Aragonès i Artadi, pesos pesants del govern de Quim Torra

El president restitueix Rull, Turull, Puig i Comín i incorpora Ernest Margall a Exteriors i Josep Bargalló a Ensenyament
Redacció Actualitzat
TEMA:
Procés català

El 131è president de la Generalitat, Joaquim Torra, ha fet públic el nou govern. Hi ha 9 cares noves i 4 consellers que són restituïts --Turull, Rull, Puig i Comín--, malgrat que el govern espanyol ja ha avisat que no es pot exercir des de la presó.

 

L'acte de presa de possessió està previst fer-lo dimecres que ve al Palau de la Generalitat.

Des de Berlín, Carles Puigdemont ha qualificat el govern de Torra de "modern"

 

El nou govern ja ha estat criticat, abans de constituir-se, perquè només hi ha tres dones en 13 conselleries.

Torra ha mantingut els mateixos departaments que tenia l'executiu de Puigdemont, però ha canviat el nom a dos: cauen els noms d'Afers Exteriors, ara Acció Exterior, i de Governació, que ara és Polítiques Digitals i Administració Pública.

Aquesta és la llista completa dels nous consellers del govern de la Generalitat:

Pere Aragonès, vicepresident i conseller d'Economia​ i Hisenda

 

Forjat a les Joventuts d'ERC és l'actual home fort del partit després de l'empresonament de Junqueras i la marxa de Marta Rovira a Ginebra.

Adjunt a la presidència d'ERC des del març. Secretari d'Economia amb Puigdemont.

Nascut a Pineda de Mar el 1982, és llicenciat en Dret i màster en Història Econòmica. Diputat al Parlament des del 2006. 

Elsa Artadi, portaveu i consellera d'Empresa i Coneixement

 

Nascuda a Barcelona fa 41 anys, dirigeix la campanya de Junts per Catalunya. Es presenta a les eleccions com a número 10 i es converteix en una de les cares visibles de la candidatura.

Entra en política el 2011 de la mà d'Andreu Mas-Colell.

El 2013, com a directora general de Tributs i Jocs de la Generalitat, crea la Grossa de Cap d'Any, una iniciativa que per primera vegada li comença a donar visibilitat mediàtica.

Jordi Turull, conseller de Presidència

 

Nascut a Parets del Vallès el 1966, Jordi Turull i Negre és llicenciat en Dret.

La seva trajectòria política arrenca l'any 1983, quan s'afilia a la Joventut Nacionalista de Catalunya. Arriba al Parlament el 2006.

Puigdemont el nomena conseller de la Presidència i portaveu del govern. Ocuparà el càrrec fins a ser cessat pel govern espanyol.

El 22 de març es va sotmetre a un debat d'investidura. No va sortir elegit en primera volta. L'endemà, el jutge Llarena l'enviava per segona vegada a la presó acusat de rebel·lió i malversació. És a Estremera. 

Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat

 

Nascut a Terrassa el 1968, Josep Rull i Andreu va començar la seva carrera política l'any 1989, quan es va afiliar a Convergència Democràtica.

Llicenciat en Dret per la UAB, el 1997 va entrar com a diputat al Parlament

Ha estat un pes important dins el partitConseller de Territori i Sostenibilitat fins que va ser cessat pel govern espanyol.

Acusat de rebel·lió i malversació, li van decrertar en presó provisional, però va sortir en llibertat al cap d'un mes. El 23 de març va tornar a ingressar a la presó d'Estremera sense fiança.

 

Lluís Puig, conseller de Cultura

 

Lluís Puig, nascut a Terrassa el 1959, s'ha dedicat tota la vida a la cultura. Té estudis musicals, de dansa, de producció audiovisual i d'humanitats. 

Puigdemont el va nomenar conseller de Cultura el juliol de l'any passat.

Va ser cessat pel govern espanyol i està exiliat a Brussel·les. Acusat de malversació i desobediència

Toni Comín, conseller de Salut

 

Conseller de Salut en el govern de Puigdemont, va ser cessat en aplicació de l'article 155.

