Quins són els actors clau davant la possible escalada de la guerra a tot el Pròxim Orient
Els experts apunten l'Iran i els Estats Units com a principals protagonistes, mentre que Qatar, Turquia, Egipte, Jordània o l'Aràbia Saudita podrien erigir-se com a mediadors
Els experts alerten del risc d'una extensió del conflicte a tot el Pròxim Orient. I el punt d'inflexió pot ser quan es desplegui l'anunciada ofensiva terrestre d'Israel a Gaza.
Així ho ha manifestat en una entrevista al 3/24 el professor de Relacions Internacionals de la Universitat Autònoma i investigador del Cidob, Eduard Soler Lecha, que ha repassat quins són els principals actors del conflicte:
L'Iran i altres aliats de Hamas
"Els iranians han avisat que si es traspassen línies, ells també les traspassaran", ha recordat Soler. En aquest sentit, l'expert ha posat sobre la taula que, "com més brutals siguin les accions d'un i altre bàndol, més fàcil és que els diferents actors internacionals percebin la necessitat d'actuar".
I és que l'Iran és un actor amb forces armades potents i capacitats militars significatives. "No només per la mida, sinó pels tentacles que s'expandeixen des del Iemen fins al Líban i des de la Mediterrània fins a la frontera del Pakistan". I això fa que tingui una capacitat de desestabilització d'un espai estratègic, ha posat de relleu Soler.
Al marge del govern de l'Iran, hi ha altres aliats de Hamas a la zona: les milícies xiïtes de l'Iraq, els houthis al Iemen, la milícia xiïta Hezbollah al Líban i el govern de Síria. "Alguns d'aquests, especialment els grups no estatals armats, estan començant a atacar els interessos nord-americans a la regió", ha apuntat l'expert.
Suport dels Estats Units a Israel
Tot i que geogràficament és lluny del Pròxim Orient, els Estats Units no és un actor que vegi el conflicte des de milers de quilòmetres, ja que té molts interessos i efectius al Pròxim Orient i a l'Orient Mitjà.
De fet, explica Soler, "és l'únic actor amb capacitat de fer algun tipus de pressió sobre el govern israelià".
Israel és l'únic actor amb armes nuclears a la regió i, per tant, parteix de la primacia militar. "Però sense el suport diplomàtic dels Estats Units al Consell de Seguretat de l'ONU, probablement Israel no podria ser el que és".
Així doncs, en els propers dies podem veure com els EUA fan crides a la desescalada, però "sempre des del suport estratègic i emocional cap a Israel".
Soler vaticina que, si arran de l'ofensiva d'Israel hi ha una contraofensiva i més morts israelianes, aleshores s'enfortirà encara més el suport dels EUA.
Les relacions entre els EUA i l'Iran, claus
Soler apunta que les relacions entre els Estats Units i l'Iran són crucials pel que fa a una hipotètica resolució del conflicte.
"Segurament no trobarem una solució sostenible i durable si els Estats Units no s'impliquen de valent i si l'Iran no es compromet a posar-hi de la seva part". De moment, però, en els últims anys, han mantingut posicions molt allunyades.
Qatar, Turquia, Egipte, Jordània i l'Aràbia Saudita, mediadors?
Hi ha altres actors amb capacitat de mediar en el conflicte. En aquest grup hi ha Qatar, que intenta abanderar la mediació en l'alliberament d'ostatges israelians.
Per la seva banda, Turquia també s'està intentant posicionar, de moment amb poc èxit, com a actor mediador.
Mentrestant, Jordània i Egipte tradicionalment han estat mediadors, però estan en una posició diferent. Per què? Perquè són tan a prop que tenen molt a perdre si el conflicte escala. No volen ser vistos com a col·laboradors del govern d'Israel en el que podria convertir-se en una "neteja ètnica de la població palestina", apunta Soler. De fet, a Jordània, la meitat de la població és palestina.
En relació a l'Aràbia Saudita, ara mateix està lluny de ser mediadora, ja que s'està mostrant "inusualment dura amb Israel", exposa l'expert. I és que el príncep hereu, Mohammed bin Salman, està veient en aquesta crisi una oportunitat de posicionar-se en el lideratge regional, i això passa per "abanderar la causa palestina".
- ARXIVAT A:
- IsraelGazaGuerra Hamas-Israel