Quin futur volen construir els Comuns i què significa el vot de càstig a la gestió recent
Els Comuns obren una nova etapa amb el tàndem López-Tarafa i un vot crític a la gestió recent
Els Comuns han tancat la quarta assemblea que ha escollit la nova direcció amb Candela López i Gemma Tarafa després de l'etapa Colau-Albiach.
Continuaran sent partit (hi va haver el debat de si havien de ser una organització) i se seguiran dient Catalunya en Comú, si bé comunicativament també faran servir el nom de Comuns.
Millorar la comunicació interna
Els Comuns han fet autocrítica en aquesta assemblea, també davant de la premsa. Candela López va reconèixer obertament que, fins ara, ha estat "excessiva" la distància entre la cúpula del partit i la militància. López ha estat coordinadora durant l'anterior etapa i seguirà en la nova.
Saben que hauran de millorar la comunicació; que hi ha d'haver més debat amb les seves organitzacions d'arreu del territori. Ha estat una de les principals reclamacions dels activistes ("activista" és la paraula que fan servir per referir-se als militants).
El repte de créixer electoralment
En aquesta autocrítica, també reconeixen que "no ha estat positiu" l'últim cicle electoral. Van perdre dos diputats al Parlament (van passar de 8 a 6), ja no tenen l'alcaldia de Barcelona i a les eleccions europees Podem va quedar davant seu a Catalunya.
L'objectiu que ha fixat l'assemblea és créixer, sobretot més enllà de Barcelona i de l'àrea metropolitana; tenir més i millor implantació a totes les comarques, amb la vista posada a les eleccions municipals del 2027.
El verb: reconnectar
"Reconnectar amb la ciutadania" és la missió que Ada Colau creu que tenen ara els Comuns. "Reconnectar" és també el que defensava aquest diumenge Gemma Tarafa, la nova coordinadora al costat de López.
Són conscients de la desafecció política, que la gent s'ha allunyat de la política i de les institucions. Per això, a l'agenda dels Comuns, hi han posat "els problemes del dia a dia de la gent" (l'accés a l'Habitatge, el cost de la vida...), especialment pensant en les classes treballadores i també en la classe mitjana.
Asseguren que ja ho van saber fer, connectar, el 2015, quan van néixer, en un context, diuen, de "retallades, de corrupció i d'indignació generalitzada".
El risc
Que el seu electorat, o el seu potencial electorat, vagi cap a l'extrema dreta. Per això, els Comuns volen treballar perquè el partit sigui vist com una "eina útil" per resoldre els problemes de la gent.
Adverteixen que els partits de la dreta i de l'extrema dreta no defensen les classes obreres i, per contra, reivindiquen que els Comuns "no s'han doblegat mai davant les elits".
Per què el vot de càstig a la gestió recent?
El 36% dels militants han votat en contra de l'informe de gestió de l'anterior direcció formada per Ada Colau, Jéssica Albiach i Candela López. L'informe s'ha aprovat (216 a favor), però ha estat superior la suma d'abstencions (82) i en contra (169).
La direcció assegura que ja preveien un percentatge de vot disconforme, justament conscients que la militància els reclamava més diàleg.
Alguns militants s'han queixat de la falta de renovació; que calen cares noves.
La direcció creu que, si hi hagués un malestar profund, s'hauria presentat una candidatura alternativa per liderar els Comuns i hi ha hagut una sola llista.
Sí que ha tingut un ampli suport la ponència política i organitzativa (l'estratègia dels pròxims anys): 389 vots a favor, 60 en contra i 33 abstencions.
La bicicleta i el cotxe
Asseguren que "el tàndem" Tarafa-López sabrà "pedalar" de forma coordinada, tot i que fa només un any que es van posar a treballar juntes.
Candela López ve de la tradició d'Iniciativa. Tarafa, de Barcelona en Comú. Els uneix que venen del món municipal. López va ser alcaldessa de Castelldefels. Tarafa és regidora a l'Ajuntament de Barcelona. I han coincidit treballant a la Diputació de Barcelona.
López i Tarafa estaran al capdavant d'una direcció formada per 47 membres, un 43% dels quals són nous.
