Varietat d'ulleres exposades en una òptica
Només comprant ulleres en un centre especialitzat t'assegures que estiguin homologades (iStock)

Quines ulleres protegeixen més del sol? Tipus de vidres i filtres solars

Els experts alerten que és pitjor portar ulleres de sol no homologades que anar sense

Actualitzat

Cada cop som més conscients de la necessitat de fer servir cremes solars per protegir-nos la pell dels rajos nocius del sol i evitar un indesitjat melanoma o carcinoma. Però què passa amb una part del cos tan delicada com els ulls?

Encara no hem pres prou consciència de la necessitat de protegir-los, però una exposició als raigs UV sense protecció pot acabar provocant lesions oculars a curt i llarg termini. I, per evitar-ho, calen ulleres homologades, segons els experts. 
 

Quan s'han de portar? Estiu i hivern, sol i núvol

La recomanació és protegir-nos tot l'any, malgrat que a l'estiu fem més ús de les ulleres de sol perquè hi ha més intensitat lumínica i tenim més sensació de necessitar-les.

Segons Joaquim Grau, president del Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya, l'impacte dels rajos solars és similar en dies assolellats i en dies núvols.

Per tant, malgrat que normalment ens posem les ulleres només quan el sol ens molesta, insisteixen que "en un dia núvol la radiació només s'atenua lleugerament".

"És només en dies de núvols baixos o boira quan baixa l'índex ultraviolat."

Això sí, amb el bon temps fem més activitats a l'aire lliure i, per tant, estem més hores exposats als rajos UV.

A més, el risc d'anar mal protegits augmenta sobretot a la platja o a la piscina, perquè superfícies com l'aigua o la sorra reflecteixen més la radiació solar que l'asfalt de la ciutat.

És necessari portar ulleres en superfícies que reflecteixen els rajos, com l'aigua
És necessari portar ulleres en superfícies que reflecteixen els rajos, com l'aigua (iStock)

El mateix passa amb la sensació que necessitem més les ulleres cap al migdia. Fals. "El raig ultraviolat és a l'ambient, però no es veu", alerta Grau.

"A les hores del migdia, tot i que hi ha molta intensitat lumínica, ens sembla que ens fan més falta, però el sol cau perpendicular, damunt del cap", explica. "En canvi, al vespre, la llum es reflecteix sobre la carretera, per exemple, i va cap als ulls."

"És superimportant portar-ne, tant quan surt el sol com al vespre, encara que no tinguem impressió de lluminositat." 


Quin ús en farem?

Si vols comprar unes ulleres, el primer que cal fer és anar a un centre especialitzat, on un especialista en salut visual t'assessorà de quin és el tipus que s'adequa més a tu segons l'ús que en vulguis fer i segons les teves característiques físiques.

La primera pregunta que faran els òptics és: per a què les necessites?

No és el mateix posar-te-les per passejar per la ciutat que per anar a la platja o fer esports aquàtics o de neu. Cada situació requereix diferents nivells de protecció.

Però no ens atabalem. En la majoria dels casos no calen unes ulleres per a cada ocasió, però sí que hem de tenir en compte una sèrie de factors.

Grau adverteix que cal fugir del ganxo d'unes ulleres d'imitació a bon preu, i evitar les compres en botigues barates per internet o en basars o gasolineres… Moltes persones creuen que, malgrat ser falsificació, els vidres protegeixen igual, i no és així.

Una dona provant-se ulleres de sol en una òptica
Una dona emprovant-se ulleres de sol en una òptica (Europa Press / Ricardo Rubio )

Homologades: alerta amb l'enganyós símbol CE

Una exposició prolongada sense protecció pot augmentar el risc de cataractes i altres problemes oculars a la còrnia, com la fotoqueratitis, o al cristal·lí. 

A més, els rajos UV poden ser perjudicials, no només per als ulls, sinó també per a la pell del voltant, i fer augmentar l'aparició precoç d'arrugues i el risc de desenvolupar carcinomes a les parpelles, per exemple, avisen els optometristes.

Només acudint a una òptica tens la seguretat que les ulleres que compris filtren els rajos UV al 100% perquè estaran homologades (amb l'etiqueta "UV 400" o "100% de protecció UV"). Ara bé, molts establiments disposen d'ulleres amb una etiqueta similar, però són falsejades. 

Les ulleres també han d'incloure el marcat CE, que indica que el fabricant declara que compleix amb la normativa de la Comunitat Europea. Que ho declari no significa que hagi passat el control, però suposa cert compromís, ja que si es demostra que no compleix les normes europees podria ser sancionat.

L'OCU alerta d'un logo xinès gairebé idèntic al de la CE (OCU)

A més, l'OCU alerta que darrerament ha aparegut un símbol semblant, gairebé idèntic, on les dues lletres redueixen l'espai que les separa. Aquest símbol en realitat significa "China Export", amb el qual el fabricant no es compromet a complir cap normativa. 


El risc de les ulleres sense filtres solars homologats

Unes ulleres de sol no són un simple complement de moda. Unes ulleres fosques per si mateixes no protegeixen.

Però és que unes ulleres de sol no homologades --sense protecció contra la radiació UV-- no només no fan la seva funció, sinó que, a més, estan contraindicades perquè danyen la vista. Per què?

Doncs perquè els vidres foscos sense filtre només redueixen la quantitat lumínica que arriba a l'ull. Això fa que la pupil·la es dilati per la foscor. I, com més es dilati, més passen les radiacions, cosa que provoca una elevada incidència de radiació ultraviolada no desitjada a la còrnia i la retina.

Conclusió: Aquestes ulleres són més perilloses que anar amb l'ull nu

Tipus de filtres solars

L'etiqueta de les ulleres també ha d'incloure el grau del filtre, que va del 0 al 4.

Per Grau, unes ulleres amb vidres de categoria 3 són ideals per anar de vacances i serveixen per a les situacions més comunes d'exposició solar, com al mar o la muntanya.

"Els filtres 1 i 2 són molt suaus. No es poden considerar ulleres de sol, tenen una protecció molt baixa. Són ulleres més aviat per lluir. Les de categoria 3 ja les podem considerar de sol, perquè filtren fins als 400 ultraviolat." 

Tot i que "amb el filtre 3 anem tots bé", cal mirar algunes casuístiques: "Una persona que treballa en un quiosc venent premsa a la ciutat, pot anar amb un 3 baix o 2 alt. Però si el quiosc és a la platja millor un 3 o un 3 alt, perquè la llum es reflecteix a la superfície plana, la sorra, i va caps als ulls." 

Les de categoria 4, amb els filtres més potents, són per a condicions extremes, on el sol es reflecteix com en l'alta muntanya, esports d'aigua o el desert, per exemple, i a més estan prohibides per a la conducció.

Per situacions extremes com l'esquí es recomana ulleres amb filtre 4
Per situacions extremes com l'esquí es recomana ulleres amb filtre 4 (Europa Press)

A banda dels filtres, una altra manera que no passi la llum és posar un tractament de mirall als vidres damunt les lents. Això s'utilitza en ambients extrems, com els de categoria 4. Però, si no són ulleres bones, sovint el mirall no fa la funció i és només un efecte estètic. 


Color i mida

No ens deixem enganyar pel color dels vidres. El color no té cap relació amb el tipus de protecció contra la llum solar. També són sobretot efectes estètics. 

Per a ús general es fan servir els vidres de tons marrons i grisos, que "són els que menys distorsionen els colors". 

Colors com els grocs i taronges augmenten el contrast i són idonis per conduir i per a alguns tipus d'esports, com el golf o el tir.

Com més gran sigui el model, més protegits estaran els ulls, però també el seu voltant, on la pell és molt sensible. 

Persones amb ulls clars

La necessitat de portar ulleres és independent del color d'ulls. Ara bé, les persones amb ulls clars solen ser més sensibles a la llum solar perquè tenen menys melanina a la retina.

Com que el sol els molesta fàcilment, solen necessitar ulleres amb filtre solar més fosques, perquè, com més fosc sigui el vidre, més redueix la llum que els entra als ulls i, per tant, la fotofòbia relacionada amb la intensitat lumínica.

Tanmateix, també hi ha persones amb ulls marrons que pateixen fotofòbia.

Els experts recomanen comprar les ulleres en òptiques
Els experts recomanen comprar les ulleres en òptiques (Europa Press / Ricardo Rubio)

Altres solucions: clips i fotocromàtiques

Les persones que porten ulleres graduades i no volen gastar diners en unes ulleres de sol graduades tenen l'opció de comprar les ulleres graduades amb clip solar, una solució amb les dues funcions molt més assequible.

Són un suplement solar, polaritzat o no, sense barnilles, que s'adhereix amb un imant a les ulleres amb vidres graduats.

Algunes ulleres graduades, fins i tot, es poden comprar amb més d'un clip solar, amb formes diferents, de manera que el client disposa de diversos models i les ulleres es fan més versàtils.

També existeixen les ulleres fotocromàtiques. D'entrada semblen les més pràctiques, perquè en unes soles ulleres ho tens tot, les de veure-hi i les de sol de filtre 3, sense suplements. 

El truc està en el fet que la lent s'enfosqueix si estàs al sol i s'aclareix si disminueix la quantitat de llum. Una versatilitat, però, que té certs inconvenients. 

L'activació del filtre, és a dir, el temps que triga a enfosquir-se i, per tant, a convertir-se en ulleres de sol, és d'un minut, mentre que al revés, per aclarir-se, el temps de transició augmenta. "Amb un minut s'aclareix el 60%, però del tot triga tres minuts. Per tant, no ens funciona per entrar un moment a un establiment de queviures."

"L'altre inconvenient és que el producte es gasta i no té la mateixa eficàcia nou que al cap de dos anys."


Què passa amb les ulleres polaritzades?

Les lents polaritzades redueixen els reflexos que provenen de superfícies horitzontals o reflectores, com l'aigua o el paviment. Per tant, milloren la visió durant la conducció o la pràctica d'alguns esports, com ciclisme o esquí.

Però, compte, perquè aquestes ulleres tenen un inconvenient. Poden reduir la visibilitat de pantalles electròniques, mòbils, GPS...

Grau alerta del risc de comprar ulleres polaritzades, no comprades en centres especialitzats.

"Hi ha làmines polaritzades molt senzilles, que no són d'òptica, que potser sí que són polaritzades, però la qualitat de la imatge no és suficient. Si la imatge que t'arriba no és nítida, no té qualitat òptica suficient." 

Siguin polaritzades o no, comprar ulleres de mala qualitat pot provocar marejos o mals de cap perquè la qualitat òptica no és bona. 
 

Ulleres des de petits

S'ha d'educar la població en l'ús d'ulleres de sol, sobretot en la població infantil, apunta el Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes de Catalunya. Els efectes nocius dels rajos solars són acumulatius: "Els ulls dels nens són molt delicats. És una mica incongruent veure a la platja adults amb ulleres de sol mentre que els nens no en porten i, en canvi, els posen una samarreta de protecció perquè no es cremin.

"Els ulls dels nens també s'han de protegir, perquè s'estan desenvolupant."

Els experts recomanen portar ulleres de sol tot l'any i des de petits
Els experts recomanen portar ulleres de sol tot l'any i des de petits (Europa Press)

Els experts apunten que, de la mateixa manera que les ulleres graduades són un producte sanitari, les ulleres de sol també ho haurien de ser per prevenir la salut ocular. 

I alerten, a més, del risc que, com que no estan catalogades com a tal, es poden vendre a tot arreu, fora també d'establiments especialitzats, sense cap control. 

Davant això, recorden que les ulleres no han de ser excessivament cares per oferir una protecció adequada. A l'òptica es poden trobar models econòmics, sense una muntura de marca, però que bloquegen el 100% els rajos nocius. 

 

ARXIVAT A:
Salut
Anar al contingut