El president deL govern espanyol s'ha referit amb contundència al seu exministre (La Moncloa)

"Qui la fa, la paga": Sánchez, contundent contra Ábalos per l'informe que el vincula al cas Koldo

El president del govern espanyol ha volgut espolsar-se qualsevol responsabilitat per la possible imputació de l'exministre, a qui la Guàrdia Civil atorga un "paper rellevant" en el cas Koldo

RedaccióActualitzat

José Luis Ábalos, a qui la Guàrdia Civil situa com una figura rellevant en la suposada trama de l'anomenat cas Koldo, va ser persona de confiança de Sánchez. Per això, que aquest dijous l'exministre hagi quedat a un pas de la imputació ha suposat una sotragada per al PSOE i per a La Moncloa.

El president del govern espanyol ha volgut espolsar-se qualsevol responsabilitat i ha defensat la gestió que ha fet l'executiu espanyol del cas dient que s'ha actuat "amb contundència i amb determinació":

"No hi haurà impunitat. A diferència del que ha passat en èpoques passades, amb el meu govern, qui la fa, la paga."

Sánchez també ha explicat que l'exministre el va informar de la "visita privada" de la vicepresidenta veneçolana Delcy Rodríguez a Espanya, i ha dit que quan el govern espanyol es va adonar que hi havia sancions que li impedien trepitjar sòl europeu, "es va cancel·lar aquesta visita".

Per això, Sánchez s'ha referit al "no viatge" de Rodríguez i ha recordat que "les visites privades i oficials de vicepresidents o ministres de múltiples governs de l'estranger són habituals" i que és la justícia qui haurà d'investigar si hi ha hagut pràctiques delictives.

El president del govern espanyol ho ha dit aquest divendres des del Vaticà, després de reunir-se amb el papa Francesc.

L'exministre José Luis Ábalos (Europa Press/Jesús Hellín)

La Moncloa exhibeix "tranquil·litat"

Més enllà de Sánchez, el PSOE ha sortit aquest divendres en tromba a desvincular-se d'Ábalos.

S'ha referit a tot plegat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo. Preguntat a "Els matins" de TV3 per les implicacions polítiques que tindria la imputació d'Ábalos, ha assegurat tenir "total tranquil·litat" i ha demanat "total transparència":

"Que s'investigui i es portin aquests processos judicials fins al final."

I s'hi ha afegit el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, des de Luxemburg, que ha dit que el govern espanyol vol "que s'investigui i que qui hagi de pagar, que pagui". A més, Bolaños ha assegurat que "la dreta porta deu anys intentant embrutar el nom del president del govern espanyol".

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría, ha volgut recordar que quan van tenir constància del cas Koldo van actuar "amb absoluta contundència":

"Això no passava amb els governs del Partit Popular. Anys enrere s'obstruïa la col·laboració amb la justícia i es trencava a cops de martell els discos durs dels ordinadors."

Aquest dijous, en transcendir l'informe policial, el mateix Ábalos ha reconegut que la possible imputació "era d'esperar" i que ara podrà "defensar-se millor que fins ara".

La portaveu del govern espanyol, Pilar Alegría (ACN/Albet Segura)

El PP carrega contra Sánchez i el PSOE

Des del PP, en canvi, insisteixen a assenyalar Pedro Sánchez. En un missatge a X, la portaveu del partit, Cuca Gamarra, ha carregat contra el president espanyol i el PSOE.

Ho ha fet vinculant un dels principals investigats de la trama, l'empresari Víctor Aldama, amb el partit. "És el julivert de totes les salses", ha dit, per afegir: "La trama tenia la seu a Ferraz".


Què diu l'informe de la Guàrdia Civil que assenyala Ábalos

Vuit mesos després que esclatés el cas Koldo, l'exministre Ábalos està un pas de quedar imputat. El jutge ha demanat al Congrés que acrediti la condició d'Ábalos de diputat, el tràmit necessari perquè passi a ser investigat i s'enviï la causa al Suprem, perquè és aforat.

Un informe de la Guàrdia Civil avala que Ábalos s'hauria beneficiat de la trama de corrupció en la venda de mascaretes durant la pandèmia.

Al document, de més de 200 pàgines, s'apunta que l'entramat hauria pagat un xalet i un lloguer al polític. En concret, una casa valorada en gairebé 600.000 euros a Cadis i fins a 88.000 euros en mensualitats d'un pis a Madrid a la parella de l'exministre de Transports.

L'exministre, que en el passat va ser persona de confiança de Sánchez, va ser expulsat del PSOE al febrer en transcendir detalls de la investigació.

La Moncloa confia en aquest tallafoc per intentar distanciar-se d'una investigació que pot ser el seu gran maldecap els pròxims mesos.

 

ARXIVAT A:
José Luis ÁbalosCorrupcióPedro SánchezGovern espanyolCas KoldoPSOE
Anar al contingut