Els presoners del CECOT seuen a terra (Reuters)

Rapats i amb el cos corbat: les imatges del trasllat de "maras" a la megapresó del Salvador

El president del país, Nayib Bukele, treu pit a través de les xarxes socials amb un vídeo dels primers trasllats a la presó construïda entre crítiques d'entitats defensores dels drets humans
Redacció Actualitzat
TEMA:
Drets humans

Descalços, amb un pantaló curt blanc, sense samarreta, rapats, amb les mans al clatell i el cos corbat. Així és com 2.000 presoners han estat traslladats aquest divendres a la megapresó del Salvador, el Centro de Confinamiento del Terrorismo (CECOT), que es va inaugurar a principis de febrer, com l'última aposta del govern en la guerra contra les "maras".

Ha estat de matinada i en un sol operatiu. Els presoners, traslladats des de la presó La Esperanza, coneguda com Mariona, estaven custodiats tota l'estona per policies i, en alguns moments, emmanillats de mans i peus.

La majoria dels presoners pertanyen a la "mara" Salvatrucha i al "Barrio 18" (REUTERS)

El president del país, Nayib Bukele, que es vanta d'haver construït la presó més gran d'Amèrica, amb 23 hectàrees de construcció i capacitat per a 40.000 presoners, ha difós les imatges del trasllat dels suposats membres de bandes armades i ha assegurat que hi viuran durant dècades: "Sense poder fer més mal a la població".


Durant el trajecte, diversos helicòpters militars sobrevolaven el camí.

Els autobusos amb els presoners, escoltats per la policia (REUTERS)

En un altre tuit, Nayib Bukele s'ha reafirmat en la idea que, un cop empresonats en el CECOT, "els terroristes", com els descriu, "no fan por":

"Els criminals no causen cap temor, un cop són espoliats de la protecció de l'Estat i dels polítics corruptes i organismes internacionals que els financen i els defensen."


El ministre de Justícia i Seguretat Pública del Salvador, Gustavo Villatoro, ha assegurat que han donat "un altre pas contundent":

"Cèl·lula a cèl·lula estem eliminant aquest càncer de la societat. No tornaran a sortir caminant del CECOT. Pagaran pel que són... terroristes covards."


Una presó qüestionada

La megapresó es va construir entre crítiques de l'oposició, que assenyalava falta de transparència, i de les organitzacions defensores dels drets humans, com Amnistia Internacional, que va expressar la seva "preocupació" per l'escala d'abusos que se'n podria derivar.

Un altre dels elements més controvertits del centre és que els presos tindran l'obligació de treballar a les tres fàbriques que hi ha a l'interior. El Salvador, doncs, es converteix en un dels pocs països que ha reinstaurat els treballs forçats.

ARXIVAT A:
Drets humans
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut