Contenidors de residus de Barcelona
Els municipis de l'AMB només reciclen el 38% dels residus que s'hi generen (ACN)

Quines comarques reciclen més? El mapa de la recollida selectiva a Catalunya

Catalunya recull de manera selectiva el 46,6% dels residus que es generen, per sota dels objectius de la Unió Europea, que marca que el 2025 els països membres arribin al 55%

RedaccióActualitzat

De tots els residus que es van generar a Catalunya el 2021 --que van ser 4.027.027 tones--, un 46,6% --1.878.000 tones-- es van recollir de manera selectiva. És a dir, separant les deixalles en matèria orgànica, paper, envasos o vidre, entre d'altres. 

Això representa un 3,1% més --52.700 tones-- que l'any anterior, segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya. Ara bé, malgrat la lleugera millora, no s'arriba al 50% de reciclatge que marcava la Directiva Marc de Residus de la Unió Europea per al 2020.

Algunes comarques sí que assoleixen aquest objectiu. En destaca la Conca de Barberà, un cas d'èxit gràcies a les iniciatives que han implementat i que ha permès reduir la generació i incrementar la recollida selectiva un 80,43%, amb la implantació del porta a porta i de contenidors tancats als seus 22 municipis. Tanmateix, hi ha àmbits i comarques que, tot i que van millorant els resultats, encara obtenen índexs de recollida selectiva inferiors al 40%, com ara l'àrea metropolitana de Barcelona --38%-- i la Cerdanya --28%--, on menys es recicla.

Pots consultar quines comarques separen més els residus que es recullen en aquest mapa interactiu:
 

La Unió Europea reclama que el 2025 els països membres arribin al 55%; el 2030, al 60%, i el 2035, al 65%. Per assolir aquests objectius, segons la mateixa Agència Catalana de Residus, caldria que la recollida selectiva augmentés considerablement als municipis de l'àrea metropolitana de Barcelona, amb una població de 3.303.927 habitants.
 

Els mateixos residus que abans de la pandèmia

Les dades del 2021 mostren que la generació de deixalles no disminueix després de la pandèmia. És per això que l'Agència Catalana de Residus fa una crida a prendre consciència de la necessitat d'avançar cap a pautes de consum que redueixin els residus.

Apunta que cal repensar els productes perquè siguin retornables, duradors i aprofitables. També defensa que cal prevenir i fer bé la recollida selectiva perquè després els ens locals puguin enviar els residus a tractar als gestors de residus i aquests gestors puguin obtenir-ne materials per a un nou cicle productiu.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientSostenibilitat
Anar al contingut