El Servei Secret dels Estats Units demana més vigilància de les conductes d'odi cap a les dones (Pexels)
El servei secret dels Estats Units demana més vigilància de les conductes d'odi cap a les dones (Pexels)

Qui són els "incels", els misògins extremistes que els EUA consideren una amenaça

Un informe del servei secret dels Estats Units identifica els extremistes que odien les dones com a perill i detalla senyals d'alerta per prevenir atacs

Irene Vaqué ReigActualitzat

El 2014, un jove de 22 anys va matar 6 persones i en va ferir 14 en un tiroteig i apunyalament prop del campus de la Universitat de Califòrnia, a Santa Barbara. En un vídeo, va explicar que volia executar la humanitat perquè feia vuit anys que se sentia sol i les dones el rebutjaven constantment. Deia que era verge i no havia fet mai cap petó a una dona.

El 2018, un home de 40 anys va matar dues dones en un local de ioga a Tallahassee, a Florida, abans de suïcidar-se. Era obertament misògin i admirador de Hitler.

Més recentment, el 2020, un home de 72 anys que es va autodefinir com advocat "antifeminista" va atacar la família d'una jutge federal. En va matar el fill i va deixar ferit el marit.

Assalts com aquests, amb la supremacia masclista com a fil conductor, fa temps que han posat en alerta el servei secret dels Estats Units.

Ara, arran de l'estudi del segon cas, aquest organisme ha identificat l'extremisme misogin com una "amenaça específica" i, en un informe del Centre Assessor d'Amenaces Nacionals, ha demanat que es vigili de prop:

"L'odi a les dones, i la violència masclista que hi va associat, requereix més atenció per part de tothom que tingui un paper en la seguretat pública."


Els "incels", membres de comunitats d'odi cap a les dones

En el cas que ha motivat l'estudi del servei secret, l'agressor no es va identificar a ell mateix com a "incel", però la seva conducta al llarg dels anys demostra com hi encaixa perfectament.

Aquesta paraula és un acrònim de "cèlibe involuntari" i, actualment, fa referència als homes que tenen dificultats per establir relacions sexuals amb les dones, malgrat voler-ne tenir, i que expressen odi i hostilitat cap a elles a través d'internet, perquè les fan culpables d'aquest rebuig.

Aquests homes es comuniquen per xarxes i fòrums en què abunden els missatges masclistes, la sexualització de les dones i, també, crides a la violència.

"Els assaltants varien en edat, raça, sexe, nivell educatiu, història laboral i altres característiques", recull l'informe, però tenen en comú que han mostrat "comportaments preocupants" abans d'exercir la violència. I l'apliquen no només en homicidis, sinó en delictes encara més freqüents, com l'assetjament o els maltractaments.

D'aquí que el Servei Secret demana que s'investiguin els senyals d'alarma, per prevenir futurs atacs:

"Encara que no podem evitar cada acte de violència, el risc de futures tragèdies es pot reduir si s'apliquen els sistemes adequats de detenció de senyals d'alerta."

Múltiples senyals d'alerta abans d'atacar

L'assaltant de Tallahassee, a més de descriure's com a misogin, va posar en alerta durant anys els seus pares, companys de classe, la gent que li va donar feina, l'exèrcit --on va arribar a ser oficial-- i l'administració educativa per a la qual va treballar com a mestre substitut. Malgrat que ha assolit un nivell educatiu elevat i feines de responsabilitat, el seu historial demostra que els senyals d'alerta van ser abundants.

Diverses escoles el van fer fora per "conducta inapropiada" cap a les estudiants. També se'l va detenir tres vegades per grapejar dones en públic, va assaltar una dona en una piscina i van arribar a prohibir-li l'entrada en alguns bars per haver assetjat clientes. I la seva pròpia família el va expulsar de la festa d'una neboda per haver tocat menors. A més a més, companys d'habitació el van comparar amb l'assassí en sèrie Ted Bundy.  

Abans d'assaltar un estudi de ioga, aquest individu va fer cerques sobre aquesta mena d'espais i camps d'animadores.

En l'adolescència, va patir bullying per part d'un grup de noies, fet que ell va identificar com l'origen de la seva misogínia. I va plasmar les ganes de revenja en un llibre en què parlava d'un estudiant que esdevenia assassí en sèrie i odiava les companyes que l'havien humiliat.


L'origen del nom "incel"

Tot i que ara s'identifica amb aquesta actitud hostil cap a les dones, l'origen del mot "incel" és molt més positiu. Segons consta al mateix informe del servei secret, a finals dels anys 90 del segle passat una dona canadenca va crear un fòrum d'internet per a les persones que volien tenir relacions sexuals però no aconseguien trobar parella.

Pretenia ser un lloc segur per buscar suport entre altres persones que, per malaltia mental, per estar marginades o per dificultats socials, no aconseguien satisfer aquest desig.

Va ser ella qui va popularitzar el terme "celibat involuntari" com a manera no despectiva de referir-se a aquestes persones. D'aquí es va passar a "incel", per economia del llenguatge. Els fòrums d'internet es van expandir i també ho va fer el missatge masclista present. A partir de la dècada dels 2000, el to predominant va començar a ser el de l'agressivitat contra les dones, i ha arribat al punt que el moviment "incel" s'ha vinculat amb terrorisme.

 

ARXIVAT A:
TerrorismeMasclisme Estats Units
Anar al contingut