Radiografia del sistema sanitari català: falta de metges i condicions precàries
- TEMA:
- Salut
En els pròxims deu anys, a Catalunya es jubilaran més d'una quarta part dels metges, però els facultatius joves sovint prefereixen marxar, a causa de la precarietat laboral.
Són algunes de les dades proporcionades pel Col·legi de Metges i que situen el sistema sanitari català al límit. Hi ha coincidència que té un gran nivell, però que ara mateix està totalment i excessivament tensionat. El Departament de Salut ha organitzat una gran cimera, celebrada aquest dimecres, per trobar solucions als grans reptes que se li presenten el sistema sanitari actual. Per primer cop ha reunit a tothom: administració, organitzacions sanitàries, col·legis professionals, universitats, sindicats i usuaris.
Un dels reptes és l'envelliment de la població, que cada cop necessita més atenció sanitària i de més complexitat. Actualment, el 61% de les decisions que han de prendre els professionals són considerades per ells mateixos com a complexes o molt complexes. Fa quinze anys eren el 31%.
Un altre repte és la falta de metges. Si bé els pròxims anys hi haurà moltes jubilacions de metges, els joves es troben amb unes condicions que no els atreuen especialment: gairebé la meitat dels facultatius menors de 45 anys treballen amb contracte temporal.
En atenció primària, Catalunya està per sota de la mitjana europea: 7,2 metges per cada 10.000 habitants, en comptes dels 9,7 a la Unió Europea. Segons el sindicat Metges de Catalunya, des del 2010 s'han perdut 850 metges de família.
Els professionals reivindiquen que si s'ha mantingut la qualitat ha estat, principalment, per la seva implicació, però diuen que ja no poden més.
Quatre reptes immediats
A la cimera, en la que han participat una seixantena de representants dels diversos sectors, s'han identificat els quatre reptes que s'han d'afrontar en primer lloc. Un és el desequilibri territorial, perquè falten especialistes en hospitals comarcals i costa molt que els metges vulguin treballar fora de l'àrea metropolitana de Barcelona. Una altra és la coordinació universitària perquè l'ensenyament estigui d'acord amb les necessitats reals.
També s'ha posat com a prioritat afrontar la falta d'infermeres i la necessitat de reconèixer les seves especialitats. I finalment s'ha destacat la falta de metges d'atenció primària. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha insistit que cal fer més atractiva la feina dels metges de família:
"Fer més atractiva l'atenció primària involucra no només les condicions laborals actuals dels metges i de les infermeres i tot l'àmbit d'atenció primària, que ja està establert en l'estratègia nacional, sinó que també implica des de la formació, des del grau i com formem especialistes."
Ara es crearan grups de treball que estudiaran com fer efectives aquestes resolucions.
- ARXIVAT A:
- Salut