Reaprofitar l'aigua de la dutxa per al vàter: Barcelona ho farà obligatori als edificis nous
- TEMA:
- Sequera
Més de la meitat de l'aigua d'ús domèstic --la de la dutxa, el rentaplats o la rentadora-- se'n va a la claveguera. Són les anomenades aigües grises i es calcula que una llar de quatre persones en genera uns 200 litres al dia.
Tota aquesta aigua que ara es perd es pot recollir, desinfectar i depurar, i fer-la fer servir per omplir la cisterna del vàter. Sant Cugat del Vallès i Vilanova i la Geltrú són alguns dels municipis catalans que ja obliguen a incorporar sistemes de reaprofitament d'aigües grises als edificis d'obra nova, i ara s'hi vol sumar Barcelona.
L'Ajuntament de la capital catalana ha iniciat els tràmits per elaborar i aprovar una nova ordenança d'aigües grises en edificis de nova construcció i grans rehabilitacions, amb la qual preveu reduir fins a un 30% el consum d'aigua potable a la ciutat, l'equivalent a un estalvi anual de 300.000 metres cúbics.
Cal tenir en compte que cada persona gasta de mitjana uns 35 litres d'aigua cada dia amb les descàrregues de la cisterna i, per tant, estem davant d'una eina d'estalvi d'aigua molt rellevant en l'actual context d'emergència per sequera a Catalunya.
Com funciona i qui hi estarà obligat
El sistema funciona amb una xarxa de canonades separades, cosa que permet recollir tota l'aigua de la dutxa i tractar-la en una depuradora instal·lada al mateix edifici. Un cop neta, es bombeja cap amunt per omplir la cisterna dels vàters dels habitatges.
Està previst que això sigui obligatori per a tots els edificis d'obra nova i per a les grans reformes en immobles de més de setze habitatges. També caldrà implementar sistemes de reaprofitament quan se superi un consum d'aigua anual de 500 metres cúbics.
Segons l'Ajuntament de Barcelona, la inversió per instal·lar aquest sistema de reaprofitament és mínima, es recupera ràpidament i permet un estalvi directe d'entre 90 i 170 euros l'any per habitatge, en funció del nombre de pisos de l'immoble.
L'Ajuntament vol aprovar l'ordenança a finals d'any
La nova ordenança establirà els criteris tècnics necessaris per aprofitar les aigües grises amb garantia de qualitat i de forma sostenible, i també definirà els sistemes de manteniment i certificació d'aquestes instal·lacions.
L'Ajuntament vol que s'aprovi a finals d'any. Per això, ara engega un procés participatiu per recollir les opinions de diferents col·lectius i institucions i poder elaborar el text. La ciutadania general també pot participar-hi a través d'aquesta enquesta.
Aquesta normativa dona continuïtat al que ja es fa al districte de Gràcia i a l'àmbit del 22@, que amb la seva modificació del pla general metropolità ja inclouen l'obligació de desenvolupar aquests sistemes de reaprofitament en els edificis nous.
- ARXIVAT A:
- Sequera Medi ambient Crisi climàtica