Alguns dels candidats que TOTS Empordà ha presentat en aquestes eleccions municipals (Tots Empordà)

Qui són FIC, TOTS o IdS? Candidatures que arriben a superar les de partits tradicionals

Les agrupacions de llistes d'independents, sovint desconegudes, creixen i aconsegueixen resultats destacables
Redacció Actualitzat
TEMA:
Eleccions municipals 2023

A les eleccions municipals, al marge dels partits polítics tradicionals, no és gens estrany que hi hagi llistes d'independents. En aquests comicis, per exemple, després d'ERC, Junts i PSC, aquestes llistes ocupen la quarta posició en municipis guanyats, després d'haver aconseguit ser els més votats a cent municipis.

Algunes d'aquestes candidatures s'han anat organitzant pel territori durant els últims anys i han aconseguit consolidar-se en diverses comarques. Són coalicions sovint desconegudes pel conjunt de l'electorat, però cada cop amb més força i que han aconseguit resultats destacables, en alguns casos superant els partits tradicionals.

És el cas, per exemple, de FIC i IdS, que han guanyat en més municipis que el PP.

 

En aquestes eleccions, la Federació d'Independents de Catalunya, el Grup d'Independents de la Selva, TOTS Empordà i Independents de Catalunya sumen 223 regidors i més de 32.000 vots.

Més regidors que els que tenen, per exemple, el PP o Ciutadans. La formació taronja s'ha quedat només amb 10 regidors, dels 245 que tenia fins ara. I els populars, que han obtingut uns resultats molt millors, tenen 196 edils a tot Catalunya.

Aquestes coalicions d'independents tenen en comú alguns eixos, com la priorització dels interessos del municipi per sobre dels interessos de partit, la defensa de més transparència, o que les persones siguin al centre de la política.


La FIC, pionera

Una de les coalicions amb una trajectòria més llarga és la Federació d'Independents de Catalunya. La FIC es va començar a gestar, l'any 1993, al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre, de la mà de diversos moviments socials i veïnals. Dos anys després, es va registrar i va començar a concórrer a les eleccions municipals, majoritàriament a les comarques tarragonines, tot i que amb voluntat d'estendre's arreu de Catalunya.

De tarannà independentista, en aquestes eleccions municipals han presentat fins a una trentena de candidatures a poblacions com Tivissa, Sarral, Creixell, el Vendrell, Bellvei, Querol, Pira, Passanant i Belltall, Montblanc, Salomó, el Pinell de Brai, Figuerola del Camp, el Milà, els Pallaresos, Perafort, el Catllar, el Morell, l'Aleixar, Móra d'Ebre, Vandellòs i l'Hospitalet de l'Infant, Gelida, Mediona, Torrelavit, Santa Fe del Penedès, Olesa de Bonesvalls, Cardedeu, Cervera o Tossa de Mar.

Les seves candidatures han obtingut 6.468 vots, la qual cosa representa 67 regidors.


IdS, consolidats a la Selva

Una altra de les coalicions que s'ha anat consolidant des de la seva creació, poc abans de les municipals del 2015, és la del Grup d'Independents de la Selva. En aquestes eleccions han presentat llistes a 15 dels 26 municipis d'aquesta comarca i fins i tot han incorporat altres formacions de fora de la Selva.

Els resultats els han situat com a tercera força de la comarca, només per darrere de Junts i Esquerra. Han aconseguit una mica més de 8.000 vots (un 12,45%) i fins a 50 regidors, set més dels que tenien el 2019.

Tenen presència a poblacions com Anglès, Arbúcies, Blanes, Lloret, Maçanet, Massanes, Riudarenes, Santa Coloma de Farners, Tossa de Mar, Viladrau, Riells i Viabrea, Vilobí d'Onyar, Sant Hilari Sacalm o Sils. En la darrera legislatura han aconseguit alcaldies destacades, com el cas d'Arbúcies, Sant Hilari Sacalm o Vilobí d'Onyar.

També són presents a la Diputació de Girona, al Consell Comarcal de la Selva i reivindiquen tenir presència a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i a l'Associació Catalana de Municipis (ACM).

Un acte recent de SOM Riudellots, candidatura que forma part dels Independents de la Selva (Independents de la Selva)

TOTS, els independents de l'Empordà

Un altre cas destacable és el de les candidatures agrupades sota el nom de TOTS Empordà, que en aquestes eleccions han presentat un total de 28 llistes, més del doble que les 12 presentades al 2019.

Han estat 15 candidatures a l'Alt Empordà i 13 al Baix Empordà: Agullana, Albanyà, Cabanes, Darnius, Empuriabrava i Castelló d'Empúries, Figueres, Llançà, Maçanet de Cabrenys, Palau-saverdera, Riumors, Roses, Terrades, Vilabertran, Vilafant, Vilamalla, Begur, Calonge i Sant Antoni, Castell d'Aro, Platja d'Aro i s'Agaró, Corçà, Gualta, la Bisbal d'Empordà, Palafrugell, Palamós, Palau-sator, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina d'Aro, Torroella de Montgrí, l'Estartit i Ullastret.

I no els ha anat gens malament: han tret 41 regidors al Baix Empordà, sumant 8.301 paperetes i un 16,47% dels vots. Mentre que a l'Alt Empordà s'han endut 36 regidors, amb un total de 4.104 vots, un 8,05% dels sufragis.

Una altra coalició de partits polítics o agrupacions municipals és Independents de Catalunya (IdC), que ha obtingut 27 regidors en aquestes eleccions, la gran majoria en comarques gironines, i més de 4.700 vots.

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions municipals 2023
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut