Rodrigo Rato durant la seva intervenció aquest divendres en el judici per frau fiscal (3Cat)

Rato acusa Montoro i altres exministres del PP d'orquestrar una campanya per dur-lo a judici

A l'exministre d'Economia del govern de José María Aznar, el jutgen per delicte fiscal, blanqueig de capitals i enriquiment il·legal

RedaccióActualitzat

Després de cinc mesos de sessions, aquest divendres ha quedat vist per a sentència a l'Audiència Provincial de Madrid el judici contra l'exministre d'Economia Rodrigo Rato, a qui s'acusa d'haver-se enriquit de manera il·legal.

La Fiscalia Anticorrupció l'acusa de cometre diversos delictes fiscals, blanqueig i corrupció entre particulars per defraudar 8 milions i mig d'euros entre el 1999, quan Rato era ministre i vicepresident del govern de José María Aznar, i el 2012, quan encara era president de Bankia. Per aquests delictes, el ministeri públic demana una pena de 63 anys de presó i prop de 50 milions d'euros de multa.

En l'últim torn de paraula, Rodrigo Rato ha assenyalat antics companys del PP com els responsables d'haver construït una causa contra ell que l'ha portat finalment a judici. Acusa directament Cristóbal Montoro, Luis de Guindos i Rafael Catalá. Tots tres formaven part del govern de Mariano Rajoy l'any 2015, quan Rato va ser detingut. 

"Castell de cartes fabricat", diu Rato

A la seva declaració, Rodrigo Rato ha dit que Montoro, De Guindos i Catalá van orquestrar una campanya mediàtica en contra seu que els va permetre lluir la regularització fiscal engegada pel govern de Mariano Rajoy.

Per l'acusat, els arguments de la Fiscalia són "improcedents" i diu que en el judici s'ha demostrat que tot plegat és "un castell de cartes fabricat" per la Fiscalia, l'advocat de l'Estat i l'Oficina d'Investigació del Frau, que depèn de l'Agència Tributària. 

Rato ha llegit diverses comunicacions entre Cristóbal Montoro i el seu cap de gabinet, Felipe Martínez Rico, que, segons ell, demostren la voluntat d'implicar-lo en una investigació de frau fiscal. També s'ha referit a unes declaracions del llavors ministre de Justícia, Rafael Catalá, a una agència de notícies en les quals va anunciar que Rodrigo Rato s'havia acollit a l'amnistia fiscal. Segons Rodrigo Rato, aquesta era una informació secreta que Catalá només podia saber si l'hi havia filtrat el Ministeri d'Hisenda.

El cas ha quedat vist per a sentència. En cas que el tribunal el consideri culpable, Rato, que va dirigir el Fons Monetari Internacional, podria tornar a la presó, on ja va ingressar el 2018, arran de la condemna pel cas de les targetes "black" de Caja Madrid. Dels 4 anys i mig de reclusió que dictava la sentència, només en va complir dos entre reixes.

 

ARXIVAT A:
CorrupcióJudicialPPFrau fiscal
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut