Fotografia de campanya de tots els candidats el dia abans de les eleccions
Fotografia de campanya de tots els candidats el dia abans de les eleccions (EFE / Alberto Estévez)

Quin govern tindrà Catalunya: acord independentista, via àmplia o tripartit d'esquerres

El candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, és qui té més possibilitats de ser el pròxim president de la Generalitat

RedaccióActualitzat

Els resultats de les eleccions del 14 de febrer deixen un Parlament on és imprescindible pactar per formar govern. Cap partit arriba als 68 diputats que formen la majoria absoluta, de manera que farà falta que almenys tres partits es posin d'acord de cara a un futur debat d'investidura.

En els últims dies de la campanya, els pactes es van col·locar al centre del debat arran del manifest firmat per PDeCAT, Esquerra, CUP i Junts en què es comprometen a no pactar amb la formació de govern amb el PSC, "sigui quina sigui la correlació de forces sorgida de les urnes".

Aquest veto independentista, sumat a la negativa d'Illa de pactar amb Esquerra perquè "vol assolir la independència", redueix considerablement els possibles pactes.

 

ERC i Junts necessiten la CUP

Els actuals socis de govern, Esquerra i Junts, sumen 65 escons, de manera que els falten tres diputats per arribar als 68. Els nou diputats de la CUP podrien propiciar la reedició d'un govern independentista: si hi voten a favor, Pere Aragonès podria ser investit en primera volta amb 74 vots a favor.

Si la CUP s'absté, podria ser investit en segona volta, amb més vots a favor (65) que en contra (61).

 

 

 

El tripartit d'esquerres que descarten tant PSC com ERC

L'altra gran possibilitat de pacte és el tripartit d'esquerres. PSC, ERC i En Comú Podem sumen 74 diputats.

Aquesta opció, però, només la defensen els comuns. Socialistes i republicans l'han descartat durant la campanya electoral i, aquest diumenge a la nit, tant Salvador Illa com Pere Aragonès, han anunciat la seva voluntat de presentar-se a la investidura.

 

 


 

La "via àmplia" d'ERC, complicada pels vetos creuats

El pacte que han defensat els republicans durant la campanya, un govern que unís les forces favorables a l'amnistia i l'autodeterminació (ERC, Junts, comuns i CUP), té els números per tirar endavant: 82 diputats. El veto creuat entre Junts i els comuns, però, fa molt difícil que aquest acord es materialitzi.

 

 

 

La resta de possibles pactes no tenen possibilitats de tirar endavant, si no hi ha alguna sorpresa.

 

La reedició de la coalició de govern a Espanya només obté 41 diputats

Un govern PSC-En Comú Podem, en la línia de l'actual executiu espanyol només obtindria els 41 vots a favor de PSC i comuns. Ni tan sols seria possible amb una hipotètica abstenció o vot a favor de Ciutadans i PP: els 74 diputats que sumen ERC, Junts i la CUP farien impossible que tirés endavant.

 

 

 

Un pacte constitucionalista

L'opció defensada per Ciutadans, un acord entre la formació taronja, el PSC i el PP tampoc tindria prou suport per tirar endavant. La suma de les tres formacions constitucionalistes tot just arriba als 42 escons i ni tan sols en el cas que s'abstinguessin els comuns i Vox podria tirar endavant.

 

 

 

El pacte de la Diputació de Barcelona tampoc pot tirar endavant

L'acord entre PSC i Junts que hi ha actualment a la Diputació de Barcelona tampoc té prou força per reeditar-se a la Generalitat. PSC i Junts sumen 65 diputats, però necessitarien la improbable abstenció de comuns o Ciutadans perquè Salvador Illa fos investit president en segona volta.

 

 

 

 

ARXIVAT A:
Eleccions Parlament Catalunya 2021ERCJxCatPSCPPVoxCUPEn comúCs
Anar al contingut