Quin preu té la llum a altres països europeus?

RedaccióActualitzat

El dimarts 1 de juny van entrar en vigor les noves tarifes elèctriques, amb tres trams de diferent preu durant la jornada.

Aquesta setmana els horaris per fer servir els electrodomèstics que més consumeixen han estat el gran tema de conversa: a quina hora surt més econòmic, per exemple, posar la rentadora? I quina és l'hora més adequada per planxar?

I és que en funció de consumir electricitat en una hora o una altra, l'import de la factura pot més que doblar-se.

Però què passa als principals països d'Europa? Es repeteix el mateix tarifari elèctric? Els corresponsals de TV3 expliquen com és la factura de la llum a cada país:

(Pixabay/ EdiNugraha)

França, preu mitjà del kilowatt: 0,18 euros

França, segons Eurostat, és el país amb el preu del kilowatt més baix entre tots els seus veïns europeus: 18 cèntims l'hora.

Per als francesos és una opció del consumidor triar o no una tarifa elèctrica per franges. I només la tenen contractada el 45% de les llars.

Per què la tarifa elèctrica per franges no és del tot atractiva per als francesos?

          - En primer lloc perquè suposa fer més d'un 50% de la despesa diària d'energia de matinada perquè sigui rendible. Ho és per a qui tingui acumulador d'aigua connectat a la nit, cotxe elèctric carregant-se de matinada i que engegui al mateix temps rentadores i rentaplats.

          - I tampoc és atractiva, perquè en els últims 20 anys de funcionament del sistema, el preu de l'energia en l'hora vall ha anat pujant sensiblement. I actualment, ja suposa que l'usuari perdi entre 30 i 50 euros cada any.

(Pixabay/ tvjoern)


Alemanya, preu mitjà del kilowatt: 0,30 euros

A Alemanya, l'electricitat s'ha encarit de manera sostinguda durant l'última dècada. El preu mitjà del kilowatt se situava en 23 cèntims l'any 2010. Una dècada després, el kilowatt ja supera els 30 cèntims.

Però el que més encareix les factures de la llum a Alemanya són els impostos i contribucions públiques. Representen al voltant del 45% de la factura.

El 25% del cost va destinat al manteniment de la xarxa i els comptadors. I el 30% restant, al consum energètic.

A Alemanya existeix l'anomenada tarifa nocturna, més econòmica, però només se'n pot beneficiar qui disposi dels comptadors adequats.

Els comptadors es llegeixen un cop l'any i els cobraments s'acostumen a fer mensualment amb factures detallades també pel que fa a l'origen de l'electricitat que ofereix cada companyia.

(Pixabay/ Wylderice)


Bèlgica, preu mitjà del kilowatt: 0,28 euros

A Bèlgica, hi ha diverses opcions a l'hora de pagar el rebut de la llum. Una de força estesa és tenir una tarifa plana, que ronda els 60 euros mensuals per a una llar estàndard. I es va corregint periòdicament en funció del consum real.

La segona opció s'assembla al model nou adoptat a Espanya. Es tracta del model "dual". Fa dècades que funciona i els belgues el tenen molt normalitzat. Premia el consum nocturn, de 10 de la nit a les 7 del matí, i és especialment interessant per a les llars amb calefacció per acumuladors.

I la tercera opció és la del preu únic (de 0,09 euros el quilowatt/hora), un preu que no varia en funció de l'hora del dia. És un atractiu per a edificis grans com el de la Comissió Europea: una gran oficina que concentra el màxim consum durant les hores diürnes. En aquesta tercera opció el quilowatt/hora es paga més barat que en la franja diürna de la segona opció, la dual. Això fa que també sigui interessant per a les botigues.

El preu mitjà del kilowatt/hora a Bèlgica és de 0,28 euros.

(Pixabay)


Regne Unit, preu mitjà del kilowatt: 0,22 euros

Al Regne Unit, amb l'electricitat en màxims en els últims temps, les companyies ofereixen tarifes fixes, variables i també en algun cas amb hores vall.

El preu mitjà del kilowatt/hora és de 0,22 euros.

Ara bé, l'autèntic risc per a la butxaca és un altre: ser massa fidel a una mateixa companyia, perquè amb la caducitat de les ofertes s'acaba pagant més. Per això el regulador públic del sector marca dos cops l'any preus màxims i a més a més anima a canviar-se constantment d'empresa, ja sigui entre les sis grans d'aquest sector -entre aquestes British Gas o l'espanyola Iberdrola-, o també entre les companyies més petites.

Canviant periòdicament de companyia i aprofitant les ofertes es poden arribar a estalviar cent euros anualment.

 

ARXIVAT A:
ConsumEnergiaEconomia de butxaca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut