Rebaixar la quarantena de 14 a 10 dies, una opció per "fer complir l'aïllament"
El cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, és partidari de rebaixar els dies de quarantena de 14 a 10
Els 14 dies de quarantena per la Covid-19 fa dies que són objecte d'anàlisi. Diversos experts i des del mateix Departament de Salut debaten si es podrien rebaixar a 10 dies i si això tindria afectació en els contagis i en el compliment dels períodes d'aïllament.
Aquest diumenge, el cap d'Epidemiologia de l'Hospital Clínic, Antoni Trilla, n'ha parlat a "El suplement" de Catalunya Ràdio. Trilla, antic secretari de Salut Pública, és partidari de rebaixar els dies de quarantena. Assegura que 10 dies permet l'equilibri entre la seguretat en evitar contagis i el compliment de les quarantenes.
"10 dies està bé perquè igualaríem quarantena i aïllament, que en general són 10 dies. Amb 10 dies és veritat que hi ha un petit percentatge de pacients que podrien sortir de la quarantena i encara transmetre la malaltia. Si tenen símptomes els detectaríem, si no, se'ns escaparien. Però crec que rebaixar de 14 a 10 dies pot ajudar molt a complir millor les quarantenes."
Fa 10 dies, la Conselleria de Salut ja va admetre que s'estava plantejant aquesta possibilitat. Els arguments a favor i en contra són els que apunta el doctor Trilla. D'una banda, facilitar el compliment de les quarantenes. De l'altra, el risc que reduir els dies faci que no es tallin les cadenes de transmissió.
El Ministeri de Sanitat també va explicar que estudiava aquesta mesura. El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, va explicar que s'estava "estudiant" reduir a 10 els dies de quarantena i "oblidar-se dels 14".
El viròleg Oriol Mitjà ja es va mostrar contrari a la mesura, mostrant dades de l'estudi "Jo em corono" on un terç de les persones van desenvolupar la malaltia en els últims quatre dies.
Quarentenes de 10 o de 14 dies❓
Oriol Mitjà (@oriolmitja) September 12, 2020
Entre 2.250 quarantenats de l'estudi #JoEmCorono, 131 van tenir Covid:
-22%, primers 7 dies
-45% entre dies 8-10
-31% entre dies 11-14
A menys que hi hagi nova informació, caldria mantenir les quarantenes de 14 dieshttps://t.co/5VAIIjghRA
També l'investigador Àlex Arenas s'hi ha pronunciat en contra a Twitter:
Quarantena de 10 dies? No. Acabat d'acceptar a la revista Mathematics, cortesia de l'autora Lupe Gómez (presidenta de la Societat Catalana d'Estadística @socestadistica). L'article posa de relleu estadístiques del temps de quarantena necesari. @salutcat https://t.co/0snYlfni7k pic.twitter.com/CuSl87mZgJ
Alex Arenas (@_AlexArenas) September 20, 2020
Des que va transcendir que s'estava plantejant rebaixar les quarantenes, el 8 de setembre, ni el Departament de Salut ni el Ministeri de Sanitat no ho han tornat a plantejar.
Tendència a l'alça
La pandèmia de Covid continua colpejant Catalunya. El Departament de Salut acaba de comunicar 1.273 nous positius amb una prova PCR i 11 defuncions. Tornen a créixer les persones ingressades en centres hospitalaris. Salut en comunica 35 més respecte a la xifra d'ahir i hi ha 3 persones menys a les unitats de cures intensives de Catalunya.
El risc de rebrot creix 8 punts i se situa en 162 i la velocitat de propagació també creix i arriba al 0,96.
Pendents de Madrid
Trilla ha explicat que el risc del coronavirus es manté al país. Assegura, fins i tot, que la situació de Madrid es pot reproduir a Barcelona també en determinats barris molt poblats on viuen nombroses persones en un mateix pis. Trilla ha mostrat especial preocupació pel moviment cap a Catalunya de persones provinents de Madrid.
L'altre punt preocupant a les grans ciutats és el transport públic. El doctor Trilla demana una implicació més gran de l'administració per garantir la seguretat dels usuaris: més freqüència, més capacitat dels combois i esglaonar les entrades a la feina.
Trilla creu que, en el cas d'haver d'arribar a un nou confinament social, aquest ha de ser curt i efectiu.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Salut