Fins a 26 municipis catalans van duplicar la població l'estiu el 2022. Imatge: platja de Tossa de Mar (Europa Press)

Quins municipis guanyen població a l'estiu i quins en perden: consulta el mapa

El Port de la Selva i Pals són els que guanyen més habitants a l'estiu i multipliquen per cinc la població registrada al padró, segons una estimació feta per l'Idescat
Enllaç a altres textos de l'autor

Joan Aleix Mata Ribes

periodista dels Serveis Informatius de Catalunya Ràdio

Actualitzat
TEMA:
Turisme

Més d'un terç dels municipis de més de 1.000 habitants de Catalunya van incrementar la població durant el període d'estiu, segons dades del 2022 de l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). En concret, 172 dels 474 municipis analitzats (36%) van superar la xifra d'empadronats durant el període estival, i en alguns casos fins i tot van arribar a quintuplicar-la.

L'estudi de l'Idescat fa una estimació de la població estacional en aquests municipis --és a dir, la que no hi viu tot l'any--, i la compara amb la població empadronada, per estudiar-ne les variacions al llarg del curs.

El Port de la Selva, Pals, Sant Pere Pescador i Santa Susanna són, per aquest ordre, els municipis de Catalunya que durant l'estiu van tenir un major increment de població respecte a la mitjana de l'any. Totes quatre localitats van triplicar la xifra d'habitants empadronats, i en els dos primers casos van multiplicar per cinc la població. És a dir, quatre de cada cinc habitants a l'estiu no vivien regularment al municipi.

Els segueixen a la llista municipis com Tossa de Mar, Salou, Cadaqués, Begur o Platja d'Aro. En total, a Catalunya hi ha fins a 26 municipis que el 2022 van doblar la població a l'estiu.

En el següent mapa, pots consultar els municipis analitzats i l'increment de població estacional en el període estival.
 

L'Idescat ha fet aquesta estimació de població estacional per analitzar les càrregues de població que suporta cada municipi i mesurar el nombre de persones que hi ha de mitjana de forma anual i trimestralment.

En el càlcul, s'hi inclouen les persones que tenen relació amb el municipi, ja sigui perquè hi resideixen, hi treballen o hi estudien. També s'hi inclouen les persones que, tot i no tenir la residència habitual a la localitat, hi passen un determinat període de temps, ja sigui per vacances, caps de setmana o estiueig.

L'estudi té en compte pernoctacions en establiments turístics --hotels, càmpings o apartaments-- i residències pròpies, de familiars o amics. També s'hi inclouen els moviments sense pernoctació corresponents a treball, turisme o estudis.

En el següent gràfic pots consultar la llista de municipis amb més increment de població a l'estiu, i el percentatge de variació respecte a la població empadronada.

 

El Tarragonès i el Baix Empordà, les comarques amb més població estacional

En termes absoluts i segons l'estudi, Barcelona és el municipi de Catalunya que té més població estacional: més de 74.000 habitants per sobre del padró, en la mitjana anual. Tot i així, en el període d'estiu té un saldo negatiu, i hi ha menys gent vivint a la capital catalana que la registrada oficialment.

Entre els municipis que perden, en percentatge, més població a l'estiu hi ha Almoster, Torrelles de Llobregat i Santa Coloma de Cervelló. Durant el tercer trimestre de l'any, hi ha al voltant d'un 14% menys de població que la que hi ha empadronada.

En termes absoluts i, més enllà de Barcelona, els municipis que perden més població a l'estiu són l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Sabadell, Terrassa i Santa Coloma de Gramenet.

Si ens fixem en les comarques, les que tenen un saldo anual positiu absolut més gran són el Tarragonès, el Baix Empordà i l'Alt Empordà. El Baix Empordà suma l'equivalent a 100.000 persones entre el juny i l'agost, i el Tarragonès, 80.000.

En termes percentuals, les comarques amb més població estacional al llarg de l'any són el Pallars Sobirà (46,4%) i l'Aran (39%).

 

 

ARXIVAT A:
Turisme
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut