Pere Aragonès i Quim Torra, aquest dimarts, durant la reunió del govern (EFE/Andreu Dalmau)
Pere Aragonès i Quim Torra, aquest dimarts, durant la reunió del govern (EFE/Andreu Dalmau)

Quins escenaris s'obren si inhabiliten Torra per desobediència

La defensa del president de la Generalitat preveu que la sentència del judici per desobediència es faci públic en un màxim de 15 dies

RedaccióActualitzat

La defensa de Quim Torra preveu que d'aquí dues setmanes ja hi haurà sentència del judici que es va fer aquest dilluns al president de la Generalitat, per negar-se a treure la pancarta del llaç groc del balcó de la Generalitat en període electoral. Si es condemnés per desobediència i s'inhabilités Torra, hi hauria o bé una nova investidura o bé eleccions.

L'advocada del president, Isabel Elbal, ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio" que creu que serà un veredicte ràpid perquè tot el procediment judicial s'ha fet amb una velocitat extraordinària i sabent que pot tenir conseqüències importants en la política catalana.

"No hi havia cap motiu per fer seure el president al banc dels acusats, evidentment. No sé la intenció però sí l'oportunitat de jugar un paper important, aquest procediment, en la composició política i en el funcionament polític de la Generalitat"

 

Isabel Elbal i Gonzalo Boye, advocats de Quim Torra, durant el judici


Calendari judicial i polític

L'advocada ha confirmat que si el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya condemna el president de la Generalitat recorreran la sentència al Suprem, de manera que encara no seria ferma. Aleshores caldria esperar el dictamen de l'alt tribunal, que de mitjana tarda uns sis mesos a emetre les seves resolucions.

Si s'acaba inhabilitant Torra, segons la llei de presidència, seria el vicepresident, Pere Aragonès, qui assumiria el càrrec, però amb limitacions: per exemple, no podria fer canvis al govern ni tampoc convocar eleccions.

El president del Parlament tindria deu dies, des del moment que es dictés sentència, per convocar una tanda de contactes amb els partits i proposar un candidat o candidata a la presidència, que hauria de sotmetre's a la investidura al Parlament. Si no superés la votació, es convocarien eleccions automàticament en un termini màxim de dos mesos.

Quim Torra declarant davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (Reuters/POOL New)

Al judici d'aquest dilluns, Quim Torra va admetre que va desobeir perquè, va dir, que la Junta Electoral Central no era competent i tampoc és un òrgan superior al president de la Generalitat: "Vaig desobeir. Era impossible complir una ordre il·legal. Tots els membres d'aquesta sala ho saben. Era una ordre il·legal dictada per un òrgan que no tenia la competència per dictar-la."

I també va assegurar: "Em podeu condemnar, però no canviareu la legitimitat dels que em van escollir. Em podeu condemnar, però no canviareu el compromís que tinc assolit amb el poble de Catalunya. Em podeu condemnar, però no canviareu la voluntat del poble de Catalunya. Em podeu condemnar, però no canviareu el destí d'aquest país."

ARXIVAT A:
Quim TorraJudicialProcés catalàEleccionsPere Aragonès
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut