Qui són els candidats a les eleccions al Parlament del 12 de maig
Dels vuit partits que ara tenen representació al Parlament, tots repeteixen caps de llista menys un
Poques novetats en les cares que encapçalen les llistes per a les eleccions del 12 de maig. Dels vuit partits que ara tenen representació al Parlament, tots repeteixen els caps de llista de fa tres anys, excepte la CUP.
Amb tot, són dues dones i sis homes que aspiren a convertir-se en el proper president o presidenta de la Generalitat, alguns amb més opcions que d'altres.
Salvador Illa, PSC
El PSC ha tornat a escollir Salvador Illa per encapçalar la seva llista, ara amb l'objectiu d'"obrir una nova etapa d'esperança" a Catalunya. Els socialistes el van ratificar en un congrés nacional el 16 de març, just després de l'anunci de l'avançament electoral.
A punt de fer 58 anys, ha estat el cap de l'oposició aquesta legislatura, després que el PSC va guanyar les eleccions del 2021 en vots, però va empatar en escons amb ERC --33--.
Fa prop de tres dècades que es dedica a la política: des del 1995, quan va convertir-se en alcalde de la Roca del Vallès, la seva població, un càrrec que va ocupar durant 10 anys.
Ha estat també ministre de Sanitat, en el segon govern de Pedro Sánchez, quan va haver de gestionar la pandèmia; i, entre altres càrrecs, va ser director general d'Infraestructures en el govern tripartit.
Pere Aragonès, ERC
ERC va avalar l'actual president de la Generalitat, Pere Aragonès, abans de la convocatòria electoral, en un Consell Nacional el 20 de gener.
Esvaïen els dubtes que, aprovada la llei d'amnistia, pogués ser Oriol Junqueras qui liderés la llista republicana en uns comicis que estaven previstos l'any que ve i que va decidir avançar després que els seus pressupostos no van tirar endavant.
És el segon cop que Aragonès --de 41 anys-- encapçala la llista d'ERC. Aspira a la reelecció després d'obtenir 33 escons el 14 de febrer de fa tres anys, un més que Junts.
Militant d'ERC des del 2000 i diputat des del 2006, va ser vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia i Hisenda en el govern de Quim Torra, de qui va assumir les funcions quan va ser inhabilitat com a president.
Carles Puigdemont, Junts
Carles Puigdemont lidera la llista de Junts + Puigdemont per Catalunya, el nom de la candidatura que estrenen, en unes eleccions en què l'ara eurodiputat vol "fer possible la restitució de la presidència il·legalment destituïda pel 155".
La intenció de repetir com a cap de llista --com el 2017 i el 2021, tot i que aquí la candidata efectiva va ser Laura Borràs-- la va manifestar poc després de l'anunci d'eleccions, quan va subratllar que el calendari previst d'aprovació de la llei d'amnistia li hauria de permetre ser a Catalunya en un eventual debat d'investidura. Uns dies després, ho confirmava renunciant a presentar-se a les eleccions europees del juny.
Puigdemont --de 61 anys-- va començar la seva carrera política el 2006, com a diputat de Convergència i Unió. El 2011, va ser elegit alcalde de Girona, càrrec que va ocupar fins que el 10 de gener de 2016 va ser investit 130è president de la Generalitat.
Ignacio Garriga, Vox
El comitè executiu de Vox ha ratificat Ignacio Garriga com a cap de llista, després que fa tres anys, quan el partit d'extrema dreta es va presentar per primer cop al Parlament, la formació va situar-se com a quarta força, amb 11 diputats.
Abans, Garriga ocupava un escó al Congrés dels Diputats, com a diputat de Vox per Barcelona, des del maig del 2019.
De 37 anys, Garriga és el secretari general del partit de Santiago Abascal des de l'octubre de 2022, quan va rellevar Javier Ortega-Smith.
Abans, havia militat al PP de Sant Cugat del Vallès, la seva població, d'on ha estat candidat a l'alcaldia.
Laia Estrada, CUP
Laia Estrada --de 41 anys-- és l'única que s'estrena com a cap de llista del seu partit, la CUP. Ho fa després de guanyar la consulta a la militància davant Laure Vega, que ocupa el número 2.
Va ser cap de llista per Tarragona en les eleccions del 2021 i, com a diputada, ha abanderat l'oposició dels cupaires al Hard Rock, l'escull en les negociacions dels pressupostos que va resultar insalvable.
Abans d'entrar al Parlament, va ser regidora a l'Ajuntament de Tarragona, des del 2015 i fins al 2021.
Ha plantejat les eleccions del 12 de maig com "un plebiscit" entre un model "depenent de l'Estat" i un "nou rumb".
Jéssica Albiach, Comuns
Jéssica Albiach repetirà al capdavant de la llista de Catalunya en Comú, del qual és la coordinadora, aquest cop sense formar coalició amb Podem, que finalment no es presentarà a les eleccions.
Podem Catalunya ha decidit no presentar-se per no fragmentar, diuen, el vot d'esquerres. i no beneficiar així la dreta ni l'extrema dreta. Ho fan, diuen, com a acte de responsabilitat i per concentrar els esforços en les pròximes eleccions europees. A les anteriors eleccions, Podem formava tàndem amb la candidatura dels Comuns.
Diputada des del 2015 --aleshores dins de Catalunya Sí que es Pot--, Albiach ha pilotat l'oposició dels Comuns al projecte del Hard Rock i, en conseqüència, al projecte de pressupostos del govern d'Aragonès.
Una de les persones de confiança d'Ada Colau, ha assenyalat que es presenta per encetar "una nova època".
Té 44 anys i encapçala el grup parlamentari des del 2018, després de la dimissió de Xavier Domènech.
Carlos Carrizosa, Ciutadans
Carlos Carrizosa repeteix com a candidat de Ciutadans, després que la formació taronja i el PP no han pogut tancar un acord per concórrer junts el 12M.
Diputat al Parlament des del 2012, és el segon cop que encapçala la llista del partit. El primer, fa tres anys, quan va rellevar Lorena Roldán, que va abandonar la formació per afegir-se a les llistes populars.
En l'última dècada, Carrizosa --de 59 anys-- ha estat portaveu de Ciutadans al Parlament i cap de l'oposició, des de la marxa d'Inés Arrimadas al Congrés --l'estiu del 2019-- i fins al 2021, quan Ciutadans va passar de ser la primera força a la cambra a ser la setena.
Alejandro Fernández, PP
El PP ha escollit Alejandro Fernández com a candidat a les eleccions del 12M, per decisió d'Alberto Núñez Feijóo, malgrat que el seu nom no convencia el líder popular per les crítiques públiques a la seva estratègia.
De 47 anys, Fernández és diputat al Parlament des del 2015 i lidera el grup popular des del 2018, quan va substituir Xavier Garcia Albiol, que va deixar l'acta al Parlament i abandonar la direcció del PP català per centrar-se en les eleccions de Badalona.
Abans, va ser diputat al Congrés per Tarragona, entre el 2011 i el 2015, regidor a l'Ajuntament de la ciutat i diputat provincial.