El cotxe, el de Candela López. Ernest Urtasun va revelar que, quan va presentar-se per ser el candidat a les eleccions europees, va recórrer Catalunya gràcies a ella.
Adeu de Colau?
Ha estat l'adeu d'Ada Colau de la direcció del partit. Seguirà com a militant i serà la presidenta de la fundació del partit, anomenada Fundació Sentit Comú. Ho farà al costat de l'exministre Joan Subirats.
Fa poques setmanes, Colau va deixar l'Ajuntament de Barcelona i ha estat Janet Sanz qui ha assumit el seu rol.
Però i el 2027? Colau podria tornar a ser la cap de llista a les eleccions municipals?
La pregunta no té resposta, però tampoc ningú diu que li ha tancat la porta. Colau continua sent un actiu d'aquest espai polític.
I Jéssica Albiach?
Continuarà sent la presidenta del grup dels Comuns al Parlament. Reconeix, sense embuts, que la política catalana, amb negociacions com la de pressupostos, no li ha deixat temps per recórrer Catalunya per reunir-se amb la militància.
Per això, defensa, i el partit ha decidit, separar els càrrecs institucionals (com el d'Albiach i el del ministre Urtasun) dels càrrecs al partit. Albiach defensa també que hi ha d'haver una "coralitat de lideratges".
Les cares mediàtiques
Els que sortiran a explicar la posició del partit cada dilluns a la premsa seran Aina Vidal i Gerardo Pisarello, tots dos diputats al Congrés. Tot i ser a Madrid, els Comuns no dubten que també podran explicar l'actualitat política catalana.
El fins ara portaveu, Joan Mena, serà l'encarregat de la coordinació interna de la formació.
L'absència de Yolanda Díaz
Els Comuns resten importància al fet que Yolanda Díaz no hagi assistit a la seva assemblea. Tampoc no expliquen cap motiu polític (no parlen de cap possible distanciament).
A l'anterior assemblea, la del 2021, la líder de Sumar no només hi va assistir, sinó que hi va intervenir, exhibint bona sintonia amb Colau i Albiach. A les passades eleccions catalanes, la llista es va presentar com a Comuns Sumar.
Sí que, a l'assemblea d'aquest 2024, hi ha assistit la secretària d'Organització de Sumar, Lara Hernández.
Marquen perfil davant del PSC
Jéssica Albiach tornava a deixar clar al president Salvador Illa que, si no hi ha una aposta clara per l'Habitatge, no donaran suport als pressupostos. Gemma Tarafa, que els Comuns no seran "la crossa de ningú". És a dir, que els socialistes no donin per descomptat el seu suport.
Els Comuns també han recordat el seu no a ampliar l'aeroport, al Hard Rock, a construir autopistes..., així com han defensat augmentar impostos a la banca, a les grans fortunes i, a diferència de l'acord de Pedro Sánchez amb Yolanda Díaz, l'impost a les energètiques.
Ningú de Podem
Cap representant en aquesta assemblea dels que eren els seus socis de coalició electoral fins a l'anterior legislatura. No se sap el motiu, si bé és cert que fa pocs dies va plegar la coordinadora de Podem a Catalunya, Conchi Abellán. Segons els Comuns, Podem ha excusat l'absència, com també ho ha fet la CUP.
En canvi, sí que hi han assistit representants del PSC, amb la número 2 Lluïsa Moret i el secretari de Política Municipal Joaquín Fernández, i d'ERC amb Marta Vilalta.
També membres de Sumar, Equo i Bildu, a més de representants sindicals com Javier Pacheco de Comissions Obreres, Camil Ros de la UGT.
Crida a les esquerres
Aquesta ha estat la principal reclamació de Jéssica Albiach, que les esquerres treballin unides, en "col·laboració" i "sense vetos". Missatge al PSC, a ERC i a la CUP, perquè no es facin polítiques de dretes ni pactes amb la dreta, "encara que sigui la dreta independentista". Albiach va recalcar que "Junts no ha de marcar el camí".
L'Assemblea dels Comuns es va tancar cantant "La Internacional" i "Els segadors".
- ARXIVAT A:
- Comuns