La Moncloa i la Generalitat tornen al diàleg després de tres hores de reunió
- TEMA:
- Quim Torra
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Quim Torra, s'han reunit durant dues hores i vint minuts a La Moncloa, a Madrid.
Després tots dos han passejat durant mitja hora pels jardins del complex presidencial, i han aprofitat per seguir parlant en un entorn més informal.
Sánchez ha ensenyat a Torra la font dels jardins de La Moncloa on se citaven, en secret, Antonio Machado i l'escriptora Pilar de Valderrama, la Guiomar dels versos del poeta. Als Jocs Mediterranis, el president de la Generalitat va fer saber al cap del govern espanyol que tenia interès a veure aquest espai.
Durant la passejada, Torra ha pogut conèixer la gossa Turca, la mascota de la família de Sánchez.
La reunió ha començat a dos quarts de dotze del migdia amb la tradicional encaixada de mans a l'escala del palau. Una imatge en què s'han pogut veure diferents gestos de distensió i cordialitat.
Al despatx i just abans de començar la reunió, Torra li ha regalat dos llibres a Sánchez: "Aran, un país" i un compendi de mapes històrics de Catalunya, a més d'una ampolla de ratafia Corriols, una ratafia d'autor reivindicativa que denuncia la construcció del ramal de la línia de molt alta tensió (MAT).
Poc abans de les dues del migdia, fonts de La Moncloa havien apuntat que després de dues hores i mitja s'havia superat la durada d'una reunió protocol·lària i que es tractava d'una trobada seriosa de treball.
Predisposats a acostar posicions
El primer a comparèixer després de la reunió ha estat el govern espanyol. La seva vicepresidenta, Carmen Calvo, ha anunciat que La Moncloa vol "aixecar el veto a les lleis socials" catalanes suspeses pel TC.
També s'ha acordat que la comissió bilateral Estat-Generalitat es torni a convocar després que no s'hagi reunit des del 2011. A més, volen apostar per donar "una resposta política" a la "crisi política" que està travessant Catalunya.
Precisament el reconeixement que es tracta d'un conflicte polític és un dels punts que Torra demanava a Sánchez abans de la reunió.
Amb aquest gest el govern Sánchez s'ha desmarcat del que fa habitualment, que és emetre un comunicat posterior a la reunió on n'explica el contingut. La trobada s'ha emmarcat en una ronda de trobades amb presidents autonòmics que Sánchez va començar amb el lehendakari Íñigo Urkullu el 25 de maig.
A més La Moncloa i Sánchez han fet una piulada en català on diuen que s'ha fet "un primer pas" i que cal "recórrer junts el camí" per a la "normalització de les relacions".
El president Torra no ha comparegut fins a les quatre de la tarda, i ha fet arribar a la premsa que en la trobada ha estat "sincera i de treball". El president ha plantejat a Sánchez el reconeixement del dret a l'autodeterminació de Catalunya, que ha defensat que ja s'ha exercit, i al qual diu que s'ha de trobar sortida.
La Moncloa ha acceptat la invitació de Torra de tornar-se a reunir a Barcelona i ha dit que es farà en qualsevol moment, encara que no hi ha data pactada.
Amb quines expectatives hi arribaven
El president Torra havia dit aquest matí que esperava que la reunió fos llarga i que el president espanyol reconegués la "gravíssima situació que l'estat espanyol ha creat a Catalunya" i que proposés una solució.
Sánchez havia piulat que estaven "decidits a fer un pas endavant" amb la "confiança que el diàleg institucional obri vies d'entesa" però amb respecte a la Constitució.
Tots dos executius miren així de desescalar la tensió després dels plens del 6 i el 7 de setembre, de l'1 d'octubre, de la declaració d'independència, del 155 i dels líders independentistes a la presó i a l'exili.
S'acaba així també un període d'un any i mig d'incomunicació entre els màxims responsables del govern espanyol i català. L'última trobada d'aquest estil va tenir lloc l'11 de gener de 2017, quan el president espanyol, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat Carles Puigdemont es van trobar sense càmeres.
La trobada, però, ha arribat tres dies després que el Consell de Ministres iniciés els tràmits per impugnar davant el Tribunal Constitucional la moció aprovada la setmana passada al Parlament, en la qual es van reafirmar els objectius polítics del 9N per avançar cap a la independència.
El mateix Torra va dir que la decisió d'acudir al Constitucional era una "mala notícia" i es va preguntar si es trobaria amb un president amb voluntat de parlar de tot o si prevaldria la seva faceta en la qual va avalar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.
- ARXIVAT A:
- Quim Torra Pedro Sánchez Junts PSOE Article 155 Referèndum 1-O Procés català Independència