Qui no porta mascareta? Un sistema d'intel·ligència artificial ho detecta
- TEMA:
- Coronavirus
Un sistema basat en la intel·ligència artificial permet detectar si les persones porten mascareta, tal com la normativa determina quan no sigui possible mantenir una distància mínima de metre i mig.
La tecnologia s'anomena LogMask i ha estat desenvolupada pel Grup de Recerca de Visió per Computador i Machine Learning de la Universitat de Barcelona.
L'equip, format per enginyers informàtics i de telecomunicacions i per matemàtics i professionals de digitalització d'empreses i organismes públics, ha desenvolupat un algoritme que assoleix actualment una precisió superior al 95%.
LogMask funciona en diferents condicions d'il·luminació i en espais oberts i tancats, independentment de si hi ha molta o poca gent.
El funcionament es pot veure en aquest vídeo:
LogMask es basa en tècniques d'intel·ligència artificial, aprenentatge profund ("deep learning") i dades massives, tal com explica Petia Radeva, catedràtica del Departament de Matemàtiques i Informàtica de la Universitat de Barcelona i líder de l'equip de recerca:
"La tecnologia d'aprenentatge profund permet a un ordinador aprendre a distingir de manera automàtica característiques basades en imatges -persones amb mascareta o sense en aquest cas, després d'haver-li ensenyat milers o milions d'imatges."
L'algoritme es va entrenar amb un conjunt de 25.000 imatges amb més de 45.000 cares humanes, amb mascareta i sense.
Gràcies a això, LogMask pot distingir les característiques visuals de les imatges i buscar, d'una banda, els patrons que identifiquen els ulls i les faccions per trobar cares, i de l'altra, les característiques bàsiques de forma i color de les mascaretes, així com de la boca, per saber si la persona porta o no mascareta.
Al web de LogMask hi ha una versió gratuïta de l'aplicació per detectar l'ús de mascareta en una o diverses persones simultàniament.
També se n'ha fet una versió comercial, gestionada a través de la Fundació Bosch i Gimpera.
L'usuari pot controlar múltiples entorns simultàniament i rep alertes que es poden registrar de manera automàtica.
L'última versió d'aquesta tecnologia també permet controlar l'aforament als espais tancats. Adverteix el visitant, en temps real, si porta mascareta o no. Al mateix temps, li notifica el recompte de persones, que determinarà si pot accedir al recinte.
Tots els paràmetres es poden adaptar en funció dels metres quadrats de l'espai i de la fase de desconfinament en què ens trobem.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Recerca científica Tecnologia