Qui són el Pau i l'Èric: comparteixen la millor nota a la selectivitat del 2024 i també vocació
La millor nota de la selectivitat ha estat un 9,9, compartida per dos alumnes d'instituts públics de Santpedor i Cerdanyola del Vallès
Han coincidit en programes de foment de la vocació científica per a joves, tots dos volen fer el doble grau en Física i Matemàtiques a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i tots dos lideren el rànquing de les millors notes de selectivitat aquest 2024, amb un 9,90.
Es diuen Pau Palomar Oliver i Èric Mateu Lanero. El primer és de Castellnou de Bages i alumne de l'Institut d'Auro de Santpedor. El segon, de Sant Cugat del Vallès i estudiant a l'Institut Forat del Vent de Cerdanyola del Vallès. Tots dos són centres públics.
"Estic molt emocionat", diu el Pau. Explica que va descobrir el món de la física mirant vídeos de YouTube a 3r o 4t d'ESO i, des d'aleshores, li ha interessat. "Em sembla molt curiós intentar fer el que fa la física: intentar respondre a preguntes que no tenen resposta sobre el nostre món i la nostra realitat", diu. I a això vol dedicar el seu futur: a la recerca.
La clau per a l'excel·lència, segons en Pau, és la constància. "Una cosa molt important és portar-ho tot al dia: deures i treballs. És una manera de recordar tot el que has fet a classe i fa que a l'hora d'estudiar sigui més fàcil", explica.
L'Èric, que també celebra un 9,90 de nota, coincideix: "Ha estat una feina constant i un esforç tot el curs". I això és el que recomana: fer una mica de feina de cada assignatura cada dia. Alhora, reconeix que té facilitat per estudiar.
I amb tot això, ha aconseguit --exactament igual que en Pau-- treure un 10 en totes les matèries, excepte en català, en què tenen un 9,5, i incloent-hi les matemàtiques, en què enguany la nota mitjana a Catalunya ha estat un suspens. Segons en Pau, el sistema educatiu ha de "dedicar-hi més hores i més insistència". Per l'Èric, caldrien més professors i més preparació.
On es veu d'aquí a deu anys? També fent recerca, a Catalunya o fora. I hi ha dues àrees que l'atrauen especialment: l'astrofísica i l'astrobiologia. "La possibilitat de vida de fora del planeta Terra em sembla un dels temes més interessants que hi ha", assegura.
Per ara, l'horitzó més immediat de tots dos és gaudir d'unes vacances d'estiu ben merescudes.
Un 9,8, la millor nota a Tarragona, Lleida i Girona
La seva nota, la millor de la demarcació de Barcelona, també és la de Catalunya. Pel que fa a la resta de demarcacions, la qualificació més alta ha estat en tots els casos un 9,8.
A Tarragona l'han obtinguda dos alumnes: una de l'Institut Torredembarra, Laura Ribes Viudez, i l'altre, de l'Escola Pare Manyanet de Reus, Rubén Montes González.
"No m'esperava ser una de les notes més altes, però sí treure'n una d'alta, m'he estat preparant molt bé i vaig sortir molt satisfeta dels exàmens", explica la Laura, que vol estudiar una carrera dedicada a les matemàtiques. Abans, passarà l'estiu treballant al bar d'un càmping d'Altafulla.
A Girona, ho han fet dues estudiants de Salt i Girona que estudien a La Salle Girona. Són la Carlota Masó del Río i la Martina Dalmau Rodríguez. "Marxem a Menorca i ho celebrarem bé", diu somrient. Ella voldria dedicar-se a la producció literària i, per això, estudiarà Estudis Literaris a la Universitat de Barcelona.
A Lleida, la millor nota és d'una alumna de l'Institut Samuel Gili i Gaya, l'Alba Caufapé Betriu, que vol estudiar Medicina o Enginyeria Biomèdica. "Ha estat dur i llarg", assegura, convençuda que també vol seguir amb els seus estudis de música, després que ha fet el grau professional en viola.
97% d'aprovats
La nota mitjana de les PAU ha estat de 6,747 --6,787 el 2023-- i la mitjana d'accés a la universitat, que es calcula en un 60% amb l'expedient de batxillerat i en un 40% amb la nota de la fase general de les PAU, ha estat de 7,276 --7,271 el 2023--.
Amb tot, han aprovat el 97% dels alumnes que s'han presentat a la fase general, que han estat 33.960.
Un cop sabuts els resultats oficials de les PAU, els estudiants que no estan d'acord amb la puntuació obtinguda en una o diverses matèries poden demanar una revisió de l'examen. Es pot fer fins al divendres 21 de juny a les 14.00.
Tots els estudiants sabran les notes de tall i la plaça que han aconseguit entre el 9 i el 10 de juliol.
- ARXIVAT A:
- Educació