Va marxar a Brussel·les. Acusat de rebel·lió i malversació.

Nascut el 1971 a Barcelona, és llicenciat en Filosofia i Ciències Polítiques. Va formar part de Ciutadans pel Canvi, plataforma creada per Pasqual Maragall que es va presentar en diverses eleccions en coalició amb el PSC.

Va ser diputat del 2003 al 2006. Impulsor de l'associació Socialisme, Catalunya i Llibertat, va militar també al PSC, d'on va marxar el 2014.

Torna al Parlament dins la llista de Junts pel Sí. El 21D va a la llista d'ERC

 

Miquel Buch, conseller d'Interior

 

Miquel Buch i Moya va néixer a Premià de Mar el 1975. El 1996 va entrar en política afiliant-se a les Joventuts de Convergència i actualment milita al PDeCAT.

Ha desenvolupat la seva carrera en l'ambit del municipalisme. Va ser 10 anys alcalde de Premià i des del 2011 presidia l'Associació Catalana de Municipis. Va renunciar a tots dos càrrecs per dedicar-se plenament a la candidatura de Junts per Catalunya.

Jordi Puigneró, conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública

 

Actual secretari de Telecomunicacions i Ciberseguretat, va néixer a Sant Cugat del Vallès el 1974. Llicenciat en Enginyeria de Sistemes d'Informació per la Universitat de Surrey, al Regen Unit, va treballar com a analista programador entre els anys 1997 i 2003 en diverses empreses multinacionals.

Abans de la Generalitat, ja havia estat a l'Ajuntament de la seva localitat amb Convergència, com a tinent d'alcalde de les àrees de Governació, Seguretat, Mobilitat i Tecnologia.

 

Ernest Maragall, conseller d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència

 

Nascut a Barcelona l'any 1943, és economista. Ha estat diputat del Parlament Europeu dins el grup Els Verds/Aliança Lliure Europea, diputat al Parlament de Catalunya durant quatre legislatures, secretari de govern del 2003 al 2006, conseller d'Educació (2006-2010) i regidor de l'Ajuntament de Barcelona.

És un dels fundadors del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC). Va impulsar la formació del partit Nova Esquerra Catalana, que s'integraria el 2014 a Moviment d'Esquerres. És militant d'ERC des del maig del 2018.

 

Josep Bargalló, conseller d'Ensenyament

 

Josep Bargalló va ser conseller en cap de la Generalitat i conseller d'Ensenyament durant el govern del tripartit que va presidir Pasqual Maragall.

De 59 anys i nascut a Torredembarra, és llicenciat en Filologia Catalana i ha treballat en l'ensenyament públic.

El 1995 es va afiliar a ERC, partit pel qual va ser diputat del 92 al 2003. 

 

Teresa Jordà, consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació

 

Ripollenca i republicana, Teresa Jordà és llicenciada en Història Moderna i Contempoània.

Els seus inicis polítics els va fer en el municipalisme com a regidora de Ripoll i alcaldessa. El 2011 va ser diputada al Congrés per ERC.

 

Ester Capella, consellera de Justícia

 

Nascuda a la Seu d'Urgell, Ester Capella i Farré és llicenciada en Dret per la Universitat de Barcelona.

S'estrena en la política el 2007, amb ERC, a l'Ajuntament de Barcelona. Quatre anys després és gerent de l'Institut Municipal de Persones amb Discapacitat. El 2013 és elegida senadora per designació autonòmica. El 2015 passa al Congrés dels Diputats

Chakir El Homrani, conseller de Treball, Afers Socials i Famílies

 

Sociòleg i diputat ja durant la legislatura passada. Nascut a Barcelona el 1979.

Vinculat al sindicalisme de la UGT. Regidor d'ERC.

ARXIVAT A:
Govern empresonat Procés català Quim Torra Article 155
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut