Racisme i violència: el tracte de Tunísia amb els subsaharians que volen arribar a Europa
- TEMA:
- Turquia
Tunísia s'ha convertit en un dels principals punts de sortida dels migrants subsaharians que volen arribar a Europa. Allà esperen el seu moment per travessar el mar en condicions deplorables. Una espera que no està lliure de conflictes amb la població local.
Els migrants suposen només un 0,2% dels 12 milions de persones que viuen al país, però fins i tot des del govern s'abona la teoria conspiranoica que els estrangers volen substituir la població autòctona i s'atia el discurs de l'odi contra ells. Un discurs que ha provocat que centenars de subsaharians acabin dormint als carrers de la ciutat.
Residents de Sfax els acusen de la mort d'un home local, apunyalat durant una baralla. I els han expulsat de casa a cop de matxets i pals. La policia els ha traslladat forçosament en autocars a una platja enmig del desert, sense menjar ni aigua -han de beure's la del mar- i amb molta desesperació.
Molts tunisians defensen formar part d'una Àfrica 'blanca i civilitzada' que res té a veure, diuen, amb 'la barbàrie negra' que veuen en ells. Però, a més, el president Kaïs Saïed ho legitima amb la teoria conspirativa del reemplaçament -pròpia de l'extrema dreta- en què adverteix d'un canvi demogràfic.
La pressió d'organitzacions humanitàries han obligat el president Saïed a comprometre's a seguir una situació que fa només unes hores negava que existís.
- ARXIVAT A:
- Turquia