El pacte parteix de les bases de tornar a l'àmbit de la política qualsevol diferència entre les administracions públiques espanyola i catalana, i obrir la possibilitat d'un nou camí d'entesa. És l'hora de donar a la societat catalana i a la resta de l'espanyola un nou horitzó en el qual les dificultats del passat no siguin un obstacle i la política sigui el marc on es resolguin les diferències."


L'acord amb ERC, assolit el 2 de novembre passat, el van firmar Oriol Junqueras i Félix Bolaños. I el sí del PNB, obtingut aquest divendres i que dona a Sánchez els vots que li faltaven, l'han rubricat amb una encaixada el president del govern en funcions i el del PNB, Andoni Ortuzar.
 

De militant de base a Navarra, a número 3 del partit

"El pacte és la principal eina de la democràcia. Sense acords no hi ha política i sense política no és possible millorar la vida dels ciutadans", va afirmar fa dos anys el secretari de coordinació territorial del PSOE, Santos Cerdán, en un altre context, quan demanava al PP que renunciés als vetos per renovar el CGPJ.

"Nosaltres no abandonarem la via del diàleg i l'acord perquè el bé comú està per sobre dels interessos partidistes", defensava llavors el dirigent socialista. Una màxima que també hauria aplicat en aquest cas, malgrat les dures crítiques a aquesta aposta que han arribat tant d'alguns barons del partit com de la dreta i la ultradreta, que han atiat els carrers en contra d'un pacte PSOE-ERC-Junts que inclogués una llei d'amnistia.

Santos Cerdán al Congrés, el 31 d'octubre passat (EFE/Chema Moya)

Nascut a Milagro, a Navarra, fa 54 anys, és fill i net de dirigents socialistes i ha estat també negociador principal del PSOE amb l'esquerra abertzale d'EH Bildu a Navarra. Es va titular com a tècnic en Electrònica Industrial després d'estudiar una FP de segon grau i va treballar en diverses empreses del sector agroalimentari, abans de dedicar-se plenament a la política.

Va ser membre de l'executiva regional del Partit Socialista de Navarra i regidor del seu municipi durant més de 10 anys, fins que el 2014 va entrar com a diputat al Parlament foral, on es va estar fins al 2017, quan es va aliar amb Pedro Sánchez en la recollida d'avals per a les primàries del partit.

Pedro Sánchez i Santos Cerdán, al comitè federal del PSOE de finals d'octubre (EFE)

Unes primàries que Sánchez va guanyar, superant les candidatures de Susana Díaz i Patxi López, només uns mesos després que el comitè federal del PSOE l'hagués defenestrat pels mals resultats del partit a les eleccions del 2016 a Euskadi i Galícia.

És diputat --ara en funcions-- des del desembre del 2019.

 

ARXIVAT A:
PSOE Amnistia Investidura
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut