Realitat virtual per treballar l'empatia en els maltractadors
Un estudi de l'institut de recerca de l'Hospital Clínic posa els condemnats per violència domèstica en el lloc de la víctima
La realitat virtual serveix perquè el maltractador es posi a la pell de la víctima. Es veu a ell mateix amb cos de dona i té totalment la sensació de realitat.
Entra en escena un home amb actitud verbal hostil. Menysprea el seu aspecte físic. El nivell d'agressivitat va augmentant, amb violència cap a objectes materials. Finalment, la intimidació s'incrementa, perquè l'home virtual envaeix el seu espai vital.
Els investigadors van comprovar que un dels principals problemes dels maltractadors és que no saben reconèixer els senyals de por a la cara de les dones. La realitat virtual els fa entendre que no cal que hi hagi violència física perquè hi hagi maltractament.
Mavi Sánchez Vives, investigadora ICREA de l'IDIBAPS, on lidera l'equip Neurociència de Sistemes, explica:
"El que hem vist és que, després de l'experiència, hi ha un canvi significatiu en aquest reconeixement emocional."
Sofia Seinfeld, investigadora a l'IDIBAPS i de la Universitat de Barcelona, i primera signant de la recerca, descriu el que explicaven els participants:
"Quan tira el telèfon, en aquest moment molts agressors als quals hem fet l'entrevista ens deien que ells van sentir que el pas següent era pegar-los a ells."
Aquestes són algunes reaccions més:
"Pensava que m'anava a fotre una hòstia, jo tenia la mà aixecada perquè no em pegués."
"Aquest tio m'ha fet sentir com se sent la meva dona quan discuteixo amb ella. Jo també la tracto així."
Aquesta eina ja l'ha incorporat des de fa dos anys el Departament de Justícia en cursos de rehabilitació per a maltractadors, com a mesura alternativa a la presó en una primera condemna. Segons els psicòlegs, fins ara, amb bons resultats. Podria servir també, més enllà de la violència de gènere, per a altres tipus de violència.
Notícia relacionada: Realitat virtual per al tractament de la fòbia a conduir
Combatre la violència masclista entre els joves
Les denúncies fetes per menors d'edat víctimes d'agressions masclistes el 2017 van créixer un 11% a Catalunya respecte a l'any anterior. Moltes eren noies joves que denunciaven les seves parelles, però també hi va haver denúncies de dones agredides pels fills.
Per combatre la normalització de la violència masclista entre els adolescents, entitats i administracions fan xerrades en instituts. Es busca donar eines als joves per lluitar contra aquesta mena de violència. Un dels objectius és que sàpiguen identificar actituds o llenguatge sexista en el seu entorn quotidià.
- ARXIVAT A:
- Violència masclistaDigital Salut