Persones caminant per un pas de peatons
El CEO publica la primera onada de l'enquesta longitudinal (iStock)

Radiografia dels catalans, en 10 gràfics: de la satisfacció vital al nombre ideal de fills

El Centre d'Estudis d'Opinió publica la primera onada de l'enquesta longitudinal que ha engegat i que repetirà cada any a les mateixes persones per monitoritzar els canvis de creences de la ciutadania

Paula Florit GomilaActualitzat

Tres de cada 10 catalans creu que el percentatge de persones estrangeres que viuen a Catalunya és superior al real, segons revela la primera onada de l'enquesta longitudinal que ha engegat el Centre d'estudis d'Opinió (CEO). Malgrat que la població estrangera representa el 17,24% de la total, segons el cens de l'Idescat, la percepció mitjana és del doble, d'un 34%.

I hi ha un 16% de persones que creu que més de la meitat dels residents a Catalunya han nascut fora de l'Estat.

L'enquesta longitudinal del CEO té l'objectiu de monitoritzar el canvi d'actituds, creences i opinions de la ciutadania en els pròxims anys. Es tracta d'una enquesta que es farà cada any a les mateixes persones --6.813--, amb les mateixes preguntes i durant un període llarg de temps. Inclou altres aspectes com aquests:


Quants fills o filles és ideal tenir?

Prop de la meitat dels enquestats creu que tenir 2 fills o filles és l'ideal. Així ho respon el 49%, mentre que un 22% pensa que són 3 i només un 8%, 4 o més.

Pel que fa a l'edat que es considera ideal per ser mare, de mitjana, són els 28,3 anys. Actualment, l'edat mitjana són 32,6 anys. 

Per ser pare, l'edat ideal, de mitjana, són els 29,5. De fet, hi ha diferències destacables en aquest sentit. El 29% creu que, en el cas de les mares, l'edat ideal és entre els 25 i el 27; però en aquesta mateixa franja, en el cas dels pares, només un 15% creu que és ideal.
 

Quin efecte tenen les xarxes?

Instagram és la xarxa més popular a Catalunya. El 57% de les persones enquestades assegura que la fa servir. La segona, Facebook, amb un 38%; seguida de Tiktok --un 21%-- i X --un 20%--.

Sobre les conseqüències de les xarxes a la societat, un 27% dels enquestats pel CEO creu que són negatives o molt negatives, mentre que un 28% creu que positives. Quatre de cada deu, pensa que ni una cosa, ni l'altra.

Amb tot, el 46% dels catalans diu que s'informa a través de les xarxes socials, malgrat que la televisió és encara el mitjà preferit per estar al dia de l'actualitat. Un 60% la fa servir per informar-se.
 

Feminisme, massa curt o massa lluny?

Tres de cada 10 persones enquestades creuen que el moviment feminista ha anat massa lluny. I són els homes més joves els que hi estan, en percentatge, més d'acord. 

El 46% dels homes de 16 a 24 anys hi està d'acord o molt d'acord. En canvi, dins aquesta mateixa franja d'edat, segons l'enquesta, ho pensen el 23% de les dones. 

També són els homes de 16 a 24 anys els que més pensen que  la crítica als acudits masclistes és exagerada. Ho creu el 47%, segons el CEO, davant el 19% de dones de la mateixa edat. 

A més, el 59% dels homes joves pensa que algunes dones posen denúncies falses per obtenir beneficis econòmics o fer mal a la parella. Pensa el mateix el 31% de les dones d'entre 16 i 24 anys.
 

La por de tornar a casa soles de nit

Això, quan el 33% de dones assegura que se sent poc o gens segura tornant sola a casa de nit. I això són 12 punts més que els homes. 

El percentatge s'enfila fins al 66% en el cas de les dones de 15 a 24 anys, prop del doble que els homes de la mateixa edat. 


Preocupació per la crisi climàtica

L'enquesta del CEO revela que la preocupació per la crisi climàtica és majoritària entre la ciutadania. El 48% creu que, si no es fa res, tindrà conseqüències molt greus, i un 32%, pensa que seran greus.

Només el 8% considera que no passarà res o gairebé res, un punt per sota dels que pronostiquen que desapareixerà la humanitat.

Els enquestats són una mica més optimistes quan se'ls pregunta si creuen que som a temps de frenar el canvi climàtic. Creu que sí, o probablement sí, el 63%. Per contra, un 37% creu que probablement, o segur, que ja es fa tard.
 

Massa desigualtats entre rics i pobres

Vuit de cada deu catalans creu que les desigualtats de renda i riquesa entre pobres i rics són massa grans a Catalunya. Només un 13% pensa que aquestes són les adequades i hi ha un 1% que diu que no n'hi ha prou.

 

Els catalans creuen en Déu?

El 26% dels catalans, segons el CEO, que no creu en Déu; davant d'un 19% que està convençut que existeix

Entre una opció i altra, hi ha qui diu que és agnòstic, un 17%, i qui creu que algun poder superior existeix, però no l'identifica amb Déu. També un 17% respon que aquesta és l'afirmació amb què s'identifica més.


Quins valors s'han de transmetre als fills?

Dels quatre valors que les famílies poden transmetre als seus fills, quin és el més important? Ha estat una altra de les preguntes incloses en l'enquesta. 

La resposta més mencionada, l'esforç i la independència de criteri. La imaginació i creativitat recull un 14% de mencions, i l'obediència, un 5%.


Estem satisfets amb la vida?

Els catalans estan més satisfets amb la seva vida com més grans són. De mitjana, entre el 0 i el 10, el grau de satisfacció se situa en el 6,8. La xifra puja fins al 7,1 entre les persones de més de 64 anys, que tenen de mitjana 0,6 punts més alta que les de 16 a 34 anys.

Ampliant la lupa, el que genera més satisfacció als catalans i catalanes és la situació familiar, amb un 7,7 de mitjana. Les relacions socials, un 7,1, i l'estat de salut, un 7.

 

 

Anar al contingut