Quines grans empreses espanyoles contaminen més: un 54% ha augmentat les emissions de CO₂
- TEMA:
- Crisi climàtica
Malgrat la situació d'emergència climàtica, més de la meitat de les grans empreses espanyoles han augmentat les emissions de CO₂ l'any 2022 respecte a l'any anterior. Oxfam Intermón analitza en un informe l'acció mediambiental de les principals companyies espanyoles i conclou que l'esforç climàtic que fan "peca de falta de contundència i avança a un ritme excessivament lent".
Més de la meitat de les empreses analitzades no ha implementat canvis significatius als seus models de negoci per abordar la situació climàtica. En conjunt, les grans empreses espanyoles només van reduir un 4% les emissions totals l'any passat.
Oxfam assegura que, en la lluita contra la crisi climàtica, "l'acció dels governs és essencial, però també la de les empreses: especialment aquelles més grans, l'activitat de les quals té més impacte en el medi ambient".
L'informe també és crític amb la transició cap a models de negoci sostenibles, que creu que avancen "a un ritme excessivament lent per donar resposta a l'emergència actual".
"Cada vegada és més urgent que les grans empreses redueixin efectivament les emissions i abandonin un model empresarial que causa greus impactes en el planeta i que arrossega greus costos socials".
L'any 2022, aquestes 50 grans companyies espanyoles van emetre més de 93 milions de tones de CO₂ generades per la mateixa activitat empresarial. Aquesta xifra equival al 40% de totes les emissions d'Espanya i una xifra semblant al total d'emissions de Bèlgica, segons l'informe:
"Tot i que les grans empreses espanyoles declaren constantment que estan compromeses amb la reducció d'emissions i la descarbonització de la seva activitat, la realitat és que encara ho estan fent de forma titubejant i clarament insuficient".
Les empreses més contaminants
Segons l'informe d'Oxfam, el conglomerat IAG, que aglutina aerolínies com Iberia, Vueling o British Airways, és la gran empresa espanyola que més contamina i també la que va augmentar més les emissions el 2022 respecte a l'any anterior: un 94%. Un factor que pot explicar aquest alt percentatge és la represa de l'activitat de les aerolínies després de la pandèmia.
Darrere d'IAG hi ha Repsol, Naturgy, Endesa i Iberdrola. En total, les 10 empreses que produeixen més emissions són responsables del 97% del global.
Per sectors, les empreses d'electricitat i gas registren un augment del 8,7% de les emissions, de l'any 2021 al 2022.
D'altra banda, les petrolieres han disminuït un 15% les emissions directes de diòxid de carboni en el mateix període. De tota manera, el sector del petroli encara és el responsable del 65% de les emissions totals de CO₂.
Descarbonització completa el 2090
Oxfam es queixa que la majoria d'empreses no han fet prou canvis per fer front a l'emergència climàtica i que el ritme de reducció d'emissions és "molt lent":
"Només una de cada quatre grans companyies fa un esforç rellevant per alinear la seva activitat amb la lluita contra el canvi climàtic, davant d'una àmplia majoria que no mostra avenços en aquest sentit".
L'informe assenyala que, a aquest ritme, aquestes companyies trigarien 67 anys a assolir la descarbonització completa, és a dir, no hi arribarien fins al 2090.
L'objectiu de la Unió Europea és que l'economia de la zona euro sigui neutra en emissions de CO₂ l'any 2050. La Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica, aprovada el 2021 pel Congrés dels Diputats, també estableix la neutralitat climàtica per al 2050.
L'informe d'Oxfam analitza dades de 50 grans empreses espanyoles. Entre les companyies analitzades hi ha la majoria de companyies de l'Ibex-35, excepte les més petites. En canvi, s'hi ha inclòs empreses que no són a l'índex borsari, però que tenen un gran volum de vendes.
L'estudi diferencia entre tres tipus d'emissions, segons l'abast. Es denomina emissions d'abast 1 a les emissions directes per operacions controlades per l'empresa. L'abast 2 fa referència a les emissions indirectes per generació d'energia. Per últim, l'abast 3 és el de les emissions que es produeixen al llarg de la cadena de valor de cada empresa en operacions sobre els quals no té un control directe.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica IBEX 35