El Senat dona via lliure al govern espanyol per aplicar l'article 155 a Catalunya
L'expresident Montilla no ha participat en la votació del 155 al Senat
El Senat dona via lliure al govern espanyol per anul·lar l'autonomia de Catalunya i retenir les seves institucions. El ple del Senat ha aprovat l'aplicació de tot un seguit de mesures previstes en l'article 155 de la Constitució tramitades aquest divendres en comissió en un debat de cinc hores.
Entre aquestes mesures hi ha la destitució del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de tots els membres del seu govern, així com limitar les funcions del Parlament i assumir el comandament dels Mossos.
Ha passat tres quarts d'hora després que el Parlament de Catalunya hagi declarat la independència i hagi instat el govern a iniciar el procés constituent.
El resultat de la votació ha estat: 214 vots a favor (del PP, PSOE, Cs, Fòrum i Coalició Canària), 47 en contra (dels grups de Podem, ERC, PDeCAT, PNB, EH Bildu, Compromís i Nova Canàries) i una abstenció.
El BOE ha publicat poc després de les sis de la tarda l'aprovació de les mesures proposades.
L'expresident Montilla no hi ha participat.
Expresident Montilla @socialistes_cat veu votació 155 per tv. No ha participat en votació @324cat Tamic.twitter.com/RZv1oiHSyq
Carles (@krlescastellnou) 27 d'octubre de 2017
Tampoc ho ha fet l'expresident balear Francesc Antich.
Quan el Consell de Ministres hagi ratificat el document i es publiqui al BOE, el govern espanyol ja podrà tirar endavant la seva voluntat sobre les institucions catalanes, a priori de forma gradual, en virtut de la ponència del PSOE incorporada aquest dijous en comissió.
Retirada a última hora de l'esmena sobre les eleccions
El grup socialista ha retirat l'esmena que paralitzaria el 155 si Puigdemont convoca eleccions, un cop els ha arribat la proposta de resolució que havia presentat el grup de Junts pel Sí per aprovar la declaració d'independència. El portaveu socialista, Ander Gil, ha dit que ho han decidit després de constatar "el cop de porta" del govern català a la seva "proposta sincera de diàleg".
D'altra banda, PP i PSOE han pactat finalment deixar fora del 155 la menció als mitjans públics.
El ple ha començat a les deu del matí. Mariano Rajoy ha obert la sessió i ha presentat les mesures contra la Generalitat que va acordar la comissió. Ha dit que són mesures necessàries i que no "hi ha alternativa". Ha demanat el cessament del president, vicepresident i consellers del govern català, i ha reclamat tenir ell la facultat de dissoldre el Parlament.
El ple arribava després d'una llarga sessió en comissió en què Partit Popular i PSOE van acordar, a petició dels socialistes, l'aplicació "gradual i proporcional" del 155. Després de la intervenció de Rajoy, els grups han disposat de 40 minuts per defensar les seves postures, el bloc favorable i desfavorable a l'aplicació del 155 i el bloc que es mostra contrari.
Cleries (PDeCAT) : "Més enllà de l'autonomia, suspèn la democràcia"
Hi ha hagut dures intervencions dels senadors del PDeCAT, ERC i Podem en el ple. El portaveu del PDeCAT, Josep Lluís Cleries, ha assegurat que "no reconeixeran" l'autoritat designada per substituir el govern de la Generalitat:
"El que volen fer va més enllà de suspendre l'autonomia, suspèn la democràcia".
El portaveu del PDeCAT ha recordat l'empresonament dels líders d'ANC i Òmnium i ha lamentat que "ningú del govern espanyol" hagi demanat perdó pels ferits de l'1-O. Josep Lluís Cleries ha criticat la decisió de la mesa del Senat de no admetre els seus vots particulars al debat. Tampoc s'han acceptat els vots particulars del portaveu de Podem, Ramon Espinar, i del senador d'EH Bildu, Jon Iñarritu, als quals el president Pío García-Escudero ha negat la paraula.
Picornell (ERC): "Marxem. Així que adeu i moltes gràcies. Visca la República Catalana!"
El senador d'ERC Bernat Picornell ha començat el seu discurs demanant la llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i lamentant que en una cambra territorial com el Senat no es pugui parlar en català. Picornell ha dit que l'independentisme va començar a arrencar amb força en la consulta que es va fer a Arenys de Munt, al Maresme, que després va tenir la continuïtat en altres municipis.
El representant republicà ha indicat que gran part de Catalunya ja no se sent còmoda a l'estat espanyol:
"L'Espanya que hi ha ara és una Espanya blava que nosaltres ja no volem. El nostre projecte no entén ni entendrà mai de fronteres. Al contrari. És un projecte il·lusionador, un projecte inclusiu de república que pretén viure en pau i amb bones relacions cordials, faltaria més, amb la resta dels pobles del món".
I ha acabat el discurs d'aquesta manera:
"Vostès avui guanyaran una votació però els asseguro que ens perden definitivament a tots nosaltres. Marxem. Així que adeu i moltes gràcies. Visca la República Catalana!"
El portaveu de Podem al Senat, Ramón Espinar, ha qualificat de "cacicada" la decisió de la mesa de no admetre aquests vots particulars:
"És un episodi sense precedents en aquesta cambra, de profund autoritarisme del PP. La mesa ha decidit no qualificar els vots particulars dels grups que no donaríem suport al 155 i eliminar el torn de defensa d'aquests vots particulars".
Un llibre per a Rajoy
Per part d'ERC, la portaveu Mirella Cortés ha assegurat que no faran "ni un pas enrere". S'ha compromès amb la República Catalana i ha criticat que "es criminalitzi els catalans que pensen diferent". Cortés ha regalat a Rajoy el llibre de Salvador Giner "Cataluña para españoles" i ha rebut a canvi del president una còpia de la Constitució. Tots dos han somrigut i han fet una encaixada de mans enmig dels aplaudiments dels senadors.
El senador de Podem, Óscar Guardingo, ha qualificat de "barbaritat" les mesures del 155 i ha dit que el PP vol "liquidar l'autogovern".
El senador d'EH Bildu Jon Iñarritu ha comparat el govern de Mariano Rajoy amb la dictadura de Slobodan Milosevic a Iugoslàvia per la "brutalitat, la repressió i l'amenaça" a Catalunya. Iñarritu ha subratllat que el que passa a Catalunya és "un conflicte polític", que es resol per la via del diàleg i no amb la "brutalitat".
Obligació de "rescatar" Catalunya
La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va defensar les mesures que comporta el 155 i va dir que el govern de Rajoy té l'obligació de "rescatar" Catalunya.
En un discurs dur, Sáenz de Santamaría va tornar a acusar Puigdemont de no tenir voluntat de diàleg real perquè no va participar a la Conferència de Presidents ni tampoc ha anat al Congrés ni al Senat quan se l'ha convidat. A més, ha acusat el govern català de fer un "exercici d'enorme irresponsabilitat política", ja que, ha assegurat, van perdre el plebiscit del 27S:
"Puigdemont es va convertir en president perquè era l'opció més còmoda per als radicals, i llavors es va tornar a posar el referèndum en contra de tot, contra les lleis, contra la majoria dels catalans, contra corrent i contra rellotge. I ja no es va poder parlar de res més".
- ARXIVAT A:
- Article 155Procés català