Els nou dirigents independentistes empresonats
Els nou dirigents independentistes empresonats

Quin paper tindran els presos en les pròximes eleccions?

Els presos independentistes condemnats pel Suprem no podran anar a les llistes; però, si han complert el quart de condemna, podran fer campanya

Txell Ortiz VilasecaActualitzat

Els presos i preses del procés estan inhabilitats per ocupar un càrrec públic però això no els impedirà fer campanya en les properes eleccions al Parlament. Amb la mirada posada al 14 de febrer, la majoria podran ser-hi presents però amb excepcions: no tots tenen la mateixa pena, no tots van sortir durant la presó provisional, i per tant, tot depèn de si han complert una quarta de la condemna i poden obtenir permisos.

Pres/a Fi de presó 1/4 de condemna
Oriol Junqueras 29/10/2030 30/01/2021
Jordi Turull 14/02/2030 16/02/2021
Raül Romeva 9/02/2030 16/02/2021
Dolors Bassa 9/02/2030 16/02/2021
Carme Forcadell 9/09/2029 02/02/2021
Joaquim Forn 27/04/2028 16/06/2020
Josep Rull 13/08/2028 02/10/2020
Jordi Sànchez 13/10/2026 14/01/2020
Jordi Cuixart 13/10/2026 14/01/2020

 

Junqueras, Rull, Sánchez i Forn podran fer campanya; Turull i Romeva, no

A diferència de les eleccions al Parlament del 2017, ara cap d'ells pot formar part de les llistes. Però, per exemple, Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Sànchez i Quim Forn ja podran tenir permisos fora de la presó entre el gener i el febrer: hores que podran dedicar a entrevistes i actes de campanya.

En canvi, Jordi Turull i Raül Romeva no hauran complert el quart de condemna fins passat el 14 de febrer i, per tant, no podran fer campanya.

 

El cas de Carme Forcadell i Dolors Bassa també és diferent. No és clar si al febrer encara podran gaudir del tercer grau penitenciari com fins ara, però, en qualsevol cas, seran elles les que decidiran amb quina intensitat volen fer campanya.

De tota manera, durant aquests anys els presos independentistes han continuat llançant missatges a través de tuits, entrevistes, àudios, llibres i actes. De fet, aquest dimecres els hem sentit a Catalunya Ràdio recordant just el moment en què, ara fa un any, van saber la sentència.

 







 

Oriol Junqueras, Jordi Sànchez i Joaquim Forn són els únics que el 2017 no van poder sortir de Soto del Real per fer campanya. La resta, sí. La mateixa nit que començava l'enganxada de cartells arribaven a Catalunya.

Ara, tres anys i mig després del 21-D, torna haver-hi unes eleccions al Parlament, aquest cop en plena pandèmia, un fet que inevitablement també condicionarà els actes i els aforaments als mítings.

 

Rull, Sànchez i Turull, participant per videoconferència en un míting de JxCat
Rull, Sànchez i Turull participant per videoconferència en un míting de JxCat (ACN / Bernat Vilaró)

 

L'actual situació dels presos

Les famílies no es volen fer il·lusions amb l'arribada d'aquest quart de condemna ni tenen cap esperança que els tornin a aplicar el tercer grau o el 100.2, l'article que els permetia sortir a treballar o fer voluntariat. Ara mateix, els presos tenen, com a molt, permisos, però no són homogenis.

Els set líders independentistes internats a Lledoners estan en segon grau. Les dones, en canvi, estan en tercer grau. És a dir, han d'anar a la presó a dormir, de dilluns a dijous. Aquesta diferència és perquè dos jutges van fer interpretacions totalment diferents, davant dels recursos de la Fiscalia. I de fet, temen que els ho puguin tombar en qualsevol moment.

 

Pel que fa als presos de Lledoners, ara mateix només poden sortir de la presó uns dies Jordi Cuixart, Joaquim Forn, Josep Rull i Jordi Sànchez. El motiu és que ja han complert una quarta part de la condemna i poden demanar permisos. La pandèmia també agreuja les visites presencials a la presó. Els familiars tenen visites de vidre cada 15 dies i un vis a vis un cop al mes.

La sentència va condemnar tres exconsellers més: Carles Mundó, Meritxell Borràs i Santi Vila, inhabilitats durant 1 any i 8 mesos per desobediència. Per tant, ara mateix, continuen inhabilitats.

 

Junqueras i Romeva, durant un míting d'ERC per a les eleccions europees
Junqueras i Romeva, durant un míting d'ERC per a les eleccions europees (ACN / Albert Lijarcio)

 

ARXIVAT A:
Judici procésProcés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut