Radiografia dels autònoms: es jubilen 14 mesos més tard i cobren 635 euros menys de pensió
Segons les últimes dades de la Seguretat Social, els treballadors assalariats es jubilen amb 65 anys i 1 mes de mitjana, mentre que els autònoms ho fan amb 66 anys i 3 mesos
La Montserrat Rodríguez és una de les treballadores autònomes que s'ha jubilat més tard del que li tocava. Bastant més tard. Acaba de posar punt final a la seva vida laboral amb 70 anys. Ho hauria pogut fer als 65 després d'haver estat treballant més de 40 anys, 34 dels quals en una parada de fruits secs al mercat municipal de Palamós.
La Montserrat, però, va decidir allargar, perquè "considerava que amb 70 anys la pagueta seria més bona":
"200 euros més. Aquests 5 anys m'han suposat 200 euros mensuals més. És miserable la pensió que cobrem els autònoms. És molt trist."
Allargar el temps de feina perquè els quedi una pensió millor és un dels motius pels quals alguns treballadors autònoms decideixen no jubilar-se als 65 tot i tenir els anys cotitzats. Però cada cas és un món. Cal tenir en compte que a Catalunya hi ha uns 570.000 autònoms, treballadors que tenen el seu propi negoci.
Les dades
A Catalunya i al conjunt de l'Estat, els treballadors autònoms es jubilen catorze mesos més tard que els assalariats i --aquí-- cobren una pensió mitjana 635 euros més baixa que els que han treballat en una empresa, segons les últimes dades facilitades per la Seguretat Social.
Això vol dir que els assalariats deixen la feina quan tenen 65 anys i 1 mes, mentre que els que tenen el seu propi negoci ho fan als 66 anys i 3 mesos. Pel que fa als diners, la diferència entre la pensió dels autònoms i la dels assalariats supera els 600 euros. La pensió mitjana dels assalariats és de 1.649 euros, mentre que la dels treballadors per compte propi és de 1.014 euros.
Volen, però no poden jubilar-se
A banda dels que decideixen allargar la vida laboral per millorar la pensió que els quedarà, també hi ha un gruix important de treballadors per compte propi que senzillament no poden plegar perquè els falten anys de cotització.
Són treballadors que es van donar d'alta com a autònoms més tard o que no han cotitzat de forma regular i, per tant, encara no compleixen els requisits per poder-se jubilar, com explica des de la Pimec --la patronal de la petita i mitjana empresa-- la representant del col·lectiu d'autònoms, Elisabet Bach.
Això és el que li ha passat a Luis Miguel Reyes. Porta una empresa d'esdeveniments esportius de motor. Té 66 anys i moltes ganes de jubilar-se, però no ho pot fer perquè encara no té els 38 anys cotitzats que es necessiten i s'haurà d'esperar vuit mesos més.
Dificultats per traspassar el negoci
Entre els autònoms que també voldrien jubilar-se als 65 però no poden hi ha els que no troben la manera de desprendre's del seu negoci. La presidenta de Pimec Autònoms, Elisabet Bach, explica que hi ha molts treballadors per compte propi que voldrien donar continuïtat a la seva petita empresa o negoci, que moltes vegades van aixecar partint de zero.
Aquí, però, es poden trobar amb dos tipus de traves: que no tinguin relleu generacional perquè els fills no volen continuar amb la seva feina, o que els sigui molt difícil traspassar el negoci. Si acaben llençant la tovallola i opten per liquidar-lo, sovint tampoc ho tenen fàcil:
"Tenen problemes per liquidar l'estoc de productes o la maquinària. I ja no diguem si es tracta d'un negoci que arrossega deutes, perquè això vol dir continuar pagant aquests deutes."
"Ho trobaria a faltar"
A banda, encara hi ha una altra causa que fa que els autònoms es jubilin més tard que la resta de treballadors assalariats: n'hi ha que tot i poder-se jubilar als 65 no volen plegar perquè els agrada la seva feina.
Des de Pimec Autònoms subratllen que això passa molt més del que ens pensem. De fet, Elisabet Bach explica que aquesta és "la primera causa" per la qual els treballadors per compte propi decideixen continuar treballant.
Aquest és el cas de Josep Montsant. Té gairebé 68 anys i encara porta el seu restaurant a Riells del Montseny. Explica que encara se sent amb forces per fer-ho:
"I si em jubilés igualment hi aniria, m'entens? Més que fer el que t'agradi, estima el que fas. I jo ho estimo i ho trobaria a faltar. És la meva felicitat."
Per què cobren menys de pensió?
Com dèiem, la diferència entre la pensió dels autònoms i la dels assalariats supera els 600 euros. La pensió mitjana dels treballadors per compte propi a Catalunya és de 1.014 euros, mentre que la dels assalariats és de 1.649.
Això és conseqüència del fet que, per regla general, cotitzen menys a la Seguretat Social al llarg de la seva vida laboral. Des de la Pimec expliquen que "no cotitzen més perquè no poden pagar una cotització més gran". Afegeixen que moltes vegades el negoci és una caixa única de la qual han de sortir els diners per pagar el negoci, la part fiscal i la seva pròpia nòmina:
"I el negoci no dona per a tantes coses!... Si en un moment es necessiten més diners per a algun d'aquests àmbits, es redueixen els altres."
La pitjor part se l'emporten les dones
Segons les dades facilitades per la Seguretat Social, aquest juliol passat les dones autònomes espanyoles s'han jubilat vuit mesos més tard que els homes autònoms i els ha quedat una pensió mensual 150 euros més baixa, no arriba ni als mil euros, es queda en 921. I comparat amb les dones que han treballat per a una empresa, la diferència de pensió és de 500 euros mensuals.
Des de la Pimec expliquen que en això hi té a veure el fet que són les dones les que majoritàriament deixen de treballar, i per tant de cotitzar, amb l'arribada d'una criatura a la família. També són elles les que generalment es fan càrrec de la cura de fills i gent gran.
Per acabar-ho d'adobar, també són les dones les que acostumen a treballar en sectors on els sous no són gaire alts. Tot aquest còctel es tradueix en una cotització més baixa i --per tant-- en una pensió també més baixa.
Canvis per intentar revertir la situació
Des de l'1 de gener de l'any passat s'aplica un nou model de cotització dels autònoms en funció dels ingressos previstos, que pretén afavorir que paguin més a la Seguretat Social per després tenir una pensió més alta.
A més a més, l'última reforma de les pensions acordada entre el govern espanyol i els agents socials millora les condicions de la jubilació activa, per fer compatible treballar i cobrar una pensió.