Quins són els castells més difícils? Quatre construccions que no s'han descarregat mai

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili han creat un model matemàtic per valorar la dificultat dels castells
Redacció Actualitzat
TEMA:
Castellers

Hi ha 4 castells que només s'han carregat. No s'han descarregat mai. En teoria, són els més difícils i són els més puntuats del concurs de castells d'aquest diumenge a Tarragona

Quins són aquests castells?


3 de 9 sense folre

El més valuós és el 3 de 9 sense folre, amb 4.250 punts per descarregar-lo. La puntuació es pot consultar a la web del Concurs de Castells.

És un castell amb tres castellers de base i nou pisos d'alçada. Habitualment es fa amb folre. Sense folre, només l'han carregat una vegada les dues colles vallenques.

 

Per què és tan difícil? Ens ho explica Llàtzer Magriñà Andreu, de la Colla Vella Xiquets de Valls: "Combina la màxima potència que es pot veure, que podria ser la del 4 de 9 sense folre, amb la dificultat tècnica més alta, que seria el 2 de 8."

Nerea Moreno López, de la Joves, hi està d'acord: "És un castell molt tècnic que s'ha d'assajar al mil·límetre perquè surti perfecte."

Tant en Llàtzer com la Nerea han carregat el 3 de 9 sense folre.

Els altres tres castells més valorats només els han carregat els Castellers de Vilafranca.


Pilar de 9 amb folre, manilles i puntals

Una persona per pis. Un folre amb 84 castellers, 36 a les manilles i 11 als puntals. És el segon castell més valorat,  amb 4.060 punts. 

 

2 de 9 sense manilles

Dos castellers de base, més de 60 persones al folre i nou pisos d'alçada. Els Verds l'han carregat 3 vegades. Habitualment es fa amb manilles. Per això és tan difícil. És el tercer castell més valorat, amb 3.865 punts.

 

9 de 9 amb folre

Nou castellers a la base. 130 castellers al folre i nou pisos d'alçada. L'única vegada que l'han carregat, els Verds ho van fer amb un enxaneta. També es pot fer amb tres.

És el quart castell més valorat, amb 3.670 punts.

 

Què hi diuen, els castellers?

L'avaluació dels castells l'han fet experts. Però... i si preguntem a les colles quin és el castell més difícil? 

Joan Torrents Masqué, dels Verds, ho té clar: "El 9 de 9 amb folre, perquè és un castell on cal molta gent vàlida en moltes posicions. És un castell inèdit que ens hem inventat des de zero."

Jaume Martí Mercadé, de la Colla Joves Xiquets Valls escull el 3 de 9 sense folre, que ell ha carregat. Sergi Via Trotonda, també dels Castellers de Vilafranca, escull el 2 de 9 amb folre. Paula Olivé Rosselló, de la Colla Vella Xiquets Valls, el 3 de 9 sense folre i la Marta Bayó, dels Castellers de Vilafranca, diu el pilar de 9 amb folres, manilles i puntals: "És el castell més fràgil."

No hi ha acord. Les opinions són subjectives.


I què hi diu un model matemàtic?

I si s'assignessin els punts d'acord amb un model matemàtic? Això és el que ha fet Roger Guimerà, físic i professor de recerca de l'ICREA URV. El seu model es basa només en l'estadística. Reconeix que hi ha castells que s'han intentat poquíssimes vegades i la incertesa és alta.

L'objectiu, explica, era intentar trobar una mirada objectiva sobre un tema que genera debat i passió.

Si apliquem l'algoritme, la puntuació del concurs canvia. El 3 de 9 sense folre continua sent el castell més valorat. Però el 2 de 9 sense manilles passaria de tercer a segon. I el pilar de 9, de segon a quart, superat pel 4 de 10 amb folre i manilles.

 

Per cert, el 9 de 9 amb folre no s'havia carregat quan es va fer l'estudi.

 

ARXIVAT A:
Castellers
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut