Quin pot ser l'impacte mediambiental de les fuites de gas metà del Nord Stream

El possible sabotatge dels gasoductes 1 i 2 del Nord Stream al mar Bàltic pot tenir conseqüències a l'hora de contribuir a l'escalfament global
Redacció Actualitzat
TEMA:
Crisi climàtica

Gran part del gas que brolla des de les malmeses canonades de Nord Stream per les recents explosions al mar Bàltic és metà. Normalment, se n'emet molt menys a la natura que no pas CO₂, però el seu potencial és 20 vegades superior a l'hora de contribuir a l'escalfament global, perquè perdura molts més anys a l'atmosfera.

Diversos científics han intentat fer una estimació de l'impacte que tindrà aquest afer en la crisi climàtica. La conclusió a què han arribat de moment és que, probablement, sigui l'equivalent a entre un milió i mig a dos milions de vehicles circulant durant un any.

Segons Jeffrey Kargel, de l'Institut d'Investigació Planetària d'Arizona, "si es tracta d'un sabotatge, vol dir que estaríem parlant "d'un crim mediambiental".

Tot i que una part del metà s'oxida i es converteix en CO₂ quan entra en contacte amb l'aigua, el professor de Física Atmosfèrica de la Universitat britànica de Manchester, Grant Allen, adverteix: "Donada la potència de la fuga, la major part del gas sortirà a la superfície en forma de metà".

L'incident del Nord Stream, en plena crisi energètica

La crisi energètica que ha desencadenat la guerra a Ucraïna està sent desastrosa pel retrocés que està suposant en algunes polítiques destinades a disminuir la importància dels combustibles fòssils en el mix energètic mundial. 

Per exemple, ha fet que els Estats Units hagin aprovat noves llicències d'extracció amb la controvertida tècnica del fracking, i que el Regne Unit es plantegi desbloquejar-les.

Val a dir que Escòcia ja ha dit que s'hi negarà. Però la bona notícia, si n'hi ha, és que tot plegat ha demostrat a la Unió Europea que tant sí com no ha d'invertir seriosament en energia verda per deixar de dependre de Rússia. I també ha posat sobre la taula la necessitat d'estalviar i sobretot, de deixar de malbaratar els combustibles i l'energia que ens proporcionen. 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica Ucraïna Rússia Unió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut