13 dones i infants seran els primers ostatges alliberats a Gaza amb l'inici de la treva
Qatar anuncia que l'alliberament serà a partir de les tres de la tarda
El Ministeri d'Exteriors de Qatar ha anunciat que, amb la treva temporal entre Israel i Hamas, 13 ostatges en mans del grup islamista Hamas seran alliberats a partir de les tres de la tarda.
Concretament, els primers alliberats seran criatures i dones.
Fonts del govern israelià han confirmat que han rebut una primera llista d'ostatges que seran alliberats i s'estan posant en contacte amb les famílies.
L'acord contempla l'alliberament progressiu d'un total de 50 persones segrestades per Hamas en els atacs del 7 d'octubre, a canvi d'una pausa en l'ofensiva militar sobre la Franja de Gaza. El pacte està contemplat inicialment durant quatre dies.
Hamas ha concretat que els 50 ostatges alliberats són dones, així com nens i joves de menys de 19 anys. En contrapartida, s'alliberaran tres presoners palestins, també dones i infants.
Què diu el pacte d'alto el foc?
Després de setmanes de negociacions i 48 dies de guerra a Gaza, ha arribat el primer acord per a l'alliberament d'ostatges israelians a canvi d'un alto el foc limitat i l'alliberament de presos palestins.
Aquests són els punts més destacats de l'acord, que amaguen, al mateix temps, moltes incerteses:
- Hamas allibera 50 de les aproximadament 240 persones segrestades el 7 d'octubre.
- Israel allibera 150 presos palestins, dels milers d'interns tancats en presons israelianes.
- Israel i Hamas pacten un alto el foc de quatre dies, que es preveu que entri en vigor aquest divendres.
- Israel autoritzarà a entrar un nombre important de camions amb ajuda humanitària a la Franja.
Els detalls de l'acord, o la manera com es materialitzarà el pacte, encara s'estan negociant, i aquests són els possibles punts calents:
Els ostatges
En el cas dels 50 ostatges que seran alliberats, ha transcendit que seran 30 menors i 20 dones, però encara no s'han fet públics ni els criteris ni la identitat dels ostatges que es posaran en llibertat.
De fet, les dues parts no es posen d'acord en el nombre total d'ostatges que Hamas té en el seu poder, i això dificulta qualsevol interacció entre les dues bandes del conflicte. Tant Hamas com la Jihad Islàmica, milícies palestines que tenen ostatges, han informat que alguns dels ostatges han mort.
L'acord estableix que cada dia s'alliberaran dotze ostatges i Israel ja ha dit que no s'esperi que arribin abans de divendres.
Els presoners
Pel que fa als 150 presoners palestins que s'alliberaran, tampoc se'n saben detalls. Israel ha fet pública una llista amb 300 candidats a entrar a la llista. L'objectiu del govern era oferir la possibilitat que la ciutadania presentés al·legacions a algun dels noms inclosos en les llistes davant el Tribunal Suprem. Hi ha hagut al·legacions i han estat rebutjades, incloses al·legacions a tot el procés.
L'alto el foc
En un primer moment s'ha dit que la pausa en els combats havia de ser a les 10 del matí d'aquest dijous, però aquest dimecres al vespre fonts israelianes ho han endarrerit per a aquest divendres. Ha començat a les sis del matí.
A l'aturada s'hi ha afegit sense negociació prèvia i de manera unilateral Hezbollah al Líban; un fet que ha de suposar un respir de les hostilitats a la frontera entre el Líban i Israel.
Un cop establert el silenci de les armes, les dues parts han de pactar al mil·límetre el procediment d'intercanvi i les rutes que seguiran les comitives de cada part per l'entrega dels ostatges i els presoners. Segons fonts israelianes, encara hi ha serrells per tancar i detalls per concretar.
L'ajuda humanitària
L'acord Hamas-Israel estableix també l'entrada d'ajuda humanitària, a través dels passos fronterers d'Egipte i d'Israel, però els detalls sobre el volum d'ajuda subministrada i sobre els productes que entraran i els que no ho podran fer, encara no estan tancats del tot.
Tot plegat, o bona part del que no s'ha tancat, pot acabar negociant-se a última hora, i fins i tot retardar algunes de les operacions establertes.
- ARXIVAT A:
- PalestinaIsraelGuerra a Gaza