Quin pot ser l'impacte mediambiental de les fuites de gas metà del Nord Stream

El possible sabotatge dels gasoductes 1 i 2 del Nord Stream al mar Bàltic pot tenir conseqüències a l'hora de contribuir a l'escalfament global

RedaccióActualitzat

Gran part del gas que brolla des de les malmeses canonades de Nord Stream per les recents explosions al mar Bàltic és metà. Normalment, se n'emet molt menys a la natura que no pas CO₂, però el seu potencial és 20 vegades superior a l'hora de contribuir a l'escalfament global, perquè perdura molts més anys a l'atmosfera.

Diversos científics han intentat fer una estimació de l'impacte que tindrà aquest afer en la crisi climàtica. La conclusió a què han arribat de moment és que, probablement, sigui l'equivalent a entre un milió i mig a dos milions de vehicles circulant durant un any.

Segons Jeffrey Kargel, de l'Institut d'Investigació Planetària d'Arizona, "si es tracta d'un sabotatge, vol dir que estaríem parlant "d'un crim mediambiental".

Tot i que una part del metà s'oxida i es converteix en CO₂ quan entra en contacte amb l'aigua, el professor de Física Atmosfèrica de la Universitat britànica de Manchester, Grant Allen, adverteix: "Donada la potència de la fuga, la major part del gas sortirà a la superfície en forma de metà".

L'incident del Nord Stream, en plena crisi energètica

La crisi energètica que ha desencadenat la guerra a Ucraïna està sent desastrosa pel retrocés que està suposant en algunes polítiques destinades a disminuir la importància dels combustibles fòssils en el mix energètic mundial. 

Per exemple, ha fet que els Estats Units hagin aprovat noves llicències d'extracció amb la controvertida tècnica del fracking, i que el Regne Unit es plantegi desbloquejar-les.

Val a dir que Escòcia ja ha dit que s'hi negarà. Però la bona notícia, si n'hi ha, és que tot plegat ha demostrat a la Unió Europea que tant sí com no ha d'invertir seriosament en energia verda per deixar de dependre de Rússia. I també ha posat sobre la taula la necessitat d'estalviar i sobretot, de deixar de malbaratar els combustibles i l'energia que ens proporcionen. 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaUcraïnaRússiaUnió Europea
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut