Quins passos seguir per acollir infants ucraïnesos: s'activa un protocol d'urgència

El govern ha establert un protocol especial per accelerar el procés d'acollida d'aquests menors, especialment exposats a patir violències o ser víctimes de tràfic
Redacció Actualitzat
TEMA:
Ucraïna

D'entre els milers d'ucraïnesos que han marxat del país fugint de la guerra --més de dos milions en menys de dues setmanes, segons l'ONU--, hi ha també menors que travessen la frontera sols: nens i nenes que en alguns casos han estat separats dels seus familiars o que han marxat d'orfenats assetjats pels bombardejos.

Són un col·lectiu especialment vulnerable i exposat a patir formes extremes de violència, tràfic de persones o abusos físics, psicològics i sexuals, com alerten l'ACNUR i l'Unicef.

Per acollir els infants i adolescents que arribin sols a Catalunya, el Departament de Drets Socials ha aprovat un protocol d'urgència, per reduir el procés i, en la mesura del possible, resoldre els casos en pocs dies.

Aquests són els passos a seguir:


Com comunico que vull acollir?

El primer pas, en cas de voler acollir un menor ucraïnès no acompanyat, és contactar amb la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA) per informar de l'interès per fer-ho. Es pot trucar al 116 111 o enviar un email a dgaia.dso@gencat.cat.


Quins requisits s'han de complir?

En segon lloc, caldrà omplir el formulari corresponent i facilitar la documentació per acreditar que es compleixen els requisits. Així, es demana l'informe mèdic de salut física i psíquica, certificat d'antecedents penals i el d'empadronament.

A més, s'ha de tenir almenys 25 anys i, com a mínim, catorze més que la persona acollida.


Què es té en compte per valorar la idoneïtat de la família d'acollida?

Un cop s'obre l'expedient, l'equip encarregat fa una primera valoració i un estudi provisional de la família d'emergència. Així, es contacta amb ells per visitar el domicili i entrevistar-los.

En aquesta fase, es tenen en compte aspectes com l'estabilitat emocional de la família, la capacitat educativa, l'entorn familiar, si tenen mitjans de vida suficients, la possibilitat de dedicació o si l'habitatge té les condicions adequades.

Amb tota aquesta informació, l'equip emet un informe. Si una família ja té el certificat d'idoneïtat, no cal una valoració específica.


Què passa amb l'escolarització dels menors?

Si l'informe és favorable, es delegarà la guarda provisional dels menors a la família i s'engegaran els tràmits per a la seva escolarització i perquè tinguin targeta sanitària.

Durant tot el temps d'acollida de l'infant o adolescent, l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció s'encarrega de fer-ne el seguiment.


Les famílies tenen dret a alguna prestació?

Sí. Es té dret, com en qualsevol règim d'acollida de menors, a una prestació econòmica. Són al voltant de 300 euros al mes per menor acollit, però pot variar si, per exemple, té alguna necessitat especial.

ARXIVAT A:
Menors Refugiats Ucraïna
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut