Quina tarifa de la llum tens? És bon moment per canviar-la amb els preus a la baixa
Per valorar adequadament les ofertes cal fixar-se no només en el preu kWh que ens ofereixin, sinó també en el preu per potència, i disposar de les dades i fer els càlculs amb calma abans de decidir
Esther Ortega
Redactora de la secció d'Economia de TV3
És difícil trobar algú que no hagi rebut els darrers mesos una trucada d'alguna comercialitzadora, de vegades fora d'hores, proposant-li un estalvi en la factura.
"Li estem aplicant un descompte a les factures durant tot l'any, li preguntava més o menys quant està pagant vostè de llum al mes? Nosaltres, ara mateix, tenim el preu del kW a només 10 cèntims."
Aquest tipus de trucades s'han intensificat darrerament. És la manera com les comercialitzadores intenten captar o retenir els clients. La raó, segons expliquen els experts, és que ara és un bon moment per revisar les tarifes, i les companyies ho saben.
Més disposats a canviar de companyia
La crisi de preus del 2022 va suposar un abans i un després en la manera en què els clients afrontaven un canvi de companyia i va servir per trencar moltes barreres.
"Això que abans feia molta por a la gent va canviar a causa dels preus desorbitats que teníem llavors; molta gent es va veure forçada a gestionar el seu contracte elèctric i optimitzar el que podia", explica Josep Graell, soci director de la consultora Grupo Trebol Energia.
I les dades publicades per la Comissió Nacional dels Mercats i la competència ho avalen: "Cada any, el 20% dels clients canvien de comercialitzadora; fa dos, tres anys ens trobàvem amb la meitat, en un 10%", conclou.
Bon moment per buscar un estalvi en la tarifa
Precisament, tots aquells que massivament van canviar de tarifa el 2022, en el pitjor moment de la crisi, són els que ara més poden estalviar renegociant la seva tarifa, perquè els preus s'han moderat molt.
Per tant, és molt fàcil que la seva comercialitzadora o una altra del mercat els ofereix unes noves condicions que d'una manera o una altra reduiran la seva factura a final de mes.
"Tots aquests són els que ara són clients potencials de les comercialitzadores, que ara estan fent campanyes molt agressives, perquè van firmar preus en un moment molt alt i ara se'ls hi pot donar aquest estalvi."
I és que els preus, des del pic a què van arribar al 2022, amb preus mitjans a l'agost on van superar-se els 300 euros MWh, hem passat a un començament d'any amb preus per sota dels 40 i un juny que, a l'espera que s'acabi, es manté de mitjana en els 50 euros el MWh.
La raó, l'increment de renovables i d'un consum moderat a causa de les bones temperatures.
Mercat lliure o regulat?
Ara, segons els experts, hi ha moltes ofertes al mercat lliure molt competitives i semblants als preus que ofereix el mercat regulat.
Com sempre, tot dependrà de la preferència del client per despreocupar-se de les hores en què concentra el consum i així disposar d'un preu únic per tot el dia --com ofereixen la majoria d'ofertes del mercat lliure-- o de la seva capacitat per adequar el seu consum a les hores més econòmiques del dia, com permet la tarifa del mercat regulat, on els preus varien a cada hora.
Amb tot, des de principis d'any, els preus de l'electricitat per aquells que estan al mercat regulat, amb la tarifa coneguda com a PVPC, ja no depenen exclusivament dels preus del mercat majorista, ja que ara una part està indexada als preus futurs.
Tot plegat és fruit de la reforma que va aprovar el govern, arran de la crisi del 2022, amb l'objectiu d'evitar la volatilitat de preus.
"Quin és el problema que tenim aquest any? Que com veníem de preus cars i el preu ha baixat, aquesta part que s'havia indexat a futurs, s'ha indexat una mica més cara", explica Josep Graell. Considera que l'increment és "relativament poc":
"Diríem que, aquests primers 6 mesos de l'any, en què hem tingut els preus mínims històrics i no previstos, el client ha 'sobrepagat' uns 5 euros per factura i més, a causa d'aquesta part que tenia fixada. Però això li pot evitar que ara, si apugen els preus al tercer o quart trimestre, també se li continguin els preus."
Estudiar al detall les ofertes
Per valorar adequadament les ofertes cal fixar-se no només en el preu kWh que ens ofereixin, sinó també en el preu per potència. De vegades, el que podem guanyar amb un preu kWh més econòmic pot quedar en no res, si ens apugen el terme de potència, allò que paguem cada mes, independentment del que consumim.
Per això, les associacions de consumidors recomanen prendre nota de les dades, estudiar-les amb calma i fer els càlculs necessaris abans de decidir-se per una oferta o una altra.
Segons explica Esther Lorente, delegada d'OCU a Catalunya "el tema de l'electricitat és molt complex, i de vegades aquestes trucades comercials, diem que són una mica agressives, perquè fan que intentis prendre la decisió en aquell mateix moment i potser no t'estan oferint el millor per a tu".
Comparadors com el de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), que podem trobar a la seva web, ens poden ajudar a fer la valoració.
- ARXIVAT A:
- EnergiaEconomia de butxaca