Aliments que pugen de preu a partir de demà, quan es comença a revertir la rebaixa de l'IVA

El cistell de la compra s'encarirà amb la retirada progressiva de la mesura aprovada pel govern espanyol per fer front a la inflació
Redacció Actualitzat
TEMA:
Alimentació

Aquest dimarts s'acaba la supressió temporal de l'IVA de l'oli d'oliva i els aliments bàsics. A partir de l'1 d'octubre, doncs, omplir el cistell de la compra ens sortirà més car, perquè aquests productes de primera necessitat passaran a tributar el 2%, en comptes del 0%.

Aquests nous tipus s'aplicaran fins al 31 de desembre. I és que l'objectiu és que els productes abaratits vagin recuperant a poc a poc el seu tipus impositiu.

Quins aliments passaran a tributar un 2%?

  • Pa
  • Farina
  • Llet
  • Formatges
  • Ous
  • Fruita
  • Verdura, hortalisses i tubercles
  • Llegums
  • Cereals
  • Oli d'oliva


També serà més cara la pasta a partir d'aquest dimarts, ja que, seguint les recomanacions de la Comissió Europea per a la retirada gradual de les mesures anticrisi, el tipus per la pasta i altres tipus d'olis, com el de gira-sol, pujarà del 5 al 7,5%.

La cistella de la compra s'encarirà a l'octubre per la retirada de l'IVA rebaixat (Europa Press)

L'IVA rebaixat s'acaba al gener

Al juny, el govern espanyol va aprovar un reial decret per prorrogar l'IVA del 0% als aliments bàsics, una mesura vigent des del gener del 2023, per fer front a l'alça de preus a conseqüència dels conflictes a Ucraïna i el Pròxim Orient.

Però la retirada progressiva de la rebaixa finalitzarà el gener de 2025, quan els productes de primera necessitat --els que tenen un tipus superreduït-- encara pujaran més, perquè tornaran al 4%, mentre que la pasta i els olis de llavors recuperaran l'IVA del 10%.

L'oli d'oliva té des del juny IVA superreduït (David Zorrakino/Europa Press)

L'oli d'oliva, amb IVA superreduït

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, va anunciar al juny que l'oli d'oliva passava a formar part de la cistella d'aliments de primera necessitat, de manera que tindrà sempre un tipus superreduït.

Així, doncs, aquest tipus d'oli va passar a estar exempt d'IVA després d'una primera rebaixa del 10 al 5%. A partir del gener, per tant, no tornarà al 10% que se li aplicava abans, sinó que serà del 4%, com la resta de productes bàsics.

L'oli d'oliva és el producte de la cistella de la compra que més ha pujat el darrer any, concretament un 25% entre l'agost de l'any passat i el d'aquest any, i ha acumulat un increment del 170,5% des del gener del 2021.

ARXIVAT A:
Alimentació
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut