Qui i què hi ha darrere de les protestes per Pablo Hasél

Parlem amb experts per analitzar què porta als joves a sortir al carrer
Actualitzat
TEMA:
Pablo Hasél

Les nits d'aldarulls a tot Catalunya s'han repetit des de l'empresonament de Pablo Hasél. Diverses plataformes, associacions i entitats convoquen les manifestacions. Des des CDR al Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans i Alerta Solidària. També hi ha convocatòries que neixen de les xarxes socials. Entre els grups que s'han fet més visibles, hi ha La partida final-ACABem la partida. Van enviant missatges als 4.000 seguidors que tenen al compte de Telegram, per anar dirigint els manifestants cap als seus objectius, com la policia.

El nom juga amb l'acrònim en anglès ACAB, que respon a All Cops Are Bastards i que es podria traduir per "Tots els policies són uns malparits", utilitzat arreu per militants anticapitalistes o seguidors radicals de futbol.

El mateix grup ha donat suport a protestes anteriors contra l'associació policial Jusapol o contra la visita a Barcelona del líder de Vox, Santiago Abascal, el desembre passat, entre d'altres.

Després dels últims incidents, ha inclòs també la petició de no cremar motos i cotxes particulars o petites i mitjanes empreses, i recorden que el seu objectiu són "jutges, govern, Generalitat i policies".

 

 

Tenen també un compte a Twitter, on divendres se sumaven, per exemple, a la convocatòria que va fer el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans.


Qui hi ha al darrera?

La partida final-ACABem la partida difon els seus missatges a través de Telegram i de Twitter. No se sap, però, qui hi ha al darrera d'aquest canal. De fet, alguns des seus missagtes han estat desautoritzats per entitats reconegudes com Alerta Solidària, l'organització antirepressiva de l'Esquerra Independentista. 

En una piulada, Alerta Solidària recordava quin és el seu canal de comunicació, davant dels missatges d'ACABem la partida que oferien un correu que no és l'oficial:


 

 

Falta de respostes

Després d'un any de pandèmia, els ànims estan molt tocats i han acabat d'esclatar amb l'empresonament de Pablo Hasél i la falta de llibertats que simbolitza, particularment entre els més joves, com diu el psicòleg i educador Jaume Funes, especialista en adolescents:

"L'adolescent ens ve a dir, jo vull expressar-me amb llibertat, no em deixeu ser jove, ser lliure, construir-me, perquè sempre estic depenent de com vosaltres enteneu aquest món. És un còctel de crisi en què no cal ni el misto."

 

La criminalització dels joves porta també al conflicte, segons la sociòloga Anna Garcia Hom, que creu que "el descontentament cada vegada és més gran i tens el conflicte servit":

"La política no dona resposta a les seves principals preocupacions. Cada vegada més, la incertesa per aquest col·lectiu és major. I la sensació que no són escoltats, i que no només són criminalitzats sinó condemnats, cada vegada és major."


 

Manifestants davant d'una furgoneta dels Mossos durant una protesta per l'empresonament de Pablo Hasél (ACN/Blanca Blay)

 

Més protestes

En un comunicat, ACABem la partida diu que l'objectiu "no és crear aldarulls" i que no deixaran de mobilitzar-se perquè creuen que "estem enmig d'una pandèmia on s'estan vulnerant els nostres drets", a més de reclamar la llibertat de Pablo Hasel, "que és la bomba que ho ha fet petar tot".

L'advocada de Pablo Hasél, Alejandra Matamoros, també ha demanat "seguir sortint al carrer i collar més", en declaracions a Catalunya Ràdio, i ha afegit que "no és només la llibertat de Pablo Hasél, sinó per les llibertats i per acabar amb aquest règim que ens oprimeix".

 

La defensa del raper també ha mostrat la seva "solidaritat amb els ferits, especialment amb la noia que va perdre un ull a Barcelona, i el suport a totes les persones que han detingut a tot l'estat i sobretot les que han entrat en presó provisional".

Pel que fa a l'indult que ha tramitat Unides Podem aquesta setmana, Alejandra Matamoros diu que Hasél no el demanarà, però que, si el govern espanyol l'hi dona, l'agafarà "sense que això suposi un penediment o demanar perdó" i ha remarcat que "arriba després d'una setmana de mobilitzacions molt dures".

ARXIVAT A:
Pablo Hasél
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut