Quins envasos de plàstic s'hauran de retornar a la botiga el 2026 i com es podria fer
Fabricants i distribuïdors demanen més temps per aplicar la mesura mentre la indústria està estudiant quina és la millor solució que faciliti aquest reciclatge
La Llei de Residus espanyola establia que el 2023 Espanya hauria d'haver arribat al 70% de recollida separada d'ampolles de plàstic, cosa que ara es fa a través del contenidor groc. Segons dades del Ministeri de Transició Ecològica, ara només es recuperen el 41% del total.
Per això, com marca la legislació, el novembre del 2026 s'implantarà a l'estat espanyol un sistema de dipòsit, devolució i retorn per als envasos de plàstic, que garanteix una recuperació d'entre un 80% i un 90% a tots els països i regions on ja s'ha implantat. La indústria estudia les millors solucions, però demana més temps per implantar-ho.
Cadaqués ja ho va provar
L'any 2013 Cadaqués va ser el conillet d'índies amb una prova pilot d'un sistema de retorn d'envasos. Es van instal·lar màquines en diversos supermercats. La ràtio de reciclatge va passar del 35 al 90%. La de Cadaqués va ser una prova, però a partir del novembre del 2026 entrarà en vigor una normativa que obligarà botigues i supermercats a aplicar el que s'anomena SDDR, "sistema de dipòsit, devolució i retorn".
Ampolles, llaunes i brics de sucs
El sistema s'aplica amb èxit a ciutats de 40 regions del món, com Austràlia, Alemanya o la ciutat de Nova York. Ara el govern espanyol implantarà un sistema semblant al que es feia servir fa uns anys quan es retornava el casc a la botiga, amb la voluntat d'augmentar els percentatges de reciclatge.
Aquest model consistirà en el fet que a l'hora de comprar una beguda en un establiment, el consumidor pagarà un dipòsit addicional, que pot anar dels 10 als 30 cèntims, que després podrà recuperar en retornar l'envàs buit a la botiga, sempre que es trobi en bones condicions.
Es podran retornar ampolles de plàstic de menys de tres litres d'aigua, llaunes de cervesa o refrescos, i brics de sucs.
De moment, el sistema no preveu retornar brics de llet o vi, ampolles d'oli ni envasos de vidre.
Per tant, al contenidor groc encara hi haurem de continuar reciclant embolcalls de plàstic d'aliments, de productes d'higiene i neteja, o llaunes de productes alimentaris.

Es manté la recollida selectiva
El nou sistema conviurà amb l'actual de recollida selectiva. Ecoembes que gestiona el reciclatge de residus considera que serà un bon sistema.
Xavier Balagué, gerent d'Ecoembes a Catalunya insistex que "s'haurà d'explicar molt bé al consumidor el nou sistema, ja que haurà de disposar ara a casa d'un espai per una nova fracció."
"Fins ara tot el plàstic es llançava al contenidor groc, però amb el nou sistema, ampolles i llaunes, es retornaran a la botiga. Al final, tot anirà al mateix lloc, a plantes de reciclatge."
La responsabilitat passa a fabricants i distribuïdors
Segons dades del govern espanyol publicades el novembre del 2024 pel Miteco, a Espanya només es recicla un 40% dels envasos, lluny del 70%, que és l'objectiu fixat a Europa. És justament aquesta baixa ràtio de reciclatge el que ha mogut l'administració a implantar el sistema de dipòsit, devolució i retorn.
Rosa Garcia, directora general de Rezero, la Fundació per la Prevenció de Residus i el Consum Responsable, apunta que "si fins ara la responsabilitat del reciclatge era sobretot de consumidors i ajuntaments, ara es capgira a piràmide."
"La responsabilitat del reciclatge passarà també pels fabricants i els distribuïdors, que són els que hauran de dissenyar i assegurar que s'arriba a uns nivells òptims de reciclatge i recuperació."
La indústria, fabricants, envasadors i distribuïdors es mostren compromesos i a favor de l'SDDR. Josep Maria Bonmatí, director general d'AECOC, l'Asssociació de fabricants i distribuïdors, assegura que caldrà invertir uns 600 milions d'euros addicionals, que se sumen als 900 milions que ja inverteix en l'actual sistema de recollida selectiva.
El sector demana més temps per implantar-ho, almenys fins al 2028. Bonmatí apunta que "cap país ha estat capaç d'implantar un sistema de dipòsit i retorn en dos anys, com se'ns demana. A Espanya tenim algunes dificultats per diverses casuístiques, com l'estructura geogràfica, el consum fora de la llar o el turisme".
En una taula de treball amb totes les parts implicades, ja s'estan estudiant quins seran els millors mètodes de retorn d'envasos: a través de màquines automàtiques, manualment als caixers de les botigues, o a través de punts específics que instal·lin els ajuntaments en algunes zones dels municipis o ciutats.
La indústria remarca que el Sistema de Retorn de dipòsit i retorn d'envasos significa que hi ha un valor econòmic associat a cada envàs, un incentiu perquè aquest envàs torni a la cadena de producció en les millors condicions per al seu reciclatge i que aquesta quantitat no és un impost o un cost extra, sinó un avançament.
El sistema es finançarà amb els envasos que no es retornin, i amb la venda dels envasos a les plantes de reciclatge. En retornar l'envàs net i sense malmetre, el reciclatge serà de més qualitat.

El petit comerç demana ajudes econòmiques
Tot i que no hi estan obligats, bona part dels petits comerços asseguren que s'adheriran al sistema, assegura Antoni Torres, president de PIMEC Comerç. "El nou sistema de dipòsit ha de tenir en compte el comerç de barri, els petits establiments, a qui se'ls ha de retribuir d'alguna manera. La nova normativa els ocuparà temps i espai, i s'ha de retribuir, com ja es fa en altres països europeus", apunta Torres.
Mònica Noguera, propietària del negoci Plats Cuinats d'Hostafrancs assegura que defensen totes aquelles iniciatives que representin millores per afavorir el reciclatge i a favor del medi ambient. De tota manera, insisteix que tot el que representi un cost de temps i espai en el negoci, i un esforç econòmic, s'ha de compensar, sobretot al petit comerç. La mesura no hauria de suposar una molèstia als negocis de barri, amb molts menys recursos que les grans cadenes de supermercats".
Un exemple de recompensa d'hàbits sostenibles
La cadena de supermercats ecològica Veritas, amb una vuitantena d'establiments a tot Espanya, recompensa els clients que tornin les ampolles de vidre de les cremes de verdura amb 10 cèntims per cada envàs retornat.
El projecte fomenta hàbits de reciclatge i reutilització. Sophie Pagnon, directora de Comunicació i Màrqueting de Veritas, explica que és un projecte de circularitat, ja que les ampolles buides que ha retornat el client passen per un centre de rentada i les tornen a omplir de producte. Després d'un any de funcionament, han aconseguit recuperar un 30% de les ampolles. Estem molt satisfets".
- ARXIVAT A:
- Medi ambientEcologiaSostenibilitat