El major Trapero durant el judici (Europa Press)
El major Trapero durant el judici (Europa Press)

Reaccions a l'absolució de Trapero: alimenta els dubtes sobre la condemna per l'1-O

Diversos membres dels partits del govern han manifestat el seu suport a Josep Lluís Trapero, cap dels Mossos el 2017

RedaccióActualitzat

Bona part de les reaccions a la sentència absolutòria sobre qui era cap dels Mossos d'Esquadra l'1 d'octubre de 2017, el major Josep Lluís Trapero, coincideixen en l'opinió que la decisió alimenta, encara més, els dubtes que envolten la condemna del Suprem contra els presos independentistes.

 

 

Un dels primers d'alegrar-se'n ha estat el qui era el cap politic dels Mossos d'Esquadra el 2017, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn, condemnat a deu anys i mig de presó per sedició. Via Twitter, l'exconseller diu que, satisfacció al marge, la decisió de l'Audiència Nacional planteja encara més interrogants sobre la sentència del Suprem contra els presos.

 

La satisfacció de Forn l'han compartida diversos càrrecs de JxCat i ERC, que també a les xarxes afirmen que l'absolució era l'única opció.

L'expresident Carles Puigdemont ha declarat que s'alegra "molt" de l'absolució, però ha remarcat que "la injustícia continua" i ha considerat demostrat que la condemna del Suprem no va ser "un acte de justícia", sinó "escarment i venjança". Puigdemont ha dit, també, que sempre va saber que Trapero no era independentista:

 

En una línia similar s'ha manifestat el conseller de Territori, Damià Calvet, que diu que la notícia fa encara més evident la injustícia d'aquella condemna.

 

El vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès, ha coincidit en l'argument i s'ha preguntat "què hi fan els presos polítics a la presó?":

 

També el president del Parlament, Roger Torrent, ho ha considereat "l'enèsima demostració de l'enorme injustícia que va cometre el Suprem".

I l'expresident Quim Torra ha afirmat que la sentència "encara fa més injustes les condemnes de la resta de presos polítics.

 

La consellera de Justícia, Ester Capella, la nit de dimarts al "Més 324", ja va dir que això tindrà transcendència per a altres causes: "Estic segura que té una lectura en relació amb totes les causes pendents i en relació amb el referèndum de l'1-O i dels procediments pendents."

L'exconsellera de Cultura i ara diputada al Congrés Laura Borràs també va manifestar la seva alegria per l'absolució de Trapero mentre era a la celebració del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, organitzat per Òmnium Cultural.

 

I a banda dels partits del govern de la Generalitat, el cap de files d'Unides Podem al Congrés, Jaume Asens, sostenia que aquesta absolució i la causa oberta per la violència policial de l'1-O són una esmena en tota regla al Suprem.

 

L'advocat Gonzalo Boye ha remarcat que l'Audiència Nacional "arriba a la mateixa conclusió que el Tribunal de Schleswig-Holstein el 2018 en el cas de Puigdemont: ni rebel·lió, ni sedició ni res de res".

Malgrat tot, el catedràtic de Dret Penal a la Universitat de Barcelona Joan Queralt ha argumentat al "Més 324" per què creu que la decisió de l'Audiència no tindrà efectes sobre la resolució del Suprem per l'1 d'octubre: "A l'Audiència Nacional, encaixar o no encaixar amb el Suprem li és igual: no té cap obligació d'encaixar les resolucions perquè aquesta sentència no és jeràrquica respecte al Suprem."

I en cas que hi hagués apel·lació, continua Queralt, no podria ser el mateix tribunal que va condemnar els líders independentistes, des que es considera que hi hauria prejudici.

 

 

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJosep Lluís Trapero Judici Trapero
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut