El govern de Veneçuela ha facilitat la imatge dels detinguts

Qui són els dos bascos a qui Veneçuela acusa de ser del CNI i conspirar contra Maduro

Estaven de viatge per Colòmbia i Veneçuela, se'ls va perdre la pista el 2 de setembre i els seus familiars van denunciar la desaparició el dia 9 del mateix mes
Redacció Actualitzat
TEMA:
Veneçuela

El govern de Veneçuela ha fet aquest dissabte un pas més en la crisi diplomàtica amb Espanya amb la detenció de dos ciutadans bascos a qui acusa de formar part del CNI i d'estar implicats en una suposada operació per "desestabilitzar" el país i cometre actes "terroristes". Unes acusacions que el govern espanyol ha negat.

En les últimes hores s'han sabut més detalls sobre els dos homes, veïns de Bilbao. Són José María Basoa, de 35 anys, i Andrés Martínez Adasme, de 32.

Segons ha explicat el pare d'Andrés Martínez al diari El Mundo, tots dos estaven de viatge per turisme a Veneçuela i a Colòmbia, on dilluns 2 de setembre van ser vistos per última vegada. Viatjaven des d'Inírida, a Colòmbia, cap a Puerto Ayacucho, a Veneçuela. Aquell mateix dia, a les 8 del matí, van tenir l'última connexió telefònica i, des d'aleshores, se'ls va perdre el rastre.

Els detinguts van trepitjar territori espanyol per última vegada el 17 d'agost, quan van volar des de Madrid fins a Caracas. A la capital veneçolana van llogar un cotxe, que havien de tornar el 5 de setembre, tot i que no ho van arribar a fer.

El pare de Martínez Adasme també ha negat que el seu fill treballi per al CNI, tal com assegura el govern veneçolà.
 

Denúncia a l'Ertzaintza i a les xarxes

Les famílies dels dos ciutadans espanyols arrestats a Veneçuela van denunciar la seva desaparició a l'Ertzaintza el 9 de setembre, cinc dies abans que el govern de Maduro anunciés que els havia detingut. També ho van difondre a través de les xarxes socials, amb una fotografia de tots dos i amb detalls sobre el seu viatge, on demanaven ajuda per trobar-los.

El Departament de Seguretat basc assegura que, després de l'avís, va poder confirmar que tots dos estaven detinguts a Veneçuela i en van informar els familiars.

També s'ha pronunciat el Ministeri d'Exteriors, que ha desmentit el govern de Caracas dient que "ha constat que els dos detinguts no formen part del CNI ni de cap altre organisme estatal".

L'ambaixada espanyola a Veneçuela ha enviat una nota verbal al govern veneçolà en què demana poder parlar amb els detinguts. L'objectiu de la missió diplomàtica és "saber de què se'ls acusa exactament i que puguin rebre l'assistència necessària".

Fonts oficials d'Exteriors també expliquen que "el consolat espanyol a Caracas, la Direcció General de Consulars i el gabinet del ministre es mantenen en contacte permanent amb les famílies dels detinguts".

El govern basc també està en contacte amb les famílies dels arrestats per "donar-los suport" i posar a disposició "tot allò que puguin necessitar o requerir".

ARXIVAT A:
Veneçuela
NOTÍCIES RELACIONADES
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut