Qui va matar l'os Cachou? La Fiscalia manté l'acusació per a dos dels sospitosos
- TEMA:
- Medi ambient
Quan es compleixen dos anys de la mort per enverinament de l'os Cachou, a la Vall d'Aran, la Fiscalia demana arxivar la causa contra quatre dels sis investigats en considerar que no hi ha prou proves per inculpar-los. La investigació implicava funcionaris del govern aranès, caçadors, ramaders i apicultors de la comarca.
En canvi, la Fiscalia creu que sí que es pot demostrar la implicació en la mort de l'os d'un agent de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran i d'un exconseller d'aquesta administració. Se'ls investiga pels delictes contra el medi ambient, revelació de secrets i prevaricació.
L'acusació, integrada per entitats ecologistes i animalistes, reclamarà penes de presó.
Vinculen els fets a una plataforma antiós
La investigació dels Mossos d'Esquadra va descobrir que els investigats formaven part d'una plataforma antiós formada per unes 200 persones, en què suposadament s'hauria planejat la mort de l'os Cachou.
Els Mossos d'Esquadra i els Agents Rurals, en col·laboració amb el Conselh Generau d'Aran, també van revelar que un dels investigats estaria facilitant informació confidencial de la localització dels ossos a la zona a un grup en què hi havia una persona vinculada a moviments contra la presència d'ossos al Pirineu.
Enverinat mesos després d'haver atacat bestiar
Els agents de Medi Ambient del Conselh Generau d'Aran van trobar el cadàver de l'os el 9 d'abril del 2020 a les muntanyes de Les, prop de la frontera amb França.
El cos de l'animal, de 6 anys d'edat, es va poder localitzar gràcies al sistema GPS que portava i que havia detectat que no es movia. La necròpsia va determinar que en Cachou havia estat enverinat amb etilenglicol, un producte químic present als anticongelants de cotxe.
A la tardor del 2019, l'animal havia protagonitzat atacs a bestiar i havia matat cinc cavalls en 15 dies, fet que havia generat controvèrsia a la comarca. La situació va provocar la reacció del síndic d'Aran, Francesc Boya, que va demanar "la retirada immediata de l'os Cachou" després de cinc atacs en poc més de dues setmanes i va instar les administracions a reaccionar "de manera immediata".
- ARXIVAT A:
- Medi ambient