Rajoy, investit president amb els vots del PP, Ciutadans i Coalició Canària i l'abstenció del PSOE
El resultat final de la votació ha estat 170 a favor, 111 en contra i 68 abstencions
Espanya ja té nou president del govern. El candidat del PP, Mariano Rajoy, ha estat investit després que s'hagin complert les previsions. L'han votat el seu partit, Ciutadans i Coalició Canària. El PSOE, no en bloc, ha facilitat l'elecció amb la seva abstenció.
El resultat final de la votació ha estat 170 a favor, 111 en contra i 68 abstencions.
D'aquesta manera, Espanya tanca 314 dies de govern en funcions. Gairebé deu mesos en una situació singular, amb dues eleccions, i que ha acabat en una investidura en ple cap de setmana de pont de Tots Sants.
Rajoy ja ha explicat que anunciarà el seu govern dijous i juraran el càrrec divendres.
L'abstenció i el "no" del PSOE
La votació de la investidura ha evidenciat la divisió del PSOE. 15 diputats han votat "no", trencant la disciplina de vot, entre ells tots els diputats del PSC i els dos socialistes de les Illes.
El diputat de Nova Canàries, que es va presentar sota el paraigua del PSOE, també ha votat que no.
Dos diputats socialistes han votat "no per imperatiu", sense trencar la disciplina, però fent sentir el seu malestar.
Durant el debat s'ha vist la fractura en el moment que ha acabat Antonio Hernando el seu discurs. La diputada Margarita Robles, l'exjutge fitxada per Sánchez, no ha aplaudit, no s'ha aixecat i amb la cara mirant al sostre pagava el mal moment que han viscut alguns socialistes avui.
Entre els altres vots contraris a la investidura de Mariano Rajoy hi destaquen els 67 d'Units Podem, en els quals hi ha els 12 diputats d'En Comú Podem. També s'hi han mostrat contraris els 9 parlamentaris d'Esquerra Republicana de Catalunya, els 8 del PDECat, els 5 del PNB, els 4 de la coalició A la Valenciana i els 3 d'EHBildu.
Un debat tens
El debat ha estat més tens del que s'esperava. Les intervencions estaven limitades a 10 minuts per a Rajoy i cinc per als diferents membres de l'oposició.
La intervenció de Gabriel Rufián, molt dura contra el PSOE, ha encès els ànims entre els diputats socialistes. El diputat d'Esquerra, els ha acusat de traïdors i ha enfilat una sèrie de durs retrets que han irritat els diputats socialistes. Molts d'ells, indignats, evitaven mirar-lo durant la seva intervenció, amb referències als GAL, a Felipe González i a Susana Díaz, a qui ha qualificat de cacic.
La indignació s'ha fet evident quan el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha demanat un torn de rèplica que no estava previst. Això ha provocat una picabaralla, a la qual s'ha sumat Podem:
En el seu discurs, Rajoy ha avisat que governarà amb el seu programa i que no està disposat a enderrocar el que ha construït, tot i que també es mostra obert a fer cessions. Al mateix temps, Rajoy ha pressionat el PSOE i Ciutadans perquè li votin els pressupostos i el deixin governar.