Madrid

Rajoy defensa al Congrés l'acord entre la UE i Turquia i l'oposició l'acusa de deslleial

El president del govern en funcions se sotmet al control parlamentari formalment a petició pròpia, però després de setmanes de requeriments de l'oposició i de la intenció d'aquesta de portar-ho al TC

RedaccióActualitzat

El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, compareix aquest dimecres al Congrés per primer cop des que va començar l'actual legislatura. Formalment ho fa a petició pròpia, però forçat per tota l'oposició, per informar de la reunió del Consell Europeu en què es va acordar amb Turquia la devolució dels refugiats que des d'allà passin a territori europeu, que ja és una realitat des de fa dos dies i que ja ha motivat una parada en els procediments perquè no acaben de funcionar bé.

Acord entre la UE i Turquia per al retorn dels refugiats

El president del govern en funcions ha assegurat que, pel que fa a la crisi dels refugiats i l'acord a què s'ha arribat amb Turquia per solucionar-la, el seu govern sempre ha defensat que la solució respectés la legislació internacional i la carta de drets fonamentals de la UE. Mariano Rajoy ha assegurat que la seva actuació com a president en funcions en aquest assumpte s'ha cenyit al mandat fixat pel Congrés.

Segons Rajoy, la seva preocupació era que es respectés el dret de no devolució, que es prohibissin les devolucions massives i que s'examinessin individualment les peticions d'asil. Rajoy ha afirmat que en la cimera europea del 17 i 18 de març va defensar aquesta posició i que va aconseguir que al text de l'acord amb Turquia s'hi afegissin aportacions seves.

 

L'oposició acusa Rajoy de deslleialtat al Congrés

En la resposta a Rajoy, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha començat reclamant que el govern no continuï negant-se al control parlamentari, i ha acusat Rajoy d'haver acceptat la proposta de Turquia de fer deportacions massives, i que només va rectificar quan les ONGs i l'oposició es van queixar:

"S'ha de recordar que en la roda de premsa posterior a la reunió amb Turquia vostè va donar per bona la solució de les deportacions col·lectives, i que es barregés la solució al problema dels refugiats amb els visats pels ciutadans turcs i el procés d'ingrés de Turquia a la UE."

Sánchez ha afirmat que els compromisos d'acollida de refugiats contrets pel govern s'han quedat pràcticament en no res, perquè dels més de 9.000 refugiats que havien de venir només n'han acabat venint 18, i ha acusat Rajoy de no ser lleial amb el mandat del Congrés que reclamava una actitud activa:

"No n'hi ha prou de demanar quotes i esperar que els refugiats pensin en Espanya. Només pensen en Alemanya i els països nòrdics, cal anar a buscar-los."

Per la seva banda, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha afirmat que l'acord amb Turquia és "una vergonya" perquè segueix vulnerant la legislació internacional:

"El Congrés va exigir l'estudi cas per cas de cada persona refugiada, com s'estudiarà cada cas en dos o tres dies, com diu l'acord, amb prou garanties? Com es pot complir amb el dret a advocat, a intèrpret i a l'accés a agències de drets humans, i que no siguin els agents migratoris els que prenguin la decisió unilateralment?"

Segons Iglesias, Turquia no és un país segur, i la declaració del Congrés demanava que modifiqués la seva legislació perquè donés prou garanties, i no s'ha fet. El líder de Podem ha assegurat que a canvi de 3.000 milions d'euros la Unió Europea vol convertir Erodogan en un sentinella per controlar els refugiats.

 

Acord entre la UE i el Regne Unit

Abans de parlar de Turquia i dels refugiats, Rajoy ha explicat primer l'acord entre la Unió Europea i el Regne Unit per garantir el suport de David Cameron i el seu govern al vot afirmatiu al referèndum de permanència a la UE. Segons Rajoy, l'acord és raonable i s'ha aconseguit que els aspectes més polèmics, els relacionats amb els beneficis socials i la lliure circulació, s'hagin acordat amb plenes garanties.

El president en funcions ha assegurat que, en cas que el resultat del referèndum sigui positiu i el Regne Unit es quedi a la Unió Europea, les mesures aprovades no afectaran gaires espanyols:

"Segons dades dels consolats, només 4.620 treballadors espanyols al Regne Unit haurien demanat una prestació fins al 2015 i no es veuran afectats per aquest acord. El nombre de treballadors espanyols afectats seria reduït, serien només els nous, i només afectarà les prestacions assistencials, les no contributives."

Resistència generalitzada del PP al control parlamentari

La presència de Rajoy al ple arriba en plena polèmica pel fet que l'oposició vol que se sotmeti al control de la cambra, i ell s'hi ha negat repetides vegades pel fet d'estar en funcions. Tampoc els ministres accepten donar comptes de la seva gestió davant del Congrés. És per això que el ple del Congrés molt possiblement aprovarà denunciar aquesta situació davant del Tribunal Constitucional.